SDÜ, BAKA ve KOSGEB güçbirliği yaptı

28 Şubat 2013 19:08

Süleyman Demirel Üniversitesi Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme Dairesi Başkanlığı İl Müdürlüğü arasında uygulamalı girişimcilik eğitimleri işbirliği protokolü imzalandı. Rektör Prof. Dr. Hasan İbicoğlu, bu anlaşma ile şaha kalkmış Türkiye’ye bir tuğla daha koymuş olacaklarını ifade etti.

Isparta’nın en önemli 3 kurumu büyük bir proje için protokol imzaladı. SDÜ, BAKA ve KOSGEB bundan böyle girişimcilik kültürünün İlimizde yaygınlaşması amacıyla işbirliği yapacak. 

GİRİŞİMCİLİK İÇİN SEFERBERLİK BAŞLATTIK

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme Dairesi Başkanlığı İl Müdürü (KOSGEB) Yurdun Yıldırım, Isparta’nın girişimcileriyle öne çıkan bir şehir olması için kendilerini bir seferberliğin içinde bulduklarını belirtti. Bu kapsamda birçok kuruluşla işbirliği yaptıkların ifade eden Yıldırım, “Uygulamalı girişimcilik eğitimleri sonrasında yeni iş kuracak olan girişimcilerimize 100 bin TL’ye kadar destek sağlıyoruz. Bunun 30 bin TL’si hibe, 70 bin TL’si 4 yıl vadeli 2 yıl geri ödemesiz, sonraki iki yıl içerisinde 8 eşit taksitle geri ödenen, faizsiz bir destek veriyoruz. Bu kapsamda bizden destek alıp da işini kuran yaklaşık 84 kişi var. Bugün bir kurulumuz daha olacak ve 11 tane iş planını da kurulumuzda değerlendireceğiz” dedi.

YÖNETİCİ HALK KOPUKLUĞU TARİHE KARIŞTI

Öte yandan ‘Üniversiteler veya kamu kurumları halkla yeterince iletişim kuramaz ve devletin sunduğu hizmetler vatandaşa yeterince aktarılamaz ve bundan dolayı da yeterince hizmet yapılamaz’ gibi eleştirilerin artık tarihe karıştığını belirten Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Genel Sekreteri Tuncay Engin, bunu ispatlayacak birçok örnek bulunduğunu açıkladı. Bundan böyle üniversitenin içinde bilim ve sanayinin buluşacağını belirten Engin, şöyle devam etti: “Üniversite bilimin merkezi. Geleceğe katkı ve değer üreten çalışmaların yapıldığı bir yer. İnanılmaz bir potansiyel, inanılmaz bir insan kaynağı ve inanılmaz bir bilgi kaynağı. Dünyanın her yerinde olan yeni uygulamalar, yeni gelişmeler, yeni buluşlar, patentler buralarda üretiliyor. Ve bizim üniversitemiz rekabetçilikte ve bilimsel araştırmalarda 9’unculuğa kadar yükseldi. Bununla gurur duyuyoruz. 175 civarında üniversite var Türkiye’de. Tüm insanlığa geri dönüşüm olarak gelecek mutlaka. Bu toplantı da geri dönüşümün bir uygulaması. Biz diyoruz ki üniversite bilim üretiyor, biz de alanda çalışıyoruz KOSGEB ve BAKA olarak. Ne yapalım, ikisini bütünleştirelim ve hızlı bir kalkınma trendine yükselsin Türkiye. Ve buna yönelik çok güzel çalışmalar oluyor. Biz üniversitenin içinde artık eğitimleri başlatacağız. Bu kadar iç içeyiz. Eskisi gibi kampustan girmenin prosedürlere bağlı olduğu bir üniversite değil, kimsenin ulaşamadığı yöneticiler değil, üniversitenin içinde bir sanayi ve bilim buluşması olacak. Bundan daha güzel ne olabilir? Biz İktisadi ve İdari Bilimler veya diğer mühendislik fakültelerinin son sınıflarında okuyan öğrencilere özellikle, üniversitenin salonlarında girişimcilik eğitimleri vereceğiz.

Bir fikri olan fakat parası olmadığı için umudu olmayan insanlara diyoruz ki devlet olarak, biz size 1 haftalık eğitim vereceğiz ve bu eğitimin sonucunda belge vereceğiz ve bu belge ile siz bir iş planı hazırlayacaksınız ve bu iş planı ile size devlet 100 bin TL destek sağlayacak. Bu mükemmel bir destek.  Üstelik de istihdam sağlayan bir mekanizma. Daha büyük işlerin de başlangıcı ayrıca.

25 YIL İÇİNDE DÜNYANIN EN BÜYÜK

3 EKONOMİSİNDEN BİRİ OLACAĞIZ

Bu arada Kalkınma Bakanlığı’nın Gül Vadisi Projesinin tamamen onaylandığı öğrendik biraz önce. Artık hızlı bir şekilde üniversitemiz bunu yapacak ve Isparta’ya güzel bir eser daha kazandırmış olacağız. İnşallah bu ve bunun gibi faaliyetlerle hepimiz bir katkıda bulunacağız. İnanıyorum ki önümüzdeki 25 yıl içinde, dünyanın 3 – 4 ülkesinden biri olacak Türkiye. Buna doğru hızla gidiyor ve bunun potansiyeli üniversiteler”.

