“Önümüzdeki 5 yıl Tarih ve Turizm Yılı olacak”

19 Mart 2019 18:03

Uluborlu’da imar düzenlemeleri yaparak TOKİ aracılığıyla ilçesine 400 konut kazandıran Belediye Başkanı Mehmet Ünverdi, üçüncü etap konutlar için 2020 yılında talep toplamaya başlayacaklarını söyledi. Sosyal konut üretmenin belediyenin işi olduğunu kaydeden Ünverdi, “ Siz yer gösterin TOKİ gelip yapar ama siz imar düzenlemesi yapmazsanız TOKİ,  bir şey yapamaz. Isparta Belediyesi de böyle bir şey istemedi” dedi.  

Uluborlu’da dördüncü döneme hazırlanan Belediye Başkanı Mehmet Ünverdi,  Yeni dönem için projelerini açıkladı. Ünverdi, Isparta Belediyesi’nin TOKİ tavrını eleştirdi. Ünverdi, “Bizim bulunduğumuz makam toplumu kucaklamamız gereken bir makam. Teşkilatımızla, milletvekillerimizle, meclis üyelerimizle herkesin desteğini gördük. Bu yüzden de başarıyı yakaladık. Siz o toplumun içinde yaşamazsanız vatandaşın derdiyle dertlenmezsiniz çare bulamazsınız. Uluborlu’da dışarıdan gelen belediye başkanı,  görev süresi bitince giderdi. Artık o dönem bitti. Halkın içinde olacaksınız, aynı kaderi paylaşacaksınız. Bakın sulama sistemini rehabilite ettik. 2005 yılında barajımız su kaçırdı. DSİ barajını boşaltmak zorunda kaldık. 3 yıl yağış almadı. Uluborlu son 40 yılın en kurak dönemini yaşadı. O kuraklığı biz iliğimize kadar hissettik. Kapalı sulama rehabilitasyon sistemini yapmasaydık bugün Uluborlu Ovasının üçte ikisini kaybetmiştik . Bölgemizin önceliğini biliyoruz, insanımızı tanıyoruz. Tarımsal üretimle ilgili Isparta genelinde sıkıntı var. Memnuniyetsizlik var. Olumsuzluk sadece Pazar sorunu değil. İklim değişikliği de etkiliyor. Bunlarla ilgili alternatif ürünler, yeni projeler sunma zorunluluğunu hissediyoruz” dedi.

KİRAZA ALTERNATİF ÜRÜNLER

YETİŞTİRMEK ZORUNDAYIZ

Kiraz da gelecek tehlikesi görmediğini ancak alternatif ürünlere yönelmek zorunda olduklarını kaydeden Ünverdi, “ Küçük dokunuşlarla insanımızın cebine para girecek dönüşüm sağlıyoruz. Özel İdare bahçesinde örnek üretim yapılacak, çiftçimiz bunu izleyecek. Girdiyi görecek, maliyeti görecek analiz yapılacak. Mantar yetiştiriciliği, örtü altı yetiştiriciliği örnekleri ile tarımsal üretim desenini çeşitlendirmeye yönelik bir çalışma olacak. Üreticimiz kirazı üretmeye devam ederken yanında alternatif bir ürün geliştirsin istiyoruz.  Meyve kurutma tesisi yaparak, ürünlerimizi kurutacağız, pazarlanmasını da e ticaret üzerinden yapacağız.  Modern makine teçhizatıyla ürünlerimizi kurutup  tarımsal üretimde çeşitlilik oluşturacağız. 2020’de Uluborlu’da bunları göreceksiniz” dedi.

İKTİDARLA ÇALIŞMAK ÇOK FARKLI

Daha büyük ekonomi daha fazla istihdam sloganıyla yeni döneme hazırlandıklarını kaydeden Ünverdi, “İktidarla beraber çalışmak çok farklı. Farklı düşünüyorsunuz. Konunun içindesiniz. Bakın çok basit bir örnek vereyim. Karayollarından  Endüstri Meslek Lisesi’nin oradan mezarlık yoluna rampalı bir  yol var.  Burayı düzenlemesini istedik. Yetkililer bize talimat gelmesi lazım dediler. Sonra Süreyya Sadi Bilgiç  Bey’i aradık. 15 dakika sonra makineler yolda düzenleme çalışması yapmaya başladı.

