Gül Vadisi projesi SDÜ’de hayata geçiyor

28 Şubat 2013 18:53

Dünyanın bütün güllerinin yetiştirileceği bir bahçe ve Isparta'nın çehresini değiştirecek birçok yatırımı barındıracak Gül Vadisi Projesini Kalkınma Bakanlığı dün itibariyle tamamen onayladı. Müjdeyi veren BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, bunun Isparta için bir prestij projesi olduğunu belirtti.

Isparta'ya Kalkınma Bakanlığı'ndan müjde geldi. Bakanlık, 100 bin metrekare alanda inşa edilecek Gül Vadisi Projesi'ni dün itibariyle tamamen onayladı. Projeye Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) 8 milyon, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) 2 milyon lira kaynak aktaracak.

BAKA ESERİ HAZIR

SDÜ Batı Kampüsünde 70 bin; Doğu Kampüsünde 30 bin metrekare alanda kurulacak Gül Vadisi'nde Isparta'nın plakasını simgeleyen 32 metrelik kule olacak. Kule içerisinde restoran, kafeterya, şehir seyir noktaları ve bilimsel araştırmalar için laboratuvar kurulacak.

BÜTÜN GÜL ÇEŞİTLERİ

Proje içerisinde dünyanın bütün güllerinin yetiştirileceği bahçe olacak. Gül ve Teke Yöresi Folkloru Müzesi yer alacak. SDÜ GÜLAR bilimsel çalışmalarını burada da yürütecek. Ayrıca Yerleşke içinde yap- işlet- devret modeli ile butik otel inşa edilecek

MUHTEŞEM BİR YAŞAM ALANI OLUŞTURULACAK

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Genel Sekreteri Tuncay Engin, Gül Vadisi Proje’sinin Isparta için çok önemli olduğunu belirtti. Öte yandan 100 dönümlük alan içinde 40 ya da 50 dönümün peyzaj bahçeleri olabileceğine de dikkat çeken Engin, gül araştırmaları için de akreditasyon merkezinin kurulmasının planlandığın bildirdi. Bu projeyle Isparta’da muhteşem bir yaşam alanının oluşacağına işaret eden Engin, “SDÜ hızlı çalışırsa 1 yılda proje tamamlanır” dedi.

YABANCILAR GÜLÜN MERKEZİNİN

BULGARİSTAN OLDUĞUNU ZANNEDİYOR

Öte yandan geçen hafta içinde İspanya ve Japonya gezilerine katıldığını ve burada gülden bahsederken ilginç bir yorumla karşılaştığını ifade eden Engin, “Yabancılar gülün merkezini Bulgaristan zannediyorlar. Hatta Japonya’da yoğurdu bile Bulgaristan’ın zannediyorlar. Gerçekten çok şaşırdım. Ben de doğrusunu kendilerine anlattım” diye konuştu. Bu anlamda Isparta’nın tanıtım eksiğinin bulunduğuna dikkat çeken Engin, “aslında haklılar. Çünkü Isparta’da gülü yerli ve yabancı turistlere anlatabileceğimiz gösterebileceğimiz alanlarımız yok. Yıllardır demek ki tanıtımımız iyi yapamamışız. Gül Vadisi Projesi’nin bir benzeri Bulgaristan’da uygulanıyor. Biz de onlardan ilham alarak bu projeyi hayata geçireceğiz” şeklinde konuştu.

GÜL VE ISPARTA DÜNYA MARKASI OLACAKTIR

Bu arada Gül Vadisi Projesi’nin hayata geçmesiyle birlikte gül ve Isparta artık tüm dünyada tanınır hale geleceğini bildiren Engin, “Antalya turizmiyle de entegre ederek buraya turistlerin gelmesinin önünü açabiliriz. Tanıtım açısından eksikliklerimiz var. Yeni markalar da oluşturmalıyız. Tüm çalışmalara destek veriyoruz” dedi.

BAKANLIK ISPARTA’YI ÖRNEK GÖSTERİYOR

Son olarak Kalkınma Bakanlığının Isparta’da yapılacak olan Gül Vadisi Projesi’ni diğer İllere örnek gösterdiğini ifade eden Engin, “Her İlin bir prestij projesi mutlaka olmalı. Bakanlığımız bunu mükemmel bir proje olarak değerlendirdi. Isparta bu anlamda diğer illere örnek gösterilecek. Bakanlığımız projeyi diğer kalkınma ajanslarına örnek göstereceğini de öğrendik. Bizi çok mutlu etti” diye konuştu.

 

 

Bu haber 970 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...