“Isparta-Burdur birleşip Büyükşehir olmalı”

25 Şubat 2013 21:47

AK Parti Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, Şu an Ordu ile Giresun İllerin birleşip büyük şehir olma yolunda çalışmalar yaptığını bildirdi. Aynı modelin Isparta ve Burdur için de uygulanmasının son derece doğru olacağına değinen Bilgiç, “Büyükşehir olduğunuz zaman, merkezi hükümetler, belediyeler olarak yapacağınız yatırımlar çok daha yukarılara doğru çıkıyor” dedi.

Plan ve Bütçe Komisyonu Başkan Vekili ve AK Parti Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, Isparta’nın geleceği adına çok önemli bir fikri ortaya attı. Isparta ve Burdur’un birleşmesi gerektiğine değinen Bilgiç, Ordu ve Giresun İllerini örnek gösterdi. Kanal3 televizyonunda yayınlanan 3. Boyut programında Gazeteci Mustafa Kahraman ve Gazeteci Onur Bedir’in sorularını yanıtlayan Bilgiç, uzun zamandır Isparta’da merak edilenleri anlattı. “Isparta cezalandırılıyor!” söyleminin son zamanlarda yine gündeme geldiğini belirten Bilgiç, “Yapılan hizmetleri karalayarak, onları görmezden gelerek, yok sayarak, bir siyaset yapılmasını doğru bulmuyorum” dedi.

DEMİREL’E MÜTEŞEKKİRİZ

Demirel döneminde yapılanlardan ötürü 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in memleketine doğal olarak sahip çıktığını ve bunda bir yanlışlık olmadığını ifade eden Bilgiç, şunları söyledi: “Sadece Sayın Demirel’i aldığınızda Demokrat Parti döneminde Isparta’ya hizmet edenleri yok mu sayıyorsunuz? Atatürk döneminde yapılan hizmetleri yok mu sayıyorsunuz? Sayın Özel döneminde yapılan hizmetleri yok mu sayacaksınız? Biz tabi ki Sayın Demirel’e her zaman müteşekkiriz. Memleketine sahip çıkmıştır. Bugün ‘Isparta’ya Başbakanımızın, Ak Parti hükümeti Isparta’ya iyi gözle bakmıyor’ diyenlerin Isparta’dan kopuk olduklarını görüyorum. Onlar Isparta’da ne olup bittiğinin farkında değiller. Biz AK Parti teşkilatları olarak bütün Türkiye’de sürekli vatandaşımızla iç içeyiz. Onlar tabi görmek istediklerini görüyorlar. İşte sağlık kompleksi meselesi. 2005’te çıkılan bir yol. Bizim dönemimizde temeli atılacak ve inşallah işletmeye açılacak. Neden gecikti burası? Kim arazi noktasında bir sürü engel çıkardı?

BU NASIL BİR YARGIDIR?

Şarkîkaraağaç Devlet Hastanesi önünde 30 tane ağaç kesildi, ‘ağaçları kesiyorlar, babasının yaptığı hastaneyi yıkıyorlar’ gibi şeyler söylendi. Bu hastane babam 50’li yıllarda orada doktorken yapılan bir hastane. Fiziki ömrünü doldurmuş. Şarkîkaraağaçlı hemşerilerimizin daha iyi bir hastaneye ihtiyaçları vardı ve işte bitti, hizmete girdi. Yalvaç Devlet Hastanesi yapılıyor ve bitmek üzere. Uluborlu ve Senirkent Hastaneleri. Şu an projeleri çıkıyor. Gelendost hastanesi, Sütçüler Hastanesi. 112 Acil’i kim kurdu? Isparta’daki ambulans sayısını 8’lerden 30’lara kim çıkardı? Türkiye genelinde hava ambulans sistemini kim kurdu? Bundan Isparta faydalanmıyor mu? Bu nasıl bir yargıdır? Bütün Türkiye’de sosyal güvenlik kurumları birleştirildi, vatandaşımıza hizmet edildi, Ispartalı bundan faydalanmıyor mu? Bütün Türkiye’de sosyal devlet olma fikri hatırlandı. Sadece Isparta’da değil, bütün Türkiye’de muhalefet milletvekillerinin bu yaklaşımda olduğunu görüyoruz. Sağlıkta yapılanlar belli.

Eğitimde yapılanlar belli. Süleyman Demirel Üniversitesini 200 bin m2 ile almışız getirmişiz 500 bin m2 kapalı alana. İçimizden 13 bin öğrenci vermişiz, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesini çıkarmışız. Yine de öğrenci sayımızı 62 bin’lere getirmişiz. İlçelerde MYO’lar nasıl açıldı? Sadece biz milletvekili olarak Tıp Fakültesinin borcunun bir miktarının hazineye yüklenmesi, sonra 2010 yılında tekrar aşağı yukarı 100 trilyona yakın bütçeden pay almışız. Sadece geçen sene 2012 yılında üniversitemize 13 milyon lira ek ödenek getirdik. Hükümet Isparta’ya sıcak bakmıyor olsaydı böyle bir şey mümkün olabilir miydi? En yüksek bütçe artışında üniversite olarak 19’ncu sıradayız 168 üniversite içerisinde.

