IGİAD’dan ISPARTA EKONOMİSİNE KATKI YARATACAK PROJE

15 Aralık 2018 12:27

Isparta Genç İşadamları Derneği (IGİAD) Isparta’yı Tıbbi Aromatik Bitkiler üssü yapacak bir projeye hazırlanıyor.

Kanal32 Televizyonunda yayınlanan ve Gazeteciler Şakir Aksöz ile Bora Tüfekli’nin hazırlayıp sunduğu “Ne Var Ne Yok?” programına konuk olan IGİAD Başkanı Barış Gümüş, projenin ayrıntılarını anlattı.

Tıbbi Aromatik Bitkilerin bölgemizde ciddi bir popülasyonu olduğunu kaydeden Gümüş, “Tıbbi Aromatik Bitkilerin bölgemizde ciddi bir popülasyonu var. Bölgemiz adeta işaretlenmiş bir doğa yapısına sahip. Bu konuda ciddi bir şeyler yapılması gerekiyor” dedi. Isparta Genç İşadamları Derneği üyelerinin katılımıyla bir Tarım Kooperatifi kuracaklarını anlatan Gümüş, “Dernek üyelerinin katılımıyla Isparta’da bir tarım kooperatifi kuracağız. Avrupa Standartlarında bir sera düşünün. Böyle bir sera kuracağız. Daha sonra bu tıbbi ve aromatik bitkilerin yetişebileceği araziler oluşturacağız. Zaman içerisinde yine Avrupa standartlarına uygun paketleme tesisleri kurulacak. Bir sonraki adımda da bu bitkilerin yağlarını çıkarabileceğimiz tesisler oluşturulacak. Yani ciddi bir kooperatifçilik modeli oluşturmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

SDÜ eski Rektörü Prof. Dr. Lütfü Çakmakçı ile birlikte kooperatifçilik modeli üzerine bir çalışma yaptıklarını da anlatan IGİAD Başkanı Barış Gümüş, kooperatifçiliğin kalkınmayla eş anlamlı bir model olduğunu işaret etti.

Isparta Tarım Kooperatifinin kazanımlarını da anlatan Gümüş, “İlk kazanımımız şu olacak. Bu şehirde bir birlikte hareket etme kültürü ortaya çıkacak. Manevi bir güç bu. Birlikte üretmek. Bakın önümüzde bir örnek var. GÜLBİRLİK. Ciddi markalar yarrtı. Dünya gül piyasasının ağabeyi konumuna ulaştı. Ama bugün Isparta’da sadece gül yok. Lavanta var. Sütçülerde kekik var ve bu bitki Ispartalıların kontrolünde bile değil. Bunun yanı sıra yetiştirebileceğimiz çok sayıda ıtri bitki var. Papatya gibi mesela. Bu konuda herkesin bir fikri var. Ama bilmiyorlar. Nerede ne yetişir, ne kadar yetiştirmek lazım. İşte Tarım Kooperatifi burada bir öğretmen vazifesi üstlenecek” dedi.

Projenin ciddi bir ekonomik katkısı da olacağının altını çizen Gümüş, “Birinci mesele üretmek. Üreten kazanır. Bu kooperatif üretecek ve kazanacak. Bakın Konya örneği var mesela. Konya’da bir kooperatif bugün bütün marketlerde ciddi bir çeşit yelpazesiyle piyasaya hakim. Bunu Isparta tıbbi ve aromatik bitkilerle yapabilir. Ciddi bir ekonomik gelir. Ciddi bir istihdam demek bu. Uzağa gitmeyelim, Isparta’da IYAŞ modelimiz var. Yani bu kooperatif bir yatırım A.Ş. gibi düşünülüyor. Devletin bu anlamda çok ciddi teşvikleri var” dedi.

 

 

Bu haber 414 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...