Spor yapan çocuk daha mutlu başarılı ve sağlıklı oluyor

26 Temmuz 2019 15:13

Spor yapmanın fiziksel ve mental sağlığımıza olan etkisini gösteren yüzlerce akademik çalışma var. Spor yapanlar, birçok hastalığın gelişme riskini azaltırken, kendilerini daha mutlu ve zinde hissediyorlar. Spor yapmak mental sağlığımızı kuvvetlendirdiği gibi, sorunlarla başa çıkma yetimizi de güçlendiriyor. Spor yapmayı alışkanlık haline getirenlerimiz olduğu kadar günlük hayatın koşturmacası içinde buna yeterince vakit ayıramayanlarımız da oluyor. Kendimize yeterince özen göstermesek de söz konusu çocuğumuz olduğunda işler değişiyor. Beslenmesine özen gösterdiğimiz çocuklarımızın, sağlıklı bireyler olmasını sağlayacak spor aktivitelerine katılmasını da istiyoruz. Peki, çocuğumuzun spor yapma alışkanlığını kazanması için neler yapacağımızı biliyor muyuz…

YÜZME, FİZİKSEL VE ZİHİNSEL

VE BECERİ ANLAMINDA GELİŞİMİ

EN ÇOK HIZLANDIRAN SPOR BRANŞI

10 yıldır yüzme antrenörlüğü yapan Yüzme İl Temsilcisi İbrahim Kaç,  birçok hastalığın tedavisinin yüzme olduğunun altını çizdi,  yüzme öğrenmenin herkes için bir öncelik olması gerektiğini ifade etti.

2010 yılından bu yana Gençlik ve  Spor İl Müdürlüğü’nde yüzme antrenörü olarak görev yapan Yüzme İl Temsilcisi İbrahim Kaç’a göre, yüzme; fiziksel, zihinsel ve beceri anlamında gelişimi en çok hızlandıran spor dalı. Yüzmeyi ‘herkeste olması gereken bir özellik’ olarak tanımlayan Taş, ailelere ‘çocuklarınıza 5 yaşından itibaren  yüzme öğretin’ uyarısında bulundu.

ONLARCA İNSAN

İÇ SULARDA BOĞULUYOR

Yüzme bilmemenin ölümcül sonuçları olduğunu da belirten Yüzme İl Temsilcisi Kaç, şöyle konuştu:

“Yüzme sporu sporcularda öğrencilerde bireylerde fiziksel, mental, zihinsel, beceri anlamında gelişim en çok hızlandıran en çok geliştiren branştır. Aileler çocuklarını yüzmeye neden  göndermeli? Çocuklarımız fiziksel yapı olarak çok üst düzey seviyelere gelebilirler. O vaziyetten kurtulmak için en net yapılacak sporlardan bir tanesi.  Ülkemizde her yıl onlarca insan göllerde, göletlerde ve denizde hayatını kaybediyor. Türkiye’de insanların birinci önceliği yüzme olmalıdır. Yüzmeyi bildikten sonra yeteneği doğrultusunda sporculuk boyutuna geçilmelidir. Isparta için öncelikli olması gerekiyor.  Çünkü hem Eğirdir Gölümüz var, yukarıda da Gölcük krater gölümüz var.

ÇOCUĞUNUZ YÜZME BİLSİN

KAFANIZ RAHAT OLSUN

Buralarda her yıl onlarca insanımız yaşamını yitiriyor. Bunun önüne geçilebilmesi için kültür anlamında bu sporun yaygınlaştırılması, aktif hale getirilmesi ve uzun solukta yapılması gerekiyor. Aileler çocuklarına öncelikle yüzmeyi öğretip kendileri tatile gittiğinde kendi başlarına yüzmeye gidebilmelidirler. Bundan dolayı da velilerin yüzmeyi çocuklarına bizler aracılığıyla öğretmesi gerekiyor.

YÜZME ÖĞRENMEYE BAŞLAMA YAŞI 5

Yüzmede ülkemiz standartlarında maalesef 5 yaş sınırımız var. Bu resmi prosedür.  Ama 3 yaşta başlatanlar var. Türkiye standartlarında çocukların 5 yaşında yüzmeye başlaması lazım. Sonradan öğrenmek zorlaşıyor. Çünkü aileler tatilde götürdükleriyle belli bir kalıpları öğretiyorlar. Biz o tabiri burada yıkmaya çalışıyoruz. İyi bir eğitmen eşliğinde iyi bir kursta çocuklarına doğru bir eğitim aldırmaları mümkün.”

YÜZME SADECE

YAZ SPORU DEĞİLDİR

Yüzme İl Temsilcisi ve Yüzme Antrenörü Kaç, Isparta’da yüzmenin yaz sporu olduğuna ilişkin yanlış bir inanış olduğunu söyledi. Gençlik ve Spor Müdürlüğü bünyesinde bulunan 5 antrenörün bu inancı yıkmaya çalıştığını kaydeden Kaç, şöyle devam etti:

‘2010 yılında Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünde yüzme antrenörlüğüne başladım. 20 çocukla başladık şimdi sayımız 650 ve üzerine çıkıyor. Ayrıca Antrenör arkadaşlarımızın  50 ve 60’şar kayıtlı yüzme lisansı var. Aktif faal spor yapan yarışmalara katılan, ilimizi bedensel engeliler de uluslararası arenada temsil eden sporcularımız var.

Isparta’nın  maalesef iklimden dolayı ‘dondurma yazın yenir,  yüzme yazın yapılır’ diye bir felsefe var.  Bizimle beraber 5 antrenör arkadaşımız bu inanışı kırmaya çalışıyoruz.

Velilere bunu anlatıyoruz. Sporun tüm branşları için söylüyorum; 12 ay boyunca süreklilik arz eden bir durum olduğunu izah ediyoruz. Yüzmek çok önemli. Çocuğunuzla tatile gittiğinizde düşünün çocuğunuzu yüzme bilmiyorsa sürekli gözünüz onda olur. Ama iyi bir yüzme eğitimi aldıysa çocuğunuz rahat eder, siz de rahat edersiniz.’

FİZİKSEL ÖZELLİĞİNİ

DÜŞÜNEN GENÇ KIZLARIN

TEK ADRESİ YÜZME OLMALI

                Yüzme antrenörü İbrahim Kaç, yüzmeyle ilgili konuşmasını şöyle tamamladı:

“Şimdi şöyle düşünün bel fıtığından doktora gittiğiniz zaman size yüzmeyi söyleyecektir. Boyun fıtığı, öyle kas erimesi kesinlikle keza şimdi genç kızların fiziksel özelliği çok önemli. İyi bir spor yapan  kız çocuklarımız ileri de çok düzgün fiziğe sahip olabiliyor. Keza erkelerde aynı şekilde skolyoz rahatsızlığı olanlara doktor tek çaresi yüzme diyor Bunun başka bir alternatifi yok. Peygamber efendimiz de yüzmeyi bize sünnet olarak belirlemiş. Yani her anlamda yüzme tüm branşların önüne geçebilir hemen arkasından cimnastik hemen arkasından diğer spor olarak yaygınlaştırabiliriz.”

Bu haber 244 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...