ISUBÜ’lü Bilim insanı balık kraker yaptı

11 Nisan 2019 19:05

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesindeki bilim insanı  Prof. Dr. Levent İzci tarafından yapılan balık krakerin tadına bakanlarda oldukça lezzetli buluyor.

Bugüne kadar hep hamurdan yapılıyordu ama şimdi gerçeğe dönüştü. Çocukların sevdiği kraker bu kez ismi ile özdeşleşen gerçek balıketinden yapıldı. Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesindeki bilim insanı  Prof. Dr. Levent İzci tarafından yapılan balık krakerin tadına bakanlarda oldukça lezzetli buluyor. Yaklaşık 1 yıl süren çalışma sonu ortaya çıkan balık krakerin piyasaya da sunulması hedefleniyor.

“İLK ÖNCE BALIKETİNİ KIYMA HALİNE GETİRDİK”

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent  İzci, Balık Kraker ilgili şunları söyledi:

“Ülkemizde genellikle su ürünlerinin tüketimi özellikle balıketi tüketimi değerlendirmelerine bakıldığında özellikle ızgara, yağda kızartma seklinde tüketim şekilleri benimsenmiştir. Bunun dışında ürün yelpazesini genişleterek çok daha fazla kişiye hitap edebilecek bir ürün çıkartmak hatta yediden yetmişe herkesin bu ürünü yiyebileceği bu şekli ile de ürün tüketimin arttırılması noktasıyla biz bu ticari anlamda yapılabilirse bu noktadan daha ileri noktaya kadar götürmeyi düşünüyoruz.

İlk önce balıketini kıyma haline getirdik. Kıyma haline getirdikten sonra balıketine buğday nişastası ilave ederek bunun bu kapsamda içerisine tuz, sıvı yağ, kabartma tozu ve soğuk su ilave ederek hamur oluşturuldu. Bu hamurlarda şeritler şeklinde biçimlendirilerek 150 °C önceden ısıtılmış olan fırınlarda 75 dakika pişirildikten sonra krakerleri hazırlamış olduk.

Bu yaptığımızda gökkuşağı alabalığı tercih ettik. Sonrasında ise gümüşi havuz balığından da buna yönelik denemelerimiz oldu.

İlk önce burada şekilsel olarak çok fazla uzun çubuklar şeklinde olsa da aslında ticarileştirecek noktada hedefimiz farklı şekillerde özellikle balık şeklinde denizyıldızı şeklinde denizatı seklinde ürünlere şekillere dönüştürerek ticarileştirmesi noktasında ileri adımları atmayı düşünüyoruz. Çok seçenekli hale getirilerek çok daha fazla kişiye hitap etmek hem bu şekilde hayvansal proteini kişilere daha fazla tüketeceği ürün haline getirmenin önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü normal karbonhidrat içeren sadece bir kraker değil içerisine hayvansal protein girmiş balıketi girmiş bir ürün haline dönüştürdük. Özellikle balıketinin de besinsel anlamda beslenme fuzulisi anlamında önemi  zaten belli.”

 

 

 

Bu haber 321 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...