“Gelecek pek de iç açıcı görünmüyor”

28 Şubat 2013 19:25

ITSO Başkanı H. Hüseyin Kaçıkoç, kayıt dışı ile mücadelenin yeteri kadar yürütülemediğini belirtti. Bunun neticesinde haksız rekabetin ortadan kaldırılamadığını ifade eden Kaçıkoç, “Bunun neticesinde sanayici ve işadamlarının ayakta kalması her geçen gün biraz daha zorlaşmaktadır” dedi.

24. Vergi Haftası etkinlikleri kapsamında vergi rekortmenleri ödüllerini aldı. Barida Otel’de düzenlenen Ödül Törenine, Vali Memduh Oğuz, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Yıldırım, Jandarma Komutanı Albay Ömer Uyan, Emniyet Müdür Vekili Esat Dulkadiroğlu, ITSO Başkanı Hasan Hüseyin Kaçıkoç, Baro Başkanı Av. Gökmen Gökmenoğlu, Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Adar ile İşadamları katıldı.

OLUMSUZLUKLARIN MEMLEKETİNDE YAŞIYORUZ

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Kaçıkoç, vergisini veren tüm işadamlarına teşekkür etti. Dünyadaki krizden en az etkilenen ülkelerden biri olmamıza rağmen büyüme hızımızın bir hayli düştüğüne işaret eden Kaçıkoç, geleceğin pek de iç açıcı görünmediğini söyledi. Örneğin, kayıt dışı ile mücadelenin yeteri kadar yürütülemediği, bunun neticesinde haksız rekabetin ortadan kaldırılamadığı, bölgesel farklılıkların ve teşvik bölgesinin yanlışlığından dolayı üretim üzerindeki etkilerin de hala daha azaltılamadığı bir memlekette iş yapmaya devam ettiklerini bildiren Kaçıkoç, şunları söyledi: “Bunun neticesinde sanayici ve işadamlarının ayakta kalması her geçen gün biraz daha zorlaşmaktadır. Isparta olarak ülkemizin milli gelirden sadece binde 5 oranında bir pay alabiliyoruz. Bu gerçekten düşüktür. İhracatımız istikrarlı bir şekilde artsa da bu istediğimiz düzeyde değildir.

İŞ HAYATINDA İSTENİLEN BECERİLER OKULLARDAKİNE BENZEMİYOR

Ayrıca iş hayatındaki sıkıntılarımızdan birisi de, iş arayanların sahip olduğu beceriler, işverenlerin talep ettiklerinden çok farklı. Maalesef okullarda çocuklarımıza kazandırılan beceriler ile iş hayatındaki istediğimiz beceriler farklıdır. Bunun için özellikle okul hayatında, iş yerlerine hitap eden eleman yetiştirilmesini vurguluyoruz. Öte yandan, büyümeye odaklandığımız bu dönemde çağın gerisinde kalan bir vergi sistemi ile yola devam etmeye çalışıyoruz. Oysa sanayimizin ve yatırımlarımızın önündeki engellerin kaldırılması açısından adaletli bir vergi sistemi hayati önem taşımaktadır. Adaletli bir vergi sistemi, hem istihdam yaratan işyerlerinin artmasına, hem de yatırım yapmak isteyen insanların önünün açılmasına büyük katkı sağlayacaktır.

2023’DE EN BÜYÜK EKONOMİ OLACAKSAK ADALETLİ VERGİ SİSTEMİ OLMALI

Bizler, 2023 yılında dünyanın en büyük on ekonomisi arasında yer almayı hedefliyorsak, bunun bir yolu da adaletli vergi sisteminden geçmektedir. Şimdi esas mesele, rekabet edebilen, yenilik ve araştırma yapabilen, nitelikli iş gücü ile çalışan, dünya ile irtibatlı Isparta ekonomisi istiyorsak, her kesimin elini taşın altına sokması gerekir. Bu noktada, devlet büyüklerimiz lütfen atılması gereken adımları atsınlar ve bizlerin önünü açsınlar. Artık devletin ve özel sektörün beraberce el ele vererek dünya ile rekabet etmesi gerekmektedir. Yani iş dünyası olarak, kamu olarak, ortak akılla ve birlikte çalışarak çok güzel günler göreceğimize inancımız sonsuzdur. Rekabetin yolu, yüksek katma değerli üretimden ve verimlilikten geçmektedir. İşte bizler de bunun yolunun açılmasına destek verilmesini istiyoruz.”

