“BİZ DE DÜŞÜNMÜŞTÜK..”

18 Ocak 2019 10:49

Kanal 32’de canlı yayın programına katılan Belediye Başkan Yardımcısı Aydın Şanlıtürk, Isparta’nın en önemli sorununa ilişkin projeleri açıkladı.

Şanlıtürk, ‘Başdeğirmen’in gündeme getirdiği Şehir Hastanesi önüne üst geçit projesi için ‘o bizim projemiz. 2017’den önce imar planına işlemiştik’ dedi. Isparta Belediye Başkan Yardımcısı Aydın Şanlıtürk, Şehir Hastanesi önüne yapılacak üst geçit projesiyle ilgili de açıklama yaptı.  Daha hastane açılmadan Isparta Belediyesi tarafından imara işlendiğini belirten Şanlıtürk, "Hem yayalar hem de araç trafiği için üst geçit çalışması yaptık. Ve hastane açılmadan bu yönde meclis kararı alınıp imara işlendi" diye konuştu.

“DÖNEMİN VALİSİ EMİR VERMİŞ”

Şehir Hastanesi önüne yapılacak üst geçitle ilgili proje çalışmasının Ankara'da hem Devlet Demir Yolları hem de Karayolları Genel Müdürlüğüne gönderildiğini belirten Başkan  Yardımcısı Şanlıtürk, "Çünkü orada bir hem zemin geçit var. Dolayısıyla DDY Genel Müdürlüğü ile yazışma gerekiyor. Biz bu yazışmaları yaptık. Bize bir gün Ankara'dan bir yazı geldi. Bu yazıda ısrarla olur aşamasındaki üst geçit projesinin Vali emri ile bir de Antalya Bölge'nin incelemesi için geri gönderildiği belirtiliyordu" dedi.

                Isparta Belediyesi’nin benzer bir projesi de akıllı kavşak projeleri. Başdeğirmen, trafik sorununa yönelik özüm önerisinde akıllı kavşak sistemleri, akıllı ışık sistemlerini gündeme getirmişti. İYİ Parti Adayı Gökmen Gökmenoğlu da Isparta’da ilk kez dinamik ışık sistemini gündeme getirmişti. Belediye, trafik sorununun tartışılmaya başlaması üzerine 10 yıl aradan sonra ilk kez trafik projesi açıkladı.

İŞTE O HABER:

“Isparta Belediyesi, şehir merkezinde yaşanan trafik sorununa çözüm bulmak amacıyla akıllı kavşak sistemine geçiyor. Şuanda ihale aşamasında olan uygulama sayesinde 12 ana kavşak yapay zeka destekli bir sistem tarafından anlık izlenecek. Sistem, yoğunluğun olduğu kavşaklara daha fazla yeşil ışık yanmasını sağlayacak. Konuyla ilgili bilgi veren Isparta Belediye Başkan Yardımcısı Aydın Şanlıtürk, sistemin ciddi tasarruf da sağlatacağını belirterek, 5 milyon 285 bin 373 liranın vatandaşın cebinde kalacağını söyledi.

YAPAY ZEKA DESTEKLİ OLACAK

Belirli saatlerde bazı güzergahlarda trafik sıkışıklığı yaşandığına dikkat çeken Belediye Başkan Yardımcısı Aydın Şanlıtürk, “Isparta ilindeki genel trafik akışını dikkate alarak şuanda gelişmiş en üst teknoloji olarak akıllı kavşak projesini uygulayacağız. Anlık izleyebilen anlık yönlendirebilen, yapay zeka destekli bir sistemi getiriyoruz” dedi.

SİSTEM MÜDAHALEYE GEREK DUYMUYOR

Sistemin nasıl işleyeceği hakkında bilgi aktaran Şanlıtürk, “12 adet akıllı kavşak yapılacak. Zabıta Müdürlüğü kavşağı, Otogar kavşağı, Bellona kavşağı, Özkanlar kavşağı, Belediye kavşağı, Kaymakkapı, Çarşı Polis Karakolu, Stadyum kavşağı, eski Milli Eğitim kavşağı, Şehir Hastanesi kavşağı olmak üzere bu kavşakların tamamı birbirine koordineli hale geliyor. Bu sistemde mevcut sinyalizasyon altyapısını aynen kullanıyoruz. Onlara ilaveler yapacağız. İzleme, komuta merkezleri konulacak. Orada bir operatör olacak. O kişi müdahale de edebilir ama sistem müdahaleye gerek duymuyor. Kendi kendine kavşağı izliyor, araç yoğunluğu ve geliş yönlerini takip ediyor, daha fazla araç olan yerlere daha çok yeşil ışık yanıyor. Beklemeyi ortadan kaldırıyor. Kavşaktan geçen araç belirli bir hızda sonraki kavşağa giderken bu sistem tarafından takip ediliyor ve oradan da bir an önce geçmesi sağlanıyor. Araçların yoğun olduğu yerlerin daha seri şekilde akmasını daha az ışıkta beklemeyi sağlıyor” şeklinde konuştu.

5 MİLYON VATANDAŞIN CEBİNDE KALACAK

Işıkta beklemenin psikolojik, zaman ve maddi kayıplara neden olduğuna dikkat çeken Şanlıtürk, “Kontrollü kavşaklarımızın birbirine koordinesi trafiğe yüzde 50 oranında katkı sağlıyor. Yüzde 50 oranında yakıttan tasarruf, yüzde 50 zamandan tasarruf sağlanıyor. Karbondioksit salımına da ciddi katkı sağlanıyor. Hesaplamalara göre Isparta’da yıllık yakıt maliyeti tasarrufu 5 milyon 285 bin 373 lira olacak. Bu vatandaşımızın cebinde kalacak miktar” dedi.

 

Bu haber 297 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...