“Uyuşturucuyla iğneyle kuyu kazar gibi mücadele ediyoruz”

6 Mart 2013 22:33

Vali Memduh Oğuz, uyuşturucu ile mücadele kapsamında Isparta Emniyetinin dünyaya örnek çalışmalara imza attığını bildirdi. Sadece bir günde Isparta’da 7-8 tane uyuşturucu ile ilgili işlem yapıldığına dikkat çeken Vali Oğuz, “80 bin ilk ve ortaöğretimde öğrencimiz, 5 bin öğretmenimiz var. Ayrıca 60 bine yakın üniversite öğrencimiz var. Bunları gözümüz gibi korumak ve kollamakla görevliyiz” dedi.

Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı Merkezince desteklenen, bağımlılık yapıcı maddelerle etkin mücadele etmek, farkındalık yaratmak, aileleri ve gençleri bilinçlendirmek amacıyla Valilik koordinesinde SDÜ Rektörlüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve diğer kurumlar ile işbirliği yaparak “El Ele Daha Mutlu Günlere” adlı proje hazırlandı. Proje kapsamında ilk etkinlik dün gerçekleştirildi ve SDÜ öğrencileri tarafından hazırlanan “Madalyonun İki Yüzü” isimli tiyatro oyunu sergilendi.

SİGARA İÇEN 9 KİŞİ İÇMEYEN 1 KİŞİNİN DE ÖLÜMÜNE SEBEP OLUYOR

İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Meral Kişioğlu, bağımlılık yapıcı maddelerin insan sağlığına, topluma ve gelecek nesillere verdiği zarar göz önüne alındığında, koruyucu sağlık hizmetlerinin öneminin daha da arttığın bildirdi. Tütün ve tütün malzemelerinin bağımlılığı yani sigara, puro, nargile gibi tütün bağımlılığının en çok karşılaşılan halk sağlığı sorunu olduğunu belirten Kişioğlu, “Tütün bağımlılığında hedef kitle, öncelikle çocuklar ve gençlerdir. Özellikle sigara içen anne ve babalar rol ve model almaktadırlar. Sigara içtiği için ölen her 9 kişi, içmediği halde dumanını soluyan 1 kişinin de ölümüne neden olmaktadır. Sigara içilen bir evdeki çocukta beyin gelişimini olumsuz etkilenerek zeka geriliği oluşmaktadır. Ani bebek ölüm riski 2,5 kat artmaktadır. Astım atakları diğerlerine göre 2 kat fazla olmaktadır ve maalesef çocuklarda da akciğer kanseri görülmeye başlamıştır. Sigara, kanserin en önemli sebebidir. Akciğer kanserinin nedeni ile yüzde 90’ı sigaradır. Günde 1 paket sigara içen birinin, içmeyene göre Akciğer Kanserine yakalanma ihtimali 20 kat fazladır. İlimizde Halk Sağlığı Müdürlüğümüzce, ‘Dumansız Hava Sahası’ oluşturmak amaçlanarak tütün ve tütün mamulleri ile mücadelemiz etkin bir şekilde ve titizlikle sürdürülmektedir. İlimizde 2012 yılında 7987 denetimle 236 işyerine idari para cezası uygulanmıştır. Müdürlüğümüz koordinasyonunda üniversitemiz, kamu hastanemiz ve KETEM hizmet binamızda sigara bırakma polikliniklerimize 3760 kişi başvurmuş olup, bunlara hem psikolojik hem de tıbbi destek sağlanmıştır. Öte yandan alkol bağımlılığı; sinir sistemini etkileyerek beyindeki görme, konuşma, muhakeme merkezini etkilemektedir. Cinayetlerin %85’inde, şiddet olaylarının %50’sinde ve trafik kazalarının %65’inde alkol sorunudur” dedi.

