Atatürk’ün Isparta’ya gelişi kutlandı

7 Mart 2019 17:50

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün İlimizi Teşriflerinin 89. Yıldönümü dolayısıyla tören düzenlendi. 6 Mart Atatürk’ü Anma Yürüyüşüne yoğun katılım oldu.

Büyük Önder Atatürk’ün Isparta’ya gelişinin 89. yıldönümü nedeniyle dün çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi ve de Ata’ya Yaygı Yürüyüşü yapıldı.

Saat 10.00’da eski adıyla Endüstri Meslek Lisesi yeni adıyla Şehit Ahmet Hilmi Yiğit Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi önünden başlayan Ata’ya saygı yürüyüşüne Vali Vekili Ömer Faruk Ateş, İyi Parti Milletvekili Aylin Cesur, Garnizon Komutanı Ferat Vural, Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın ve ilin diğer mülki, askeri, adli erkân, üniversite mensupları, siyasi parti, oda, birlik, dernek, vakıf temsilcileri, halk, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile diğer meslek teşekkülleri ve öğrenci grupları katıldı.

Şehit Ahmet Hilmi Yiğit Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi önünden başlayan yürüyüş, Mustafa Kemal Atatürk’ün Isparta’ya gelişin onuruna ismini aldığı ‘6 Mart Caddesi’ni takiben eski Milli Eğitim Müdürlüğü önünden Hükümet Caddesine çıkarak oradan da 15 Temmuz Cumhuriyet ve Demokrasi Meydanına geldi. Kortejde öğrenciler tarafından dev Atatürk ve Türk Bayrakları açıldı.

Burada Atatürk Anıtına Valilik, Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığı çelenkleri sunuldu ve saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşımız söylendi.

Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın tarafından günün anlam ve önemini belirten konuşma yapıldı. Başkan  Günaydın konuşmasında; “Bugün burada yüce Atatürk’ün Isparta’ya gelişinin 89. yıl dönümünü kutlamaktayız. Büyük komutan 5 Mart 1930 akşamı Eğirdir’e gelerek geceyi tren içerisinde göle nazır geçirir. Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal 6 Mart Caddesinden geçerek yaya olarak Hükümet Meydanına gelir. Öğle yemeğini Isparta da yiyerek  saat 13:00’a kadar Isparta’da  kalır. Sonradan Isparta’dan Burdur ve Antalya’ya hareket etti.

Atatürk, askeri dehası yanında insan ve millet sevgisi düşünce adamı olarak büyüklüğünü çok iyi gösteren kişidir. Atatürk tüm hayatı boyunca ve 15 yıllık iktisadi çalışma hayatında milli iktisat üzerinde durmuştur. Milli iktisat ilkeleriyle hareket etmiştir ve milli ekonomi üzerinde durmuştur. Aynı zamanda kendi potansiyelini kinetik hale çevirmeyi ön planda tutmuştur. Buradan da yüksek üretimler ve kuruculuklar sağlamıştır. Atatürk ‘Türk milleti, Türk parası, Türk ülkesinde kalsın. Türk milleti Türk malı alın, Türk parası Türk ülkesinde kalsın’ demiştir. Atatürk milli ekonomide bütçe dengesi üzerinde kuran bir insandı. Her zaman bütçeyi denk hale getirmiştir. Bütçede eksiklik, ithalatta fazlalık varsa hemen üretim merkezi yani fabrikalar kurardı. Bu tavır ve inançla bütçeyi denk tutmuştur. İthalata mümkün mertebe karşıydı. İhracatı ön plana alıyordu. 

Atatürk yokluk ve imkansızlıklar içerisinde art ardına fabrikalar kurmuştur. Örneğin Bünyamin Dokuma Fabrikası, Konya Ereğli Bez Fabrikası, Bakırköy Bez Fabrikası, Kayseri Bez Fabrikası, Nazilli Basma Fabrikası, Bursa Merinos Fabrikası. Bunları 1934-1934 yıllarında kurdu. Ayrıca Gemlik Suni İpek, Malatya Bez ve Sümerbank Dokuma Fabrikalarını da kurdu. Dokuma fabrikası Isparta’da kurulmuştu. Nuri Demirağ uçak fabrikası, İzmit Kağıt Fabrikası, Karabük demir çelik fabrikası ve Sivas çimento fabrikası gibi birçok fabrika kurdu.

Sonra art ardına şeker fabrikaları kurmaya başladı. İlk kez 1926’da Uşak Şeker Fabrikası’nı kurdu. Yaklaşık 16 şeker fabrikası kuruldu. Ancak bunlar siyasi nedenlerle aynı zamanda çağa uymama, araştırma geliştirme yapmama sayesinde bu fabrikaların çoğu satıldı. Isparta Belediyemiz milli ekonomi düşüncesiyle 630 milyon lira bataklıktan 630 milyon üste çıkmıştır. Biz de milli ekonomiyi benimsiyoruz. Isparta Belediyesi Türkiye’de en yüksek yatırım yapan belediye haline geldi” dedi.

Başkan Günaydın’ın konuşmasının ardından tören sona erdi.

 

Bu haber 350 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...