ÇANAKKALE ŞEHİTLERİMİZİ MİNNET VE ŞÜKRANLA ANDIK

19 Mart 2019 18:07

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 104. yıldönümü gün boyunca düzenlenen törenlerle kutlandı.

Türk ulusunun bağımsızlık simgesi olan 18 Mart Çanakkale zaferi tüm yurtta olduğu gibi Isparta’da da çeşitli etkinlerle kutlandı. 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 104. yıldönümü nedeniyle ilk tören Isparta Şehitliğinde gerçekleştirildi. Törene Vali Ömer Seymenoğlu, Garnizon Komutanı Piyade Albay Bilgin Çetinbağ, Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, İYİ Parti Milletvekili Aylin Cesur, İYİ Parti Belediye Başkan Adayı Gökmen Hakkı Gökmenoğlu, şehit yakınları, gaziler ve vatandaşlar ile askeri erkan katıldı. Tören saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı. Saygı duruşu sırasında askerler tarafından 3 el saygı atışı gerçekleştirildi. Daha sonra tören konuşmalarına geçilirken günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Piyade Binbaşı İsmail Demirezen yaptı.

DEMİREZEN: İLHAM KAYNAĞI OLMUŞTUR

Konuşmasında Çanakkale Zaferi’nin önemini anlatan Binbaşı Demirezen, “Kahraman ordumuz 20.yüzyılın başında Afrika çöllerinden Balkanlara, Kafkaslardan Galiçya’ya ve Çanakkale’ye kadar geniş bir coğrafyada, İstiklal Savaşının çeşitli cephelerinde, Anadolu’nun her karış toprağında verdiği kahraman mücadelelerde yüzbinlerce vatan evladını şehit vermiştir. Yine dünya barışının sağlanması ve korunması kapsamında Kore’den Kıbrıs’a, Bosna Hersek’ten Afganistan’a uzanan harekatlar ile halihazırda teröristle mücadele kapsamında yurtiçi ve sınır ötesinde yürütülen harekatlarda binlerce kahramanımız şehadete yürümüştür. Ölürsem şehit, kalırsam gazi anlayışıyla hareket eden ordumuz, kahraman şehitlerimizden bize miras kalan o güç ve ruh bugün teröristle mücadele harekatı, 15 Temmuz mefhum darbe girişimi, Fırat Kalkanı ve halen yürütmekte olduğumuz Zeytin Dalı Harekatında ortaya konan fedakarlık ve kahramanlıkların da ilham kaynağı olmuştur.

TÜRK MİLLETİ AYNI BEDELİ ÖDEMEYE DAİMA HAZIR BEKLEMEKTEDİR

Biliniz ki; manevi varlığınızdan güç alan ve dünya var oldukça bu idealleri kendisine görev edinmiş olan bizler, dün olduğu gibi bugün de vatan ve ulusun birlik ve bütünlüğünü korumak ve kollamak, ülkenin güvenliğini sağlamak maksadıyla her koşul altında üzerimize düşen görevi sağlama hazırız ve sizlere layık olmanın bilinci içinde vazife başındayız. Türkiye Cumhuriyeti üzerinde hain emelleri olanlar asla unutmasınlar ki bu topraklar kan, ter ve gözyaşıyla alınmıştır. İşte bundan dolayıdır ki Türk milleti sahip olduklarının değerini bilmekte ve onları kaybetmemek için aynı bedeli ödemeye daima hazır beklemektedir” şeklinde konuştu.

İREZ: TÜRK VATANININ PARÇALANAMAYACAĞININ TÜM DÜNYAYA HAYKIRILDIĞI GÜNDÜR

Harp Malulü, Gazi, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Isparta Şube Başkanı Musa İrez de Çanakkale Destanı’nın önemini anlattı. İrez şunları söyledi: “Bugün 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 104. yıldönümünde  Çanakkale’nin geçilemeyeceğinin, Türk milletinin esir edilemeyeceğinin, Türk vatanının parçalanamayacağının tüm dünyaya haykırıldığı gündür. Bugün, dünya tarihinde bir dönüm noktasının yaşandığı, güç dengelerinin değiştiği, olayların akışı üzerinde Türk ulusunun belirleyici bir rol oynadığı, Kurtuluş Savaşı’nın ilk meşalesinin tutuşturulduğu, yüce Türk ordusunun Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kahramanlık ve fedakarlığın doruk noktasına ulaştığı bir saygınlık ve azmin mücadelesi olmuştur. 1. Dünya Savaşı’nı galip bitirmek isteyen ve gemileriyle Çanakkale Boğazı’nı geçip, İstanbul’u almak isteyen düşman devletlerine karşı kahraman ordumuz İngiliz ve Fransız donanmalarına karşı Çanakkale Boğazı’nda aylar süren bir dizi kara ve deniz savaşı yapmıştır. 300 bin askerimizin şehit olduğu savaşlar soncunda düşman donanmaları ağır kayıplar vererek geri çekilmişlerdir.

