“Sonbahar ve kış dönemlerinde de İNTİHAR olayları daha fazla görülür”

10 Aralık 2018 15:02

Psikolog Gamze Batı, mevsim geçişlerinde intiharların daha fazla olduğuna dikkat çekerek, “İntiharların önüne geçebilmemiz için bilinçlendirilmemiz gerekiyor” dedi.

                 Psikolog Gamze Batı, son dönemlerde artan intihar olaylarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Özellikle kadın ve yaşlılarda artan intihar olaylarıyla ilgili konuşan Psikolog Batı, “İntiharların bir çok nedeni olabilir ama ilk önce cinsiyet olarak baktığımızda kadınların intihara girişimi erkeklere göre 3-4 kat daha fazla fakat ölümle sonuçlanmış. İntihar girişimleri erkeklerde 3 kat kadınlara göre daha fazla. Bu demek oluyor ki: kadınların çoğu kesimi intiharlar girişimde ben buradayım demek istiyorlar. Bu eşine karşı, ailesine karşı ben buradayım çağrısı olabilir. Ben buradayım, beni  fark edin, benim bir şeylere ihtiyacım var demek istiyor olabilir. İlgiye ihtiyacı olabilir, sevginin gösterilmesine ya  da diğer türlü ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik bir çağrıdır aslında.  İntihar girişimi bu yüzden daha fazla oluyor.

“ARTIK DİLİMİZE DEPRESYON KELİMESİ YERLEŞMİŞ DURUMDA”

Yaşlı intiharlarının arttığını görüyoruz. Genel olarak intiharı değerlendirdiğimizde bağımlılık olabilir, alkol olabilir, depresyon büyük bir etki olabilir. Artık çağımızda öyle bir sosyo ekonomik ya da sosyo kültürel düzeydeyiz ki depresyona mutlaka giriyoruz. Mevsimsel geçişlerimiz, stres faktörlerimiz oluyor ya da ekonomik olarak zorlandığımız bu dönemlerde ben depresyona girdim diyoruz. Artık dilimize depresyon kelimesi yerleşmiş durumda.

  Bir intihar girişimi olduğunda o kişi fark edilmek istiyor ve intihardan sonra fark ediliyor. Bu sonrasında pekişmiş hale geliyor. Örnek olarak pekişmiş oldu. Bu yönü de var. Önceden madde kullanımına ulaşım günümüzdeki kadar kolay değildi ama artık kolay ulaşabiliyoruz. Alkol kullanımı, uyuşturucu kullanımı aynı şekilde. Eskiden biz biraz daha farklı bir çevrede yaşıyorduk. Yaşadığımız çevre, insani ilişkilerimiz, ekonomik sıkıntı ve kaygılarımız şimdiye göre biraz daha azdı ama hepsi giderek arttı” dedi.

“DAVRANIŞLARI DEĞİŞMİŞTİR”

                Mevsim geçişlerinde intiharların daha fazla olduğuna dikkat çeken Psikolog Gamze Batı,  “Sonbahar ve kış dönemlerinde de intihar olayları daha fazla görülür. İlkbahar ve sonbahar bizim psikiyatrik ve psikolojik rahatsızlıkların zirve yaptığı mevsimlerdir. Sonbahar kışa geçiştir, ilkbahar yaza geçiştir. Bu geçiş ve bahar aylarında bizde  bu rahatsızlıklar daha yoğun görülür.  İntihar, depresyonla birlikte, aksiyeteyle birlikte, bağımlılıkla beraber  birliktelik olarak görülebilir ve bu %50’ninde yukarısındadır. İntiharı planlayan kişi intiharı diline alıyorsa bunu ciddiye almamız gerekiyor. Kişide intiharı fark ediyoruz. Sende yolunda gitmeyen bir şeyler var diyoruz. O da mutlaka planlıyordur. Davranışları değişmiştir. Bir şekilde sinyalini verir. Davranışları, söylemleri  değişmiştir. Direkt ben intihar edeceğim ya da düşünüyorum demeyebilir ama bunu şaka olarak cümlelerinde geçirmeye başlamıştır, sıklığı artmıştır. Davranışları değişmiştir. Artık daha durgun, daha dalgındır. Olduğundan farklı davranışlar sergiliyordur. Mutlaka intihar söz edilir, kendini fark ettirir. Bir şüphe varsa da bunu karşı tarafa belli etmemiz gerekiyor.