GİRİŞİMCİLİK YÖNÜNDEN GELECEĞE UMUTLA BAKIYORUZ

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu ise Isparta’nın genelinde bir dayanışmanın bulunduğunu ancak BAKA ve KOSGEB ile özel bir dayanışmalarının bulunduğunu açıkladı. Bu anlamda geleceğe umutla baktıklarını bildiren İbicoğlu da şunları kaydetti: “Bu anlaşma ile şaha kalkmış Türkiye’ye bir tuğla daha koymuş olacağız. Bu da nedir? İnşallah öğrencilerimizin, BAKA’nın desteği ile ve KOSGEB’in de gelecek vaat eden finansal destekleriyle ülkemizde yeni bir girişimcilik hamlesinin başlatılması. Öyle ki hani bir söz vardır, ‘birlikte rahmet ayrılıkta azap vardır’ diye. İlk geldiğim günden hep hizmetin yerelleşmesi, Isparta Burdur ve Antalya’da girişimciliğin hayata geçirilmesi, stratejik planları, kümelemelerin yapılması, makro ve mikro boyutta tedbirlerin alınması için irade ortaya koyabilen, proaktif davranabilen, hiçbir eksik olmadan girişimcinin ayağına gidebilen, bir yerde bir ekonomik veya sosyal teşebbüs niyeti olduğunda, oradaki muhtaç insanların ‘kim var’ dediğinde, ‘ben varım’ diyebilen, artık bir BAKA dediğimiz Kalkınma Ajansı ve onun değerli bir lideri var.

Kalkınma Ajansı, gerçekten de bu bölgeye şu ana kadar yapmış olduklarıyla bizim gelecekte dünyanın ilk 3 – 4 ekonomisi arasına girmemiz yolundaki umudumuzun önemli ve rasyonel temelini oluşturuyor. Baktığınızda, birçok projenin gerçekleştirilmesinde ülkenin dışarıya tanıtılmasında, hatta bölgenin ötesine geçen işbirliklerinde öncelikle şunu söyleyeyim; kalkınma ajansımızın emeği var. Kalkınma ajansımızın liderliği ve yol göstericiliği var. Bundan dolayı, bu kurumla ilgili olarak öncelikle bu kurumun lideri Tuncay beye teşekkür etmek istiyorum. İkincisi de şu; KOSGEB de baktığınız zaman onlar da gece – gündüz demeden az bir eleman kaynağı ile elindeki kıt kaynakları en etkin şekilde kullanarak, büyük fedakârlıkla zaman ve mekân sıkıntısı yaşayarak, ama bunu hiçbir zaman vatandaşlara aksettirmeden her türlü varını yoğunu ortaya koyun büyük bir kurumsal idaresinde çalışan KOSGEB’imizin değerli müdürü Yurdun bey ve onun himayesinde çalışan ekibe teşekkür etmek istiyorum. Bu iki kurum sayesinde biz girişimcilik yönünden geleceğe umutla bakıyoruz. Bunun da ötesinde bu iki kurumla ekonomik ve sosyal projeler itibariyle, baştan beri mükemmel bir dayanışma, iletişim ve işbirliğimiz var. Ve bunun semerelerini görüyoruz. Bunun semerelerini her alanda görüyoruz. Üniversite arazisi içerisine kalkınma ajansı desteği ile yapacağımız Gül Vadisi Projesi onaylandı. Bu bir işbirliğinin neticesi. Ayrıca, şu ana kadar üniversitedeki birçok proje de geçmiş vaziyette. Arada güzel bir iletişim, dayanışma olmasaydı bu projelerin hiçbiri hayata geçmeyebilirdi. Çünkü kurallarla her şeyi yönetemezsiniz. Her şeyi kurallar koyarak, dayatmalarla yönetemezsiniz. Kurumu yöneten insanların bu konudaki inisiyatifleri çok önemli. Isparta’nın genelinde bir dayanışmamız var ama özelde BAKA ile aynı zamanda KOSGEB ile gerçekten çok güçlü bir dayanışmamız var. Bundan dolayı biz dünyaya, geleceğimize umutla bakıyoruz. Üniversite olarak yaptığımız projeler ortada. Üniversite olarak bir idealimiz var. Değişen üniversite konsept ve yönetimi olarak, gelişimci üniversite konseptini ortaya koyduk. Dedik ki, üniversite gelecekte merkezi iradenin kaynaklarını ayırmada sıkıntı yaşayacağından dolayı 200’e yakın üniversite sayısıyla, genel olarak üniversitelere kaynak artırmada sıkıntı yaşayacak. Bundan dolayı da kendi kaynağımızı oluşturmamız ve rekabetçi özellik kazanmamız gerekiyor.”

 

 

Bu haber 877 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...