İnşaatta çipli beton dönemi

26 Aralık 2018 15:41

ITSO Meclis Üyesi İnşaat Mühendisi Mehmet İzci, “Artık betonlarda çip kullanılacak. Beton dökümünde alınan her bir numuneye çip koyulacak” dedi

ITSO Meclis Üyesi, İnşaat Mühendisi Mehmet İzci, inşaat sektöründe 2019’un yeniliklerle başlayacağını söyledi. İzci, şu açıklamalarda bulundu:

“2019 yılı inşaat alanında yeniliklerin olacağı bir yıl olacak. 01.01.2019 tarihinden itibaren yeni deprem yönetmeliği yürürlüğe girecek. Şu anda yürürlükte olan yönetmelikteki tasarım hesaplarının birçoğu değişecek. Jeolojik etütlerdeki sondaj sayıları ve derinlikleri değişecek. Artık tüm projeler de geoteknik raporu istenecek ve geoteknik uzmanının vermiş olduğu değerler projelerde kullanılacak. Geoteknik raporuna göre kazının nasıl yapılacağı da belli olacak.

Diğer bir yenilikte;

Artık betonlarda çip kullanılacak. Beton dökümünde alınan her bir numuneye çip koyulacak. Çipler sayesinde beton kırımının ne zaman yapıldığı, hangi kalite de döküm yapıldığı, hangi mühendis tarafından kontrol edildiği, hangi laboratuar da beton kalitesi denetimi yapıldığı elektronik ortamda kayıt altına alınacak. Sistem ile birlikte vatandaş parsel numrası ile oturduğu ya da almayı düşündüğü evin beton kalitesine ilişkin tüm bilgilere erişebilecek.ayrıca kaç kez denetlendiği ve inşaatla ilgili fotoğraflara erişim imkanı bulacak.

TABİ BU DA MÜTEAHHİTLERİMİZE

EK BİR MALİYET GETİRECEK

Ayrıca şu anda tasarı halinde olan ama yeni yılda yürürlüğe gireceği söylenen yapı denetim yönetmeliği var. Bu yönetmelikle yapı denetimde sıralı sisteme geçilecek. Yapı denetim firmaları sistem tarafından otomatik belirlenecek.  Artık müteahhitler kendi seçemeyecekler yapı denetim firmalarını. Yapı sınıfları 3 grupta toplanıp birim maliyetler 1 ve 2. Sınıf yapılarda 490 tl/m2 3. Sınıf yapılarda 1200 tl/m2 4 ve 5. Sınıf yapılarda 2370 tl/m2 olacak. Artık teknik öğretmen ve teknikerler de şantiye şefliği yapabilecek ve yapı denetimlerde yeniden yardımcı kontrol elemanı olarak çalışabilecekler.”

Bu haber 333 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...