HIZLI ŞEHİRLEŞME MADDE BAĞIMLILIĞINA SEBEP OLUYOR

İl Emniyet Müdürü Mehmet Or ise günümüzde teknoloji ve bilişim alanında yaşanan hızlı gelişmelerin, toplumun bütün alanlarını değişmeye zorladığını ve toplumlarda hızlı bir kentleşme sürecinin yaşanmasına neden olduğunu bildirdi. Yaşanan bu hızlı kentleşme ve sanayileşmenin yanında, kentsel dönüşümün vermiş olduğu sıkıntıların üstesinden gelememe, çocukların yanlış arkadaş seçimleri, ailelerin çocuklarına ilgisizliği, sevgisizliği ve doğru iletişim kuramamaları, bireylerin yalnızlaşmasına ve akabinde madde kullanımına sürüklenmesine neden olduğunu ifade eden Or, “Toplumu kuvvetli tutan ailedir. Ailedeki bütünlüğü, sevgimiz, saygımız, çocuklarımızın kötü alışkanlıklardan uzak bireyler olarak yetişmesini sağlayacaktır. Uyuşturucu madde ile mücadele faaliyetlerimizi kararlılıkla sürdürmekteyiz. İlimizde geçtiğimiz 6 aylık dönemde Narkotik Büro Amirliğimiz, toplam 125 olayda kullanan – satan, içmek ve ticaretini yapmak suçlarından 249 kişi yakalanmış, bunlardan 50 tanesi tutuklanmış ve diğerlerinin mahkemesi devam etmektedir. Başta ailelerimizi, gençlerimizi bilinçlendirme çalışmalarımız azim ve kararlılıkla sürdürmekteyiz. Proje kapsamında; ilimizde İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz kadrosundaki 125 rehber öğretmenimize; bağımlılık yapıcı maddeler, ergen psikolojisi, sigaranın zararları, bağımlılıkta tedavi gibi konularda seminer verilmiştir. Bugün sahnelenecek olan ‘Madalyonun iki yüzü’ isimli tiyatro, il merkezi ve ilçelerde 46 lise ve dengi okullarda gösterime sunacağız” diye konuştu.

ISPARTA SAĞLIK HİZMETLERİNDE EN İLERİDE

Vali Memduh Oğuz da projenin Toplum Destekli Polislik çalışmaları alanında Türkiye’ye örnek teşkil ettiğini belirtti. Sözlerine Atatürk’ün bir sözüyle devam eden Vali Oğuz, “Atatürk; ‘Vatan çalışkan insanların omuzlarında yükselir’ demiştir. Göğsümüzü gere gere Avrupa Birliği ile ilgili çalışmalarda Isparta’nın sağlık hizmetleri bakımından Avrupa’nın en ileri ülkelerinden, İngiltere ve Almanya’dan daha ileride olduğunu söyleyebiliriz. Hasta başına düşen yatak sayısı, hasta başına düşen doktor sayısı itibariyle. Sadece sağlık müdürlüğümüzde 1000’den fazla doktor görev yapıyor. Halk Sağlığı Müdürlüğümüzün son 6 ayda yaptığı çalışmaları, Avrupa’nın en ileri ülkelerinden daha yukarıdadır” dedi.

BİZ ÇOCUKLARIMIZ KOLLAMAKLA GÖREVLİYİZ

Uyuşturucu ile mücadele Emniyet Müdürlüğünün mükemmel bir gayret gösterdiğine de değinen Vali Oğuz, “Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile de mükemmel bir işbirliği meydana getirmiştir. Emniyet Müdürümüz bugün bana bazı bilgiler verdi. Sadece bugün içerisinde 7 – 8 tane uyuşturucu ile ilgili işlem yapılmış. Miktar olarak küçük ama zaten büyükler küçükten başlar. Isparta’da 150’ye yakın operasyonda tek tek, iğneyle kuyu kazıyor gibi uyuşturucu ile mücadele yapılıyor. Bir tek hedefimiz var; bu virüs topluma yayılmasın. Bizim Milli Eğitim Müdürlüğü kadromuzda 80 bin öğrencimiz, 5 bin öğretmenimiz var. 60 bine yakın üniversite öğrencimiz var. Bunları gözümüz gibi korumak ve kollamakta görevliyiz. Emniyet teşkilatımız bu konuda dünyaya örnek çalışmalar yapıyor” şeklinde konuştu.

 

Bu haber 725 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...