İYİ Kİ VARSINIZ

9 Mart 2019 12:24

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Isparta’da çeşitli etkinliklerle kutlandı. 15 Temmuz ve Demokrasi Meydanında yapılan törende Kadın Platformu üyeleri hazır bulundu. Kadın Platformu adına organizatör olan HASVAK (Türkiye Devlet Hastaneleri ve Hastalara Yardım Vakfı) Yönetim Kurulu Başkanı Nihal Aytaç ve 2 arkadaşıyla birlikte Atatürk Anıtına çelenk sundu. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende günün anlam ve önemini belirten konuşmayı HASVAK Başkanı Nihal Aytaç yaptı.

Aytaç konuşmasında şunları söyledi:

“Öncelikle sayın; misafirlerimiz kutlu, mutlu olsun. Çok değerli kadınlarımız, çok kıymetli sivil toplum temsilcileri ve siz değerli basın mensupları 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle gerçekleştirdiğimiz bu buluşmaya şahsım, dernek arkadaşlarım adına hoş geldiniz diyor, saygılarımı sunuyorum.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü bütün dünyada kutlanan bir gün olarak evrensel bir değer taşımaktadır. Birleşmiş milletler tarafından tanımlanmış uluslar arası bir gündür.

                1857 yılında ABD’nin Newyork kentinde 40.000 dokunma işçisi daha iyi çalışma koşullarını istemesiyle çalıştıkları tekstil fabrikasında greve gittiler. Ancak polisin işçileri saldırması ve fabrikaya kilitlemesi ve arkasından çıkan yangında 129 kadın işçi hayatını yitirdi. 8 Mart Dünya Kadınlar günü; yapılan müdahaleler nedeniyle öldürülen kadınların da haklarının savunulması gereken bir gün olarak tarihe geçmiştir.

Türkiye’de 1921 yılından itibaren kutlanmaya başlamıştır. Yüce Peygamberimiz Hz. Muhammed: Veda Hutbesinde insanların birbirleri üzerinde olan haklarından ve özel bahsetmiş ve 1400 yıl önce kadın haklarıyla ilgili ilk yazılı kuralları oluşturmuştur.

                Yine 20. yüzyılın başında Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, pek çok hakkı kanunlara dayandırarak verirken bu konuda pek çok gelişmiş ülkenin de ilham kaynağı olmuştur.

                Kadın; Her zaman gözün nuru, hayatın can damarıdır. Her şeyden önce dünyanın en kutsal mesleği olan annedir. İnsanlığın devamı için olmazsa olmasıdır. En büyük dertlerin dertlisi ve en büyük mutlulukların arkasındaki kahramandır. Küçük şeylerden mutlu olan ve mutlu olmamıza sebep olandır. Şehit tabutuna sarılıp gözyaşı döken şehit anasıdır. Kurtuluş savaşımızda erkeğiyle birlikte omuz omuza çarpışan, sırtında mermi taşıyan kağnıyı süren kahramandır. Nene hatunlar gibi. Alın terinin en muhteşem sahibidir.

                Yani Kadın; anadır, yardır. Ve her zaman dimdik duran cennet öte candır.

                Günlük hayatın içinde hayatın temelinin sevgiden ibaret olduğunu bizlere hatırlatan; analarımız, kızlarımız, eşlerimiz bütün kadınlarımız değil midir?

                İşte bu duygularla; Ailemize, Çevremize bütün insanlığa karşı duyduğumuz sevginin daha çok artması dileğiyle Kadınlar gününüzü kutlu ve mutlu olsun.

                Ulu Önder Atatürk’ümüzün güzel bir sözü olan ‘Ey kahraman Türk Kadını, sen yerde sürüklenmeye değil, omuzlar üzerinde göklerde yükselmeye layıksın’ sözüyle konuşmama son verirken hepinize teşekkürlerimi ve saygılarımı sunuyorum.”

Konuşmaların ardından dün saat 11.00’de Kadın Platformu Üyeleri, Göl Toplantı Salonunda Vali Ömer Seymenoğlu tarafından kabul edildi. Yaklaşık 120 kadının katıldığı törende Vali Seymenoğlu, kadınları tebrik ederek birer karanfil hediye etti.

 

Bu haber 244 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...