“Küçük değişikliklerle daha zinde, canlı ve sağlıklı bir bahar geçirmeniz mümkün”

18 Nisan 2019 17:51

Diyetisyen Dilara Saraç, Bahar ayları için beslenme önerilerinde bulundu. Saraç, “Tükettiğiniz yiyecek ve içeceklerin 'güvenilir' olduğundan emin olun” dedi.

Sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda Isparta’da ilk olan diyet mutfak hizmetini Ispartalılarla buluşturan  Formula Sağlıklı Beslenme Danışmanlığı ve Diyet Mutfağı Diyetisyeni Dilara Saraç, Bahar aylarında beslenme konusunda bir takım tüyolarda bulundu.

Saraç, bahar ayıyla ilgili şu tavsiyelerde bulundu:

“Uzun süren kışın ardından yavaş yavaş kendini gösteren baharla birlikte hava sıcaklığının bir artıp bir düşmesi hepimizin bahar yorgunluğu çekmesine neden oluyor. Halsizlik, baş ağrısı, bitkinlik, kas ve eklem ağrıları gibi belirtiler bahar yorgunluğunun habercisi.Yetersiz ve dengesiz beslenme, yoğun iş temposu, stresli çalışma hayatı, fiziksel aktivite azlığı, alkol ve sigara tüketimi bahar yorgunluğu tetikleyen etmenlerin başında geliyor.Beslenmenizde yapacağınız küçük değişiklikler ile daha zinde, canlı ve sağlıklı bir bahar geçirmeniz mümkün.

İşte dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar

1.Aşırı besin tüketiminden uzak durun.

Tabağınıza yeterli miktarda yiyecek koyarak tüketeceğiniz porsiyon miktarına dikkat edin. Tabağınızda bulunan yemeği sonuna kadar bitirmeye çalışmayın; doyduğunuzda kalan miktarı tabağınızda bırakın. Tokluk hissinin oluşması yaklaşık 20 dakika sürdüğü için besinlerimizi iyi çiğneyerek ve yavaş tüketmek, porsiyon kontrolünü sağlamanıza olumlu etkide bulunacaktır.

2. Öğün atlamamaya dikkat edin.

Sağlıklı Beslenme için; günde 3 ana öğün (kahvaltı, öğle ve akşam) ve 3 ara öğün (kuşluk, ikindi ve gece) tüketilmelidir. Öğün atlamamak, hem kan şekerimizin düzende kalmasına, hem de gereksiz atıştırmalarımızın önüne geçecektir.

Atlanan öğün, kişinin kan şekeri dengesini bozar ve çabuk acıkmasına neden olur. Bunun sonucunda kişi, bir sonraki öğünde daha çok besin tüketir ve böylece vücuduna gereğinden fazla miktarda enerji almış olur. Bu durum, kilo alımlarını beraberinde getirmektedir.

3. Günlük beslenmenizde posalı besinlerin tüketimini artırın.

Posa, bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur, kansere karşı koruyucudur, mide boşalmasını geciktirir ve tokluk süresini uzatır.

Yeterli posa tüketimini sağlamak için öğünlerinizde mutlaka sebze yemeği ve salata tüketmeye çalışmalısınız, ekmeğinizi tam buğdaylı/çavdar/tam tahıllı gibi posa değeri yüksek olanlardan tercih etmelisiniz.  Gün içerisinde 3 porsiyon meyve tüketimini yakalamalısınız, haftada mutlaka 1-3 kez kuru baklagil yemekleri tercih etmelisiniz.

4. Tükettiğiniz yiyecek ve içeceklerin 'güvenilir' olduğundan emin olun.

Besinleri güvendiğiniz yerlerden temin edin. Güvenle aldığınız besinlerin satın alma, hazırlama, pişirme, saklama aşamalarında hijyene önem verin...

5. Tek yönlü beslenmeden sakının.

Yeterli ve Dengeli Beslenme’ nin en temel kuralı; 4 ana besin grubunu da tüm öğünlerde belirli oranlarda tüketmektir.

Bunlar:

·         Ekmek-tahıl grubu,

·         Süt ve ürünleri grubu,

·         Meyve-sebze grubu,

·         Et-kuru baklagiller-yumurta grubu’dur.

6.Strese karşı B vitaminleri ve Omega-3

Baharda artan stresin olumsuz etkilerinden korunmak için tam tahıllı ekmek, kurubaklagiller, süt ürünleri, kırmızı et, tavuk, yumurta ve yeşil yapraklı sebzeler gibi B grubu vitaminlerinden zengin gıdalar beslenme planında mutlaka bulundurulmalıdır.

Omega-3 , stres hormonlarını azaltıcı etki gösterir. Haftada 1-2 defa somon balığı tüketilmeli, her gün ceviz veya fındık gibi yağlı tohumlara ara öğünde yer verilmelidir.

7.Kafeini azaltıp sıvı tüketimini artırın

Bahar aylarında yükselen ısı ve nem ile birlikte vücuttan sıvı kaybı artmaktadır. Bu nedenle sıvı tüketimi artırılmalı, günde 2-3 lt (10-15 bardak) su içilmelidir. Yüksek miktarlarda alınan kafein kalp çarpıntısına ve vücutta su kaybına neden olabilir. Kahve, çay ve benzeri kafeinli içecekler azaltılmalı, toksinlerden arınmak için bitki çayları tercih edilmelidir. .

Melisa ve papatya genel rahatlatıcı özelliği ile stres kaynaklı uykusuzluk durumlarında tercih edilebilir.

Ginseng de yorgunluk hissine karşı enerji verici özelliğiyle bahar döneminde tercih edilebilecek bitki çaylarındandır.

8.Düzenli egzersiz ve uyku çok önemli

Haftada 3 gün 45 dakika süreyle yapılacak tempolu yürüyüşü içeren aktif bir yaşam tarzı benimsenmelidir.

Düzenli egzersiz yapmak vücut ağırlığının dengelenmesine, metabolizmanın hızlanmasına, kişinin kendisini daha sağlıklı ve zinde hissetmesine yardımcı olmaktadır

Düzensiz uyku kişinin kendisin daha yorgun hissetmesine neden olacağından, her gün 6-8 saat uyumaya özen gösterilmelidir.

 

Bu haber 367 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...