“ISPARTA’NIN KÜLTÜREL MİRASINI ÇIKARDIK”

21 Ocak 2019 18:00

SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, şehrin kültürünü gelecek nesillere aktarılması için yürütülen Somut Olmayan Kültürel Miras Projesi İle Yaşayan Tarih Projesi ve bu alanda yapılan akademik çalışmalardan bahsetti.

''Isparta Evleri'' ve ''Isparta Tarihi Kent Merkezi İçin Sağlıklaştırma Önerisi'' başlıklı 2 belgesel kitap yayımlandığının altını çizen Çarıkçı,  şunları söyledi: “Kültür alanında çok eksiğimiz var. İnşallah Isparta Belediyesi bundan sonra da kültür alanına daha fazla katkı yapar. Hangi parti olduğu önemli değil Isparta’mız kültür alanında çok zengin bir yer. Teke Yöresi Müzik Belgeliği var. Bölgenin en büyük müzik arşivi bizde. Müthiş bir müzik koleksiyonu var. Biz 2 yıldan beri Isparta somut olmayan kültürel mirasını tespit ediyoruz. Mart’ta lansmanı olacak. Bu lansmana Türkiye’nin büyük turizm dergileri destinasyonu şirketleri gelecek.  Büyük bir envanter toplandı. Gezilmedik köy kalmadı. İnanılmaz bir bilgi tabanı oluştu. Isparta’nın kültürel mirasını çıkardık diyebilirim. Sadece Yalvaç’ın bile Türkiye’nin müthiş bir yöresi olduğunu şimdi daha iyi anlıyorum. 6 ayda oradan çıkaramadık. Yalvaç Isparta’nın ayrı bir kültürüymüş. Keşke bu çalışmayı 15 sene önce yapsaymışız çünkü bir kısmını kaybetmişiz.

Yaşayan Tarih projesi devam ediyor. Isparta’yı tanıyan herkesle görüşülüyor. Bu iş için sözlü tarih araştırma merkezimizi kurduk. Köyleri geziyoruz ve hepsini belgesele dönüştürüyoruz. Bunları dinlerken Isparta’da ne kadar çok biliyorsak da bilmediğimizi görüyoruz. Bu da üniversitenin kendi imkanlarıyla yapılıyor. Bu da Mayıs’ta önünüze gelecek.

Keşif Isparta’ya öğrenciler inanılmaz ilgi gösteriyor. 4. dönemdeyiz her hafta sonu 2’şer otobüs 8 destinasyonu herkes geziyor. Öğrenci çok mutlu. Türkiye’de başka bir üniversitede böyle bir şey olduğunu zannetmiyorum. Bu hizmet başka yerlere de ilham veriyor, onlar da gezdiriyor. Bundan da mutluluk duyuyoruz.

Damgacı Sokak ve Çevresi Isparta Sağlıklaştırma projesini kitap haline getirdik. Ben tüm belediye başkan adayları ile milletvekillerimize bu kitabı verdim. Kim uygulayacak bilmem. Ortada önemli bir proje var. Yerel seçimlere çok yakın bir zaman var. Bu projenin gündeme gelmesini istiyorum. Tüm kentler eski kentlerini güzelleştirdi ve sağlıklaştırdı. Isparta’nın da buna ihtiyacı var. Üniversite olarak gereğini yaptık ve Isparta Evleri Damgacı Sokak kitabını çıkardık. Üçüncü kitap olarak da Ertokuş Medresesi o da çıktı.

Antik Çağdan Cumhuriyetin ilk yıllarına fotoğraflarla Isparta projemiz var. Bu proje antik kentlerde Cumhuriyetin ilk yıllarında kurulmuş çeşmelere kadar her şeyi drone ile fotoğraflıyoruz ve hepsi hakkında küçük yazı yazıyoruz. Mobil uygulama da olacak. Isparta’nın neresine giderseniz uygulama yakınızda böyle bir çeşme var görmek ister misiniz diyecek. Isparta kültürüne yapılmış en güzel işin bu olacağına inanıyorum. Kültür Müdürlüğümüze bu projeyi teslim ettikten sonra her gelen turiste bu uygulamayı indirmesini tavsiye edecek. Bu da sonbaharda hayata geçecek.

Yerel Ekonomik Kalkınma Isparta Vizyonu 2023 kapsamında kitaplarımızı hazırladık. Ulaştırma çok tartışılıyor polemiğe girmemek için bu kitapları dağıtmadık. Isparta turizm, ulaşım, öğrenci, hizmet sektörü ve metal makinası kitapları hazır. Seçimden önce bunlar dağıtıma çıkacak.

Şubat’ın başında ISVAK’la Eğirdir Gölü panelimizi düzenliyoruz.

Bu haber 278 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...