Şimdi bakın Isparta sosyal konutu konuşuyor. Bizim ilçelerimizde yaptığımız konutlar örnek veriliyor.  İşte bunlar belediyelerin işi. Ama Isparta Belediyesi’nin sosyal konut diye bir derdi olmadı olsa zaten yapılırdı. Burada  kat karşılığı  toplu konutlar yapıldı. Bizim anlamadığımız işler. Ama öyle bir sorunu olmadı. Siz imar düzenlemesi  yaparsanız zaten gerisi zor değil. Gidip kendiniz de çözebilirsiniz Biz toplu konut alanlarını kamulaştırıp TOKİ’ye verdik. TOKİ birçok yerde 50 bin nüfusun atında belediyelerle çalışır, 50 bin nüfusun üstünde siz yer gösterin TOKİ gelip yapar ama siz imar düzenlemesi yapmazsanız TOKİ’ bir şey yapamaz. Isparta Belediyesi de böyle bir şey istemedi.  Uluborlu’da sosyal konut anlamında üçüncü etapla ilgili 2020 yılında talep toplamaya başlarız. Aşırı da bir talep var. Şu ana kadar 400 konut üretmeyi başardık. Üçüncü etaba devam edeceğiz. Bir taraftan kamulaştırma yapmaya da devam edeceğiz. Biz yeni imar revizyonu yaptık. Yeni yerler açtık. Açtığımız alanlar içinde toplu konut alanları oluşturuyoruz. Biz toplu konutu ilk yapan ilçeyiz. 2005 yılında başladık. Sosyal konutla ilgili isteyeceksiniz. Halkın talebini görmek bununla dertlenmek gerekiyor. Arsa buldum diyorsun talep topluyorum diyorsun. Kimi kandırıyorsun kardeşim. Bak Büyükabaca beldesi TOKİ yapmış sen kendi sevdandasın ” dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE KARARLIYIZ

Uluborlu’nun gelecek kıştan itibaren doğalgazla ısınmaya başlanacağını müjdeleyen Ünverdi, “İlçede kentsel dönüşüm alanı içinde riskli alan içinde uygulanan imar planına itiraz edildi. Yerel mahkeme yürütmeyi durdurma verdi. Yaptığımız itirazı bölge idare mahkemesi haklı buldu. Şimdi devam edeceğiz. Tabi bu süreçte projeyi uygulamada 3 yıl geciktik. Bu işler kolay değil. Uluborlu çarşısını dönüştürmede kararlılık gösterdik. Artık projeyi uygulamaya başlayabiliriz” dedi.

ÖNÜMÜZDEKİ 5 YILI TARİH

VE TURİZM YILI İLAN ETTİK

Uluborlu’nu önümüzdeki 5 yılı kültür ve turizm yılı ilan ettiklerini kaydeden Ünverdi, “Eski Uluborlu diye tabir ettiğimiz bir yer var. Roma, Bizans, Selçuklu, Hamitoğulları, Osmanlı eserlerini görebiliyorsunuz. 5 bin yıllık bir tarihi burada görebilirsiniz.Uluborlu’da restore edilen tek bir eser olmamış. Öncelikle burada tarihi ayağa kaldırmamız lazım. Şu anda eserlerin tamamıyla ilgili çalışma yapıyor. Bizden önce 13 eser tescil edilmiş. Biz 27 eserin tescili için başvuru yaptık. Restoreleri için çalışmalar başlattık. Hepsini Belediye bütçesi ile yapmamız mümkün değil. Bir taraftan Vakıflar, bir taraftan Kültür ve Turizm Bakanlığı çalışma yapıyor. Tabi kırsal turizm hareketi var. Kırsal turizm hareketliliğini, tarih ve kültür turizmiyle birleştireceğiz. Önce Isparta’dan başlayacağız tanıtıma. İdarecileri çağıracağız, sivil toplum kuruluşlarını çağıracağız. Sempozyumlar düzenleyeceğiz. Paneller yapacağız. Bakın kiraz çiçeği bahçelerini fotoğraflamak için gruplar geliyor. Önümüzdeki 5 yıl çok ciddi çalışmalar yapılacak. Yukarıda 5-6 eser daha restore ettiğimizde ciddi bir hareketlilik başlayacak. Kültürel zenginliğimizi envanter altına alıyoruz. Bunlar bizim özümüz, zenginliğimiz. Bunların tamamını kayıt altına alıyoruz. Bakın AK Parti döneminden sonra klasik belediye vizyonu bitti. Biz şehrin her şeyiyle ilgilenmek zorundayız. Bakın kent arşivi oluşturuyorum. Uluborlu güreşleriyle ilgili kitap yapıyoruz. Ne bulduysak toparlıyoruz. Bir şehir müzesi yapmayı düşünüyoruz. Uluborlu Belediyesi bu bölgenin en eski belediyesi. Uluborlu kütüphanesinden giden el yazmalı eserlerin çoğunu topladık. 10 bin sayfadan bahsediyoruz. Uluborlu’nun esas sosyo kültürel yapısı burada ortaya çıkacak” diye konuştu.

 

Bu haber 255 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...