“AYRILIKLAR ETKİLİ OLUYOR”

               İntihara düşünen kişi bize net bir sinyal vermeyebilir ama mutlaka her zamankinden daha farklı davranıyordur. Mesela depresyon geçiriyordur, kayıp yaşamıştır. Bir kişinin ölümü, eş den ya da sevgiliden ayrılık olabilir. Bunların hepsi kayıptır ve kayıp sürecini daha yoğun şekilde yaşıyordur. Madde ve uyuşturucu kullanımında maddenin etkisi beyinde daha farklı şekilde gelişiyor. Bu etki biraz daha hezeyanlar dediğimiz halisülasyonlar dediğimiz olaylara sebebiyet veriyor. Madde kullanımında kullanımın yoğunluğuna göre değişiklik gösteriyor ama diğer türlü depresyon ve bir kayıp varsa yas varsa da herkes aynı tepkiyi vermeyebilir. Depresyonda, yas sürecinde insanlar artık biraz daha intihara meyilli olabiliyorlar” diye konuştu.

“UZMAN DESTEĞİ ŞART”

   İntiharların önüne geçebilmemiz için bilinçlendirilmemiz gerekiyor diyen Psikolog Gamze Batı, şöyle devam etti:

“Bilinçli, daha anlatan, neyin ne olduğunu, ne şekilde biz bu süreçleri yaşabiliriz bu dönemde kesinlikle psikoterapi desteği gerekiyor. İnsan anlatacak birisini bulamıyor. Paylaşmak istiyor. Belki de yargılanıyor. Ben artık hep suçlanıyorum ya da yargılanıyorum diyor. Artık susmak istiyor. Sürekli susarak da yaşanamaz.  Bilinçlenmemiz gerekiyor. Buna yönelik eğitim ve seminerler verilmesi gerekiyor. Depresyon, ilaç kullanımı, madde kullanımı artık giderek yaş seviyesinin giderek düştüğünü gösteriyor. Bizim bu konuda bilinçlenmemiz gerekiyor. Bu konuda destek ve yardım almamız gerekiyor ve çevremizde böyle bir durumda olan varsa fark ediyorsak onu gözlemlememiz gerekiyor. Yalnız bırakmamaya da özen göstermeliyiz. En sağlıklısı psikoterapi süreci ve uzman desteğidir. Bu iş bu şekilde yönetilmelidir.

   Psikolog dediğimiz zaman önceden farklı gözle bakılırdı ama bu yargı kırılmaya başladı. Çünkü artık herkesin ihtiyacı haline geldi. Nasıl biz kansız kaldığımızda hastaneye gidip tahlil yaptırıp ilaç kullanıyorsak, vitaminimizi ilaçla destekliyorsak, fiziksel rahatsızlığımızı hastanede gideriyorsak sağlık dediğimiz  zaman içine hem ruh sağlığı hem de beden sağlığı giriyor. Bizim herşeyimiz tam, bedenimizde bir rahatsızlık yok ama kendimizi iyi hissetmiyoruz. Artık ihtiyaç olduğunun herkes farkına varmaya başladı. Bu farkındalık artsın istiyorum. Artması içinde doğru bir kanattan bilinçlendirilmesi gerekiyor. Ön yargı 3-4 sene öncesine kadar daha katıydı ama artık bu kırıldı. Faktörler ve koşullar bizim psikolojik bir yardım almaya yönlendiriyor. Bir çok bilinçli insan direk kendindeki sorunu gelip söyleyende var. O yüzden ihtiyaç olunduğunun ve ihtiyaç daha sağlıklı ve doğru bir şekilde tedavinin ve psikoterapinin devam edebileceğini artık insanlar biliyorlar bu da beni çok sevindiriyor. “

 

 

 

Bu haber 466 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...