MİLLİ MUTFAK HAREKETİ EĞİRDİR’DEN BAŞLIYOR

12 Aralık 2018 15:33

Isparta Aşçılar ve Pastacılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Alim Çimenkaya'nın girişimleriyle düzenlenen program çerçevesinde, Guiness Rekorlar Kitabına adını yazdıran Chef Mahmut Dolmacı, 13 Aralık Perşembe günü Eğirdir Nafiz Yürekli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerine Türk Mutfağı ve Baklava eğitimi verecek.

Tüm Aşçılar ve Pastacılar Federasyonu (Taşpakon) ve Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu'nun birlikte düzenlediği, 8 ana kararı kapsayan, tüm Türkiye’yi, 81 vilayeti merkezi, ilçesi ve köyleri ile içine alan, devlet kurumları, mülki amirlikler, yerel yönetimler ve birçok STK’nın iş birliğinde sürdürülecek olan dev proje “MİLLİ MUTFAK HAREKETİ” Eğirdir'den başlıyor. Bu kapsamda; Guiness Rekorlar Kitabına 13 usta ile birlikte adını yazdıran Chef Mahmut Dolmacı, Eğirdir Nafiz Yürekli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileriyle biraraya gelecek. Gastronomi Zirvesi’nde, 515 kg. ağırlığında 7 metre uzunluğunda dev baklavanın yapılıp, özel fırında pişirilmesiyle “Guiness, Dünyanın En Büyük Baklava Rekoru” kıran ustalardan Chef Mahmut Dolmacı, 13 Aralık 2018 Perşembe günü Eğirdir'de, geleceğin aşçılarına uygulamalı Türk Mutfağı yemekleri ve tatlıları eğitimi verecek. Eğirdir Nafiz Yürekli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Meral Tepe, Türkiye Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu eğitimden sorumlu yönetim kurulu üyesi Guiness Rekortmeni Chef Mahmut Dolmacı'yı Eğirdir'de misafir edecek olmanın heyecanını yaşadıklarını belirtti.

MİLLİ MUTFAK HAREKETİ KARARLARI

Milli değerlerin koruması, eğitim ve sosyal sorumluluk konularındaki projeleri ile dikkat çeken Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu (TAŞPAKON) ile lokantacılık ve pastacılık sektörünün gelişmesi, kanunlar karşısında korunması, sosyal ve ekonomik sorunların ilgili çözümlerine kavuşması için çalışan Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu tarafından hazırlanarak imzalanan protokol şu maddeleri içeriyor: Türk Mutfağı’nın ve yöresel ürünlerimizin savunulması, işletmeler, toplu tüketim ve halk nezdinde ülkemizde tüketimin artırılması, bunları teşvik amaçlı kurumsal, kılgısal ve bilimsel çalışmaların yapılması. Türk Mutfağı’nın ve yöresel ürünlerimizin küresel çapta hak ettiği tanınırlık seviyesine ulaşması ve tercih edilmesi hususunda devlet destekli uzun vade tasarı esaslı çalışmalar içinde olunması. Türkiye'de işleyimsel mutfaklarda kullanılan her türlü demirbaş donanım, araç-gereç, sunum donanımları, cam, porselen ve çelik olmak üzere Türk Malı kullanımının teşvik edilmesi. İşletme mutfaklarında kullanılan meslek unvanlarının Türkçe hale getirilmesi ve bu şekilde kullanımın özendirilerek yapının yabancı kelimelerden arındırılması. Mesleki eğitimde Türk Mutfağı’nın ve yöreselliğinin daha fazla işlenmesi, bu doğrultuda müfredatın doğruluğunun ve yeterliliğin sağlanması. İl merkezleri, ilçeler ve köyler düzeyinde mülki amirlikler, yerel yönetimler ve ilgili STK'lar ile iş birliğine gidilerek, halkın menşei Türkiye gıda ürünleri, yöresel ürünler, sağlıklı beslenme ve ayak üstü yeme alışkanlığının yararsızlığı ile ilgili konularda eğitilmesi. Kaybolmaya yüz tutmuş Türk aile sofra kültürünün yaşatılması adına ülke genelinde kampanya ve algı temelli tedbirler içinde olunması.

 

 

Bu haber 376 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...