TÜRK ULUSUNUN NELER BAŞARABİLECEĞİNİN EN GÜZEL KANITIDIR

O tarihi günde Türk ordusunun Çanakkale’de vermiş olduğu büyük mücadele sadece dünya tarihi üzerinde yarattığı büyük etki değil, Türk savaş sanatının uygulanış tarzı, başta büyük önder Atatürk olmak üzere mücadelenin ön plana çıkardığı kahraman ve askeri dehalar Türk askerinin duasında  insanın ideallerinin savaş sahası bakımından da dünya savaş tarihinde örneği olmayan bir olaydı. Çanakkale Zaferi vatanın bütünlüğü ve ulusun bağımsızlığı söz konusu olduğunda Türk ulusunun neler başarabileceğinin en güzel kanıtıdır. Türk ulusu bu zaferle arka arkaya gelen acı olayların etkisiyle kaybettiği özgüvenini yeniden kazanmıştır. Çanakkale Zaferi’yle birlikte Şehitler Günü olarak da kutladığımız bu anlamlı günde kutsal vatan topraklarımızı canları pahasına koruyarak, şehitlik onuruna erişen aziz şehitlerimizi minnetle şükranla hatırlıyoruz. Aziz şehitlerimiz yattıkları yerde şunu hissetmelidirler ki; temiz kanlarıyla suladıkları kutsal vatan toprakları bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türk gençliği ve Türk ulusu tarafından en kutsal emanet olarak muhafaza edilecektir.”

VALİ SEYMENOĞLU: KUTSAL VATAN TOPRAKLARINI

BİZLERE EMANET ETTİĞİNİZİN BİLİNCİ İÇERİSİNDEYİZ

Vali Ömer Seymenoğlu, Şehitlik Anı Defteri’ni imzaladı. Vali Seymenoğlu deftere şunları yazdı: “Bağımsızlığımız, bayrağımız ve milletimizin tüm kutsal değerleri üzerine sizler kanlarınızla destanlar yazdığınız. Çanakkale’de, Sakarya’da ve daha nice yerlerde, canlarınızı verip şahadet şerbetini içtiniz. Böylesine şanlı ecdada sahip olmak bizler için onur ve kıvanç kaynağıdır. Bu kutsal vatan topraklarını milletimizin üstün haysiyet ve itibarını çok zor şartlar altında temsil ederek bizlere emanet ettiğinizin bilinci içerisindeyiz. Sizler ne mutlusunuz ki Hak’ka yürümenin en güzel şekli olan şehitlik mertebesine eriştiniz. İmtihanlarla dolu olan hayattan alnınızın akıyla sonsuz nimet ve mutlulukla dolu gerçek bir hayata geçiş yaptınız. Siz aziz şehitlerimizin ve ebediyete intikal eden gazilerimizin bizlere bırakmış olduğu vatanımız, bayrağımız, özgürlük ve bağımsızlığımız ile aileleriniz bize en kutsal emanetlerimizdir. Uğruna en değerli varlığınız olan canınızı verdiğiniz vatan topraklarında rahat ve huzurlu uyuyunuz. Sonsuz minnet ve şükran duygularıyla sizleri selamlıyorum. Ruhlarınız şad olsun.”

Vali Seymenoğlu’nun şehitlik anı defterini imzalamasının ardından tüm şehitlerimiz için dualar edildi. Duaların ardından şehit mezarlarına karanfiller bırakıldı.

Şehitliğin ardından Kültür Sineması’nda 18 Mart Çanakkale Şehitlerini anma programı düzenlendi. Protokol üyeleri daha sonra IYAŞ Konferans Salonunda verilen yemekte buluştu. Yemeğe milletvekilleri de katıldı.

 

Bu haber 285 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...