KALİTELİ HİZMET SUNMAYI SİZLERE TAAHHÜT EDİYORUZ

Öte yandan adaletli vergi sisteminin oluşturulması gerektiğini belirten il Defterdarı Rahmi Turan da şöyle devam etti: “Vergi gönüllü uyum, vergi verme, çağdaş toplumlarda vatandaşın yerine getirmekte sorumlu olduğu önemli bir görevdir. Devletin sosyal yönünün ağırlık kazandığı demokratik toplumlarda demokrasi esas itibari ile haklar, hürriyetler rejimi olduğu kadar sorumluluklar da içerir. Kişiler vergi ödeyerek bu görevlerden birini yerine getirmiş olurlar. Devletin güçlenmesi, vergiye gönüllü uyuma bağlıdır. Mükelleflerin vergini benimsemesi verginin eşit, adil, basit, ödenebilir olmasına, verginin tabana yayılarak kayıt dışının önlenmesi, vergisini verenler ile vermeyenler arasındaki haksız rekabet ve adaletsizliğin giderilmesi ile mümkündür. Siz değerli iş adamlarımızın, mükelleflerimizin, vatan ve millet sevgisi içinde iletişim kurmada, vergiye gönüllü uyumda, ödemelerde idarenin yanında olduğunu görüyoruz. İdare olarak bu duygularınızı boşa çıkartmayacağız. Sizler en iyi hizmeti hak ediyorsunuz. İdare olarak sunduğumuz hizmeti daha da geliştirerek, memnuniyete dayalı, şeffaf, verimli, olayı anında çözmeye yönelik, kalite standartlarına uygun hizmet sunmayı sizlere taahhüt ediyoruz. İktisaden güçlü, bütçesi denk, yatırım ve teşvikleri tatminkâr, bölgede lider bir ülke olmak istiyorsak tabi ki istiyoruz, bu isteğin gerçekleşmesi için vatandaşlarımızın münferit veya ortaklık olarak yaptırım ve üretim yapmaları, vergiye gönüllü uyum göstermeleri, idarenin de mükellef odaklı, özveri ve sevgi ile iletişim içinde kaliteli hizmet sunmasına bağlı olduğuna inanıyorum.”

VERGİ ASLINDA ALMADIR

Vali Memduh Oğuz ise vergilendirilmiş kazancın kutsal olduğunu bildirdi. Kalkınma için de, gelişme için de, rekabet için de bu kavrama ihtiyaç olduğunu ifade eden Oğuz, şu açıklamada bulundu: “Vergi yerine algı da diyebiliriz esasında. Çünkü vergi esasında tam da vergi değildir. Devlet almasa kimse vermez. Bu almadır esasında. Bunun alma ile verme ile beraber yapacağımız bir muhasebe var. Defterdar bey, güzel bir söz söyledi, ‘biz bu aldığımızı hak ettireceğiz’ dedi. Yani ‘sizin bu vergiye riayetinize layık olmaya çalışacağız’ dedi. Bize düşen de odur. Kamu görevlisi de aldığı maaşı, milletin bu tasarrufları ile olduğunu bilecek.

Biz kamu görevlileri olarak başımızı dik tutup evimize ekmek götürebiliyorsak, bu vergi ile oluyor. ‘%55 vergi geliri Isparta’nın masrafını karşılıyor’ dedi Defterdar Bey. Peki diğer türden hesaba girmeyen Ispartalıların verdiği vergiler var. Yani örneğin bir vatandaşın bir peynir alırken üzerinde vergisini ücret öderken ödediğimiz ama Isparta vergi dairesine girmeyen vergiler var. Bunları da koyduğunuz zaman bu rakam %100’ü geçer. Onun için Isparta’nın 29. sırada olması demek, verdiği vergiyi harcadığının %50 fazlası demektir. Bu bakımdan da kamu görevlilerinin, bu millete çok büyük bir hizmet borcu ve teşekkür borcu var.”

Daha sonra Isparta Vergi Rekortmenlerine ödülleri verildi. İşte vergi rekortmenleri;

 

KURUMLAR VERGİSİ:

1.         Mensucat Sanayi Ticaret A.Ş.                                                 Erdal Oruç

2.         Çıraklar Tekstil ve Otomotiv Sanayi Ltd. Şti.                           Mustafa Çırak

3.         Ünlüsoy Yapı Malzemeleri Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.              Mehmet Ünlüsoy

4.         Tuaçi Marble Madencilik Nakliyat Orman Ürünleri San. Tic. Ltd.        Oğuzhan Erdoğan

5.         Metro Mühendislik Gıda Maden Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.     Mustafa Özaydın

GELİR VERGİSİ:

1.         Ata Basmacı

2.         _

3.         _

4.         _

5.         Mehmet Selek

 

Bu haber 1092 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...