Diyabet ve Obezite bilgilendirmeleri sürüyor

5 Mart 2013 19:38

İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Meral Kişioğlu, son yıllarda diyabet hastalığı ve şişmanlığın tek başına veya birlikte ciddi bir artış gösterdiğini belirterek, bu nedenle çok önemli bir halk sorunu haline geldiğini kaydetti.

Dr. Meral Kişioğlu, Isparta’da obezite ve diyabet ile ilgili gerçekleştirdikleri mücadele çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi: “Diyabet (şeker hastalığı), kendisini kan şekerinin sürekli yükselmesi ile gösteren bir metabolizma hastalığıdır. Başta karbonhidratlar olmak üzere protein ve yağ metabolizmasını etkiler.

Nedenlerine göre birçok diyabet tipi olmakla birlikte diyabet vakalarının en büyük kısmını Tip 1 ve Tip 2 diyabet oluşturmaktadır.

İnsülin hormonunun eksikliği sonucunda ortaya çıkan Tip 1 diyabet, genellikle çocukluk ve ergenlik çağlarında gelişir fakat yetişkinlerde de görülme olasılığı mevcuttur.

Ancak genetik ve çevresel faktörlerde Tip 1 diyabet hastalığını tetiklemektedir.

Günümüz teknolojisinin ilerlemesi sonucu oluşan hareketsiz yaşam, okul kantinlerinde yer alan besinlerin yüksek enerji yoğunluğu, fast-food yiyeceklerle beslenmenin artması çocukluk obezitesinin de artmasına sebep olmaktadır.

Son yıllarda diyabet hastalığı ve şişmanlık tek başına ve ya birlikte ciddi bir artış göstermektedir. Bu nedenle çok önemli bir halk sorunu haline gelmiştir. Özellikle son yıllarda fazla kilolu çocuk sayısında hızlı bir artış görülmektedir.

Şişmanlığa bağlı sorunlarda katlanarak artmaktadır. Bu sorunların en başında diyabet hastalığı gelmektedir. Yüksek tansiyon, kalp-damar hastalıkları, böbrek hastalıkları, safra kesesinde taşların oluşması, eklem iltihapları, psikolojik sorunlar, yaşam kalitesinin düşmesi şişmanlığın sebep olduğu diğer hastalıklar arasındadır.

Halk Sağlığı Müdürlüğümüz Obezite Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Birimi "Diyabet Okulu" projesi çalışmaları ile kurumumuz toplantı salonunda halkımıza Diyabet Hastalığı, Fiziksel Aktivite, Ağız ve Diş Sağlığı, Diyabette Beslenmenin Önemi, Diyabette Psikolojinin Önemi Konularında uzman kişiler tarafından hizmet vermeye devam etmektedir.

İlkokul öğrencilerimize " Yeterli, Dengeli Beslenme ve Hareketli Yaşam" konularında eğitimler halen devam etmekte olup, Lise 1. Sınıflarda da "Diyabet Taramaları" ile Sağlıklı Beslenme, Hareketli Yaşam, Tuzun Azaltılması ve Diyabet konularında eğitim çalışmaları devam etmektedir.

Ayrıca Çocuk Endokrinolojisi uzmanlarıyla işbirliği içerisinde İlkokul çocuklarında "Diyabet Taramaları" çalışmaları başlatılmıştır. Çocuklarda Obezite ve Diyabet konularında farkındalığı arttırarak, hem sağlıklı nesiller yetişmesine hem de ülke ekonomisine katkıda bulunmak Halk Sağlığı Müdürlüğü sağlık çalışanlarının en önemli görevleri arasındadır”.

 

Bu haber 658 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...