Yalvaç’ta 25 işletme 5 yıl boyunca desteklenecek

11 Mart 2013 12:48

KOSGEB İl Müdürü Yurdun Yıldırım, Yalvaç’a Akdeniz Bölgesi ve civar bölgeler de dahil olmak üzere ilk İş Geliştirme Merkezi’nin açılacağını duyurdu. Türkiye’de sadece 16 yerde bulunan İŞGEM’lerin 17’ncisi Isparta’ya kurulacak.

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme Dairesi Başkanlığı İl Müdürü Yurdun Yıldırım, Isparta’nın sanayileşmesine büyük katkı sağlayacak olan ve Türkiye’de sadece 16 yerde bulunan İş Geliştirme Merkezi’nden (İŞGEM) İlimize de kurulacağı müjdesini verdi. İŞGEM’ler bir işletmeyi sıfırdan alıyor ve 5 yıl boyunca her konuda destekliyor. Yıldırım, İŞGEM’i kuluçka merkezi olarak yorumladı ve böyle bir merkezin Türkiye’de birçok il bulunmasına rağmen Isparta’ya kazandırılmasından dolayı çok şanslı olduklarını ifade etti.

NEDEN YALVAÇ’A KURULACAK?

Yıldırım bu merkezin Yalvaç’a kurulmasındaki amacın girişimciliğiyle ön plana çıkan bir ilçe olmasından kaynaklandığını bildirdi. Yıldırım, daha önce Isparta için de başvuruda bulunulduğunu ancak Dünya Bankası Projesi kapsamında desteklenmesinin planlanıp sonradan vazgeçildiğini ifade etti. İŞGEM’le ilgili detaylı bilgi veren Yıldırım, şunları söyledi: “Isparta ve civarındaki ilk İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) olmuş olacak. En yakın Kütahya’da var o da Kadın İŞGEM. Yalvaç ilçesine kuracağız. Yalvaç, Isparta’nın en girişimci ilçesi. Bu ilçede İŞGEM’in stratejik katma değerinin olacağını düşünüyoruz. Orda başladık. Vakıf üzerinden İŞGEM’i kurmuş olacağız ve onayı alındı. İşletici kuruluş kurma süreci başladı 90 gün içinde bitecek. İŞGEM kurulmuş olacak yani. KOSGEB Başkanlığı tarafından desteği de onaylandı.

BURASI KULUÇKA MERKEZİ

İŞGEM yeni kurulan işletmelerin kuluçka merkezi. Yeni kurulan işletme 5 yıl boyunca destekleniyor. İŞGEM’in ortak bir mekânı oluyor. Bu mekânda bir yönetici oluyor ve İŞGEM’i yönetiyor. İşletmelere koçluk yapıyorlar. Proje yapmalarında, destekleme almalarında yardımcı oluyor. 5 yıl kendi ayakları üzerinde duruncaya kadar burada kalıyor ve mezun oluyor. Onun yerine başka bir işletme açılıyor. Yalvaç’ta 25 işletme aynı anda 5 yıl boyunca desteklenecek. Örnek İŞGEM olacak inşallah. Isparta merkeze de 2008 yılında teşebbüsümüz oldu. Ancak Dünya Bankası projesi kapsamında desteklenecekmiş o ama sona ermiş başlamamış. Düşüncemiz var ama sadece düşünce yetmiyor. Bunu isteyen meslek kuruluşlarının olması lazım. Belediye, işadamları dernekleri olabilir İŞGEM’in önemini idrak ederlerse ki bilen bir çevre var uygun bir mekân olursa ortaklaşa İŞGEM’i kurabiliyoruz. İŞGEM için talep olması gerekiyor. Kendi başımıza kuramıyoruz.

SİNERJİK BİR ORTAMDA FAALİYET GÖSTERECEKLER

İşletme kurulduktan sonra KOSGEB’in yeni girişimci desteğinden faydalanıyor. Yani kursa katılmış gibi oluyor. Rehberlik danışmanlık, koçluk, eğitim imkânlarından faydalanmış oluyor ve giderler ortak karşılanıyor. Sinerjik bir ortam sağlanıyor. İŞGEM’in başarılı örnekleri var. Dünyada 4000 İŞGEM var. Türkiye’de ise 16. 17’ncisi Isparta’ya açılacak. Mesela Mersin’de 2 tane İŞGEM var ve çok başarılılar. Kütahya’da sadece kadınların kurduğu bir İŞGEM var. Isparta’da da neden bir karma İŞGEM kurulmasın. Bunu Kütahya Belediyesi desteklemiş. İşletme kuruluş maliyetleri en aza indiriliyor. Ortaya koyulacak sermaye azalmış oluyor.

ISPARTA’DA BRLİKTE İŞ YAPMA KÜLTÜRÜNÜ DE AŞILAYACAĞIZ

Örneğin İŞGEM’den mezun olan işletmeler ileride de birlikte iş yapmak istediklerini güçlerini birleştirmek istediklerini belirtmeleri halinde KOSGEB’in işbirliği güç birliği desteğinden faydalanabiliyorlar. 750 bin TL’ye kadar desteğimiz var. Maalesef bunu Isparta’da kullandıramadık. İnsanları bir araya getirdiğimiz zaman birlikte iş yapma kültürünü de aşıladığımız zaman işbirliği güç birliği de zamanla olacaktır. Ama önce birlikte çalışacakları bir ortam olması lazım. Biz örnek sunacağız insanlara.

İŞGEM’E KATILMAK İNSANLARA PRESTİJ KAZANDIRIYOR

İŞGEM konusuna önem veriyoruz. O yöreye çok büyük katkısı oluyor. İŞGEM’de yer almak işletmeler için prestij haline geliyor. Kişiler İŞGEM’de yer almak için birbirleriyle yarışıyorlar.”

 

 

Bu haber 933 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...