KARMA ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİNİN İZNİ YOLDA

BAKA’nın merkezi Isparta’da. Türkiye’de baktığınızda bu kalkınma ajanslarının merkezlerinin büyük şehirlerde olduğunu görürsünüz. Bizde Isparta’da. Bu nasıl geldi? Kırsal Kalkınmayı Destekleme Teşkilatı’na gelelim. Bunun koordinatörlüğünü Isparta’ya getirdik. TKDK’nın 1,5 milyon üzerinde AB fonu var. Biz bu imkânları hazırlayıp, getiririz. Ama bundan sonra projenin hayata geçirilmesi noktasında hem BAKA’ya, hem TKDK’ya, hem de sivil toplum kuruluşlarına son derece önemli görevler düşüyor. Bir Deri Organize Sanayimiz var Isparta’da, karmaya çevirmeye çalışıyoruz. Reddettiler. Ama ben tekrar görüşmelerimi yaptım, inşallah karma organize ile ilgili izni alacağız. Bunu da buradan müjdeliyorum.

Yalvaç Organize Sanayi 1,9 milyar şu an bir kamulaştırma için bedel ihtiyacı var. Daha dün Maliye Bakanımızla bu konuyla ilgili ne yapılması gerektiği konusunda bir görüşme yaptım. Biz bunların takipçisiyiz.

ISPARTA’YA KÖTÜ BAKIŞ OLSA BUNLAR GELİR Mİ?

Bir Kara Havacılık Okulu’nu düşünelim. Kara Havacılık Okulu Ankara’dan taşındığında pek çok il buna talipti ama Kara Havacılık Okulu yaklaşık 130 trilyon yatırımla Isparta’ya geldi. Isparta’ya bir kötü bakış olsaydı bu Isparta’ya mı gelirdi? 112 Acil Türkiye’de 2 tane yere kuruldu. Bunun bir tanesi Antalya’da bir tanesi Isparta’da. Şimdi Isparta’ya tekrar 1,5 trilyon civarında yatırım yapılıyor ve diğer illerde kurulacaklara rehberlik etmeye başladı. Yapılanlar ortada.

ANKARA-ANTALYA DUBLE YOLLA BİRLEŞECEK

Ulaştırma ile ilgili; bir Dereboğazı meselesi var. Dereboğazı yolu mutlaka bölünmüş yol olarak yapılacak. Bu dedik ki bir Antalya – Ankara karayolunun da bir parçası burası dedik. Yeni bir Ankara-Antalya karayolu planlandı 2030 yılı projeksiyonda. Ankara – Polatlı güzergâhından Dereboğazına bağlanacak. Biz bunu 2023’e çektik. 2023 yılında bu yol bitmiş olacak. Parça parça ihalelere başladık.

ISPARTA-BURDUR ARASI GELİNCİK YOLU DUBLE YOL OLMALI

Şu an Özel İdare ağında olan Gelincik-Burdur yolu var. Burayı mutlaka karayolları ağına alın ve bölünmüş yol yapın, Isparta ile Burdur’un arasını indirin, böylece iki şehri birbirine daha fazla entegre ederek, daha doğru bir sinerjinin çıkmasını sağlayalım dedik. Şu an Ordu ile Giresun birleşip büyük şehir olma yolunda çalışmalar yapıyor. Neden ileride Isparta ve Burdur birleşip bir Büyükşehir olmasın? Ben bu olaya sıcak bakıyorum. Çünkü Büyükşehir olduğunuz zaman, merkezi hükümetler, belediyeler olarak yapacağınız yatırımlar çok daha yukarılara doğru çıkıyor.

BELEDİYE BENİ ZORLAMASI GEREKİRKEN BEN BELEDİYEYİ ZORLUYORUM

Şu an Devlet Su İşlerinin 62 tane projesi yürüyor ise, daha fazla projeye ihtiyacımız var. Pek çok yerde sulama işine ihtiyacım var. İşte Atabey sulamasının projelerini yaptırdık. 120 trilyonluk bir proje tek başına. Ama bunun bir bölümünü yüzde 80’ini DSİ hibe olarak yapıyor, yüzde 20’lik kısmının da vatandaş tarafından karşılanması lazım. Bunun peşinde koşuyoruz.

Öbür tarafta Isparta Belediyesine diyoruz ki Darıderesi Barajını bir an önce teslim al. Hiç olmazsa biz ikinci gölete başlayalım. Hiç olmazsa artık Isparta’nın Eğirdir’den 35 km’den su

getirme, pompalama derdi ortadan kalksın. Bunun kavgasını veriyoruz. Belediyenin beni zorlaması gerekiyorken ben belediyeyi zorluyorum. Isparta Belediyesi benim belediyemdir.

Seçimlerde yetkinin verilmesi milletimizin takdiridir. Onların her türlü kararı bizim başımızın tacıdır. Çünkü biz milletin iradesine inanmış ve o şekilde de buralara gelmiş insanlarız. Biz milli iradeye inanıyoruz. Onun için de vatandaşımız, kendisine hizmