TÜRK OCAKLARI´NIN 107. KURULUŞ YIL DÖNÜMÜ

26 Mart 2019 16:00

         Türkocakları Isparta Şubesi kuruluşunun 107. yıldönümü münasebetiyle kutlama programları çerçevesinde Cumhuriyetimizin Banisi, Hamisi,Hadimi Gazi M.Kemal Atatürk'ün anıtına çelenk sunuldu.

 Törende bir konuşma yapan şube başkanı Op.Dr.Levent Başyiğit şöyle dedi.

         “ Yüz yılı aşkın bir süredir kültür ve düşünce hayatımıza hizmet eden Türk Ocakları 107 yaşında. Çok değerli şahsiyetleri, ilim adamlarını, düşünce dünyamızın bir çok güzide insanlarını çatısı altında toplayan Ulu Çınar Türk Ocakları güvenlik nedeni ile bir gece ay ışığında  197  Askeri Tıbbiye öğrencisinin Karaca Ahmet Mezarlığında toplanması ile kuruluşuna ilk adımını attı.Osmanlı İmparatorluğunun 1900 lü yıllar da Çağdaşları, Avusturya Macaristan imparatorluğu gibi parçalanma sürecine girmesi , Avrupa'da Ulus Devletlerin ortaya çıkmaya başlaması, Osmanlı İmparatorluğunun içinde bulunduğu şartlar, Balkanlardaki çözülme ve toprak kaybı, İstanbul üniversitesinde okuyan Arap ve Arnavut öğrencilerin milliyetçilik hareketlerine başlamaları üzerine durumdan endişe duyan ve artık Osmanlı İmparatorluğunun parçalanmasının engellenemeyeceğini gören bu tıbbiyeli gençler, ülkemizin geleceği, milli varlığımızın devamı ve korunmasına ilişkin görüş ve düşüncelerini bir bildiri haline getirerek M.Emin Yurdakul, Yusuf Akçura , Ziya Gökalp, Halide Edip Adıvar gibi dönemin önde gelen ve Türk Milliyetçisi bilinen aydınlarına ilettiler. Aydınlar ve gençler amaçlarına ulaşmak için teşkilatlanmaları gerektiğini düşünerek  25  Mart  1912’de  Türk Ocaklarını kurdular. Türkocaklılar, Milli Mücadele döneminde, milli uyanışı sağlamak, işgal kuvvetlerini ülkeden atmak için çalışmalara katılarak, Türkocağı Oymakları kurarak cephede savaştılar, cephe gerisinde Mehmetçiğin moral motivasyonunu yükseltecek faaliyetlerde bulundular. Çanakkale geçilmez dediğimiz halde müttefiklerimizin yenilmeleri üzerine biz de yenilmiş sayıldık ve İstanbul İşgal edildi. Türkocakları, Atatürk'ün emri ile Halide Edip Adıvar'ın ateşli konuşmalar yaptığı meşhur Taksim ve Sultan Ahmet mitinglerini organize ederek halkı işgale karşı uyandırmaya, bilinçlendirmeye çalıştı.

      Türkocaklılar, Gazi Atatürk'ün etrafında toplanarak Türkiye Cumhuriyetimiz kurulurken Devletin felsefi alt yapısının Türk Milliyetçiliği olarak oluşturulmasını sağladılar.

         Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Atatürk ilk Cumhuriyet hükümetlerinin bir kaçında Türkocağı Genel Başkanı Hamdullah Suphi Tanrıöveri Milli Eğitim bakanı yaparak Türk gençliğinin yetiştirilmesi görevini adeta Türkocaklarına vermiştir.

