Emeklilikte Yaşa Takılanlar Ankara’da buluşacak

29 Ocak 2019 15:49

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (ETY), 10 Şubat’ta Ankara’da yapılacak büyük miting için hazırlıklara başladı. Bir çığ gibi büyüyen ve emeklilik şartlarında yasal düzenleme yapılmasını isteyen yaşa takılanların bu mitingine Isparta’dan büyük katılım olacağı haber verildi.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar, yasal düzenleme yapılmadığı takdirde büyük hak kayıplarına uğrayacak. Ülke genelinde yaklaşık 6.5 milyon, Isparta’da da yaklaşık 10 bin kişi aynı sorunu yaşıyor. Genel merkezi İstanbul’da bulunan ve emeklilikte yaşa takılanların yer aldığı derneğin Isparta Şubesi, geçtiğimiz Pazar günü geniş kapsamlı şekilde Isparta ve Burdur’da toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda konuşan EYT Isparta Şube Başkanı Bahri Yüceer, emeklilikte yaşa takılanların kimler olduğunu ve ne istediği anlattı. Yüceer ayrıca, 10 Şubat’ta Ankara’da yapılacak mitinge katılım çağrısı yaptı. Toplantıya katılanlar, topyekün Ankara’da olma sözü verdi.

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR KİMDİR?  NE İSTİYORLAR ?

Bizler 08.09.1999 öncesinde SSK’lı, Bağ-kur’lu ve Emekli Sandığı mensubu olarak iş hayatına başlamış kişileriz. O zamanlar 506 Sayılı SSK kanunun emekli olma şartları maddeleri şöyle idi erkeklerde 25 yıl 5000 gün bayanlarda ise 20 yıl 5000 gün şartlarına göre emekli olmak üzere SSK, Bağ-kur, Emekli Sandığı ile sözleşmeler imzaladık. 1999 yılında koalisyon hükümeti 17 ağustos depremi sonrasında ülkemizin bütün vatandaşları can havliyle depremde kayıplarını aramaya kurtarmaya koşturduğu bir zaman da bizleri mağdur eden 4447 sayılı yasayı çıkardılar. Aslında bizlerin mağduriyeti bahse konu 4447 sayılı yasanın ülkemizde ilk defa yürürlüğe girdiği tarihten geriye doğru işleyen bir yasa olmasından kaynaklanmaktadır. Yasanın, bizi ilgilendiren kademeli emeklilik maddesi Hariç diğer maddelerine her hangi bir itirazımız olmadığı gibi diğer bütün kanunlar gibi uygulaması yayınlandığı tarihten itibaren yürürlüğe girdiği tarihten sonrasını etkilemesinin bizler için bir mağduriyet doğurmayacaktır. Dönemin muhalefet Partisi Fazilet Partisi Anayasa mahkemesine götürdü. Anayasa mahkemesi üyeleri bu yasada sadece kademeli emeklilik maddesini iptal edip, diğer bütün maddeleri onaylamışlardır. 2002 Mayıs ayında meclis tekrar konuyu ele alıp iptal edilen Kademeli Emeklilik maddesini biraz yumuşatarak Anayasanın vatandaşa verilen haklar geri alınamaz maddesini de çiğneyerek 4759 sayılı yasayı meclisten geçirdiler.

Bizler KESİNLİKLE ERKEN EMEKLİLİK DEĞİL 1999 yılında 4447 sayılı yasanın geriye işlemesi sonucu elimizden alınan GECİKTİRİLMİŞ HAKKIMIZ OLAN EMEKLİLİĞİMİZİ İSTİYORUZ.

4447 ve5510 sayılı yasalar sebebiyle bizler aşağıda maddeler halinde yazılı sıkıntılarla yüz yüze kalmış durumdayız.

Özel sektörde çalışanları maalesef işverenler YAŞLANDIN artık diyor kapının önüne koyuyor, devletimiz ise daha GENÇSİN diye emekli etmiyor.

Bu durumda işsiz kalan Vatandaşlar  GSS PRİMİ (Genel Sağlık Sigortası ) ödeme ZORUNLULUĞUNDA kalmaktadır.

Yine bu durumda olan vatandaşlarımız çalıştıkça (iş bulanın şanslı olduğu) emekli maaşının düşmemesi için KAYIT DIŞI çalışmak ZORUNDA kalmaktadırlar.

Maddi sıkıntılardan dolayı çocuklarını üniversiteye GÖNDEREMEMEKTEDİRLER.

Sosyal, Ekonomik ve psikolojik sorunlardan dolayı aileler parçalanmaktadır.

Daha açık ve net ifade ile belirtecek olursak bizler 08.09.1999 öncesi işe başlarken prim gün sayımızı doldurmak şartı ile 20-25 yıl sonra emeklilik hayalleriyle çalıştık. Bizim bu hayallerimizi yıkan, Oynanan Maçın Tam yarısındayken hatta sonuna yaklaşmışken Kuralı değişen ve bu yeni Kuralı Eski Oyunculara uygulamaları oldu. Hem yaş hem maaş mağduru 4447 ve 5510 sayılı yasalar sonucu hakları gasp edilenler olarak haklarımızın

YENİ BİR  MAĞDURİYET YARATMADAN HERKESİ KAPSAYACAK ŞEKİLDE HAKLARIMIZIN İADE EDİLMESİNİ İSTİYORUZ.

Adeta cezalandırılarak çalıştıkça maaşları düşen emeklilik sisteminden biran evvel, çalıştıkça prim ödedikçe emekli olduğunda yüksek maaş alınacak bir sisteme geçilmesini talep etmekteyiz. 

Aksi halde emeklilik ümidi olmayanlara, özellikle gençlerimizin kayıt dışı çalışmayı tercih etmeleri durumunda, devletin gelir kaynağının kesilmesi ya da az gelir elde etmesi ileride emekli olacakların maaşlarının ödenmesinde sıkıntılar yaşanacaktır.

 

Bu haber 390 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...