      Türkocakları Kurtuluş  mücadelesinden sonra da ilkeleri doğrultusunda çalışmalarına devam ettiler. Kurucu üyelerden Yusuf AKÇURA  milli ekonominin kurulması ve geliştirilmesi ile ilgili olarak Bursa Türk Ocağında yaptığı konuşmada  “Türk Milleti asıl iktisadi meydan muharebelerini kazandığı takdirde ispat-ı rüşt ederek hür, müstakil, müreffeh milletler arasına girebilecektir. Maksadım,  iptidaiden  (ilkokul), darülfünuna (üniversiteye) kadar, mektep ve medreselerde eğitimin iktisadi bir nokta-i nazardan verilmesi lüzumunu söylemektir” sözleriyle göstermiştir.2019 yılına geldiğimiz şu zaman diliminde hedef gösterilen bu iktisadi yeterlilikten hala çok uzakta olmanın hüznünü yaşıyoruz.

       Türk Ocakları, Osmanlıdan Cumhuriyetimize intikal eden en büyük sivil toplum örgütüdür.Cumhuriyetimizin kurucusu, Büyük Türk Milliyetçisi Atatürk toplumu karanlıktan aydınlığa çıkarma seferberliğini Türkocağı üzerinden gerçekleştirmeyi planlamıştır.Atatürk Kurtuluş savaşı sonrası çıktığı yurt gezilerinde her gittiği il'de, ilçe'de varsa Türkocağını ziyaret etmiş, yok ise kurulması için talimat vermiştir.1925’li yıllarda kuruluşuna ve yaygınlaşmasına destek verdiği Türkocağı 280’leri bulan şubeleri ile bugünkü Halk Eğitim Müdürlüğünün yaptığı  topluma önderlik etme işlevini  yerine getirerek, karanlıktan aydınlığa çıkartma hamlesinde Kurslar açıp, meslek edindirme,Okuma yazma seferberliği, Kütüphaneler kurma gibi sosyal ve kültürel faaliyetler içinde olmak durumunda kalmıştır. Türkocağı adeta bir Milli Mektep olmuştur.

      Türk Ocakları, Milli kültürümüzün gelişip, kökleşmesine, milli şuurun, Millet ve Vatan sevgisinin nesiller arasında intikaline hizmet eden bir milli kültür ocağıdır. Milli birliğin kuvvetlendirilmesi, toplum yapısının sağlamlaştırılması, Türklüğün yüceltilmesi temel amacıdır. Kısaca “Türk Milliyetçiliği” olarak da adlandırılan bu amaç derneğin, milli ülküsüdür.

      Türk Ocakları, kurulduğu günden bu güne milli ve manevi yapımızı bozmak isteyen girişimlere karşı  hep uyanık olmuş, toplumda önemli direnç noktalarından biri olmuştur. Türk Ocakları olarak hedefimiz, Büyük Önder Atatürk’ün, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni “İlelebet payidar kılma” direktifini harfiyen yerine getiren, kendilerine bilimi rehber edinmiş, sağlam karakterli, iyi donanımlı nesiller yetiştirmektir.

       Türk Ocakları’nın bütün faaliyetleri son derece açık ve şeffaftır. Faaliyet alanında, gündelik politika, siyasi hesap kesinlikle yoktur. Türk Milleti ve Türkiye Cumhuriyeti Devletimizi ilgilendiren konularda hep ön almış, görüş ve düşüncelerini kamuoyu ile paylaşmaktan hiç geri kalmamıştır. Ocağımızı kurup bu günlere getirenlere şükran borcumuz vardır. Kurdukları bu Ocağın çatısı altında el ve gönül birliği içerisinde çalışmak, hepimiz için bir şeref, çocuklarımıza bırakacağımız övünç ve gurur mirası olacaktır.

         Bu vesile ile başta Atatürk, silah arkadaşları, Çanakkale'de, Kurtuluş  savaşında, Ülkemizin Güneydoğusu'nda ki terör eylemlerinde toprağa düşen, şehadet  şerbetini içen şehitlerimiz ile kuruluşundan bu güne Hakk'a yürüyen tüm Ocaklılara rahmet dilerim. Kuruluşunun 107.yılında Türk Ocaklıları kutlar, sağlık ve mutluluklar dilerim. Dünya durdukça Türk Milleti var olsun, Türk Milleti var oldukça Türkocağı daima tütsün, Kutup yıldızı gibi, Deniz Feneri gibi daima yol göstersin.

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE.

 

 

Bu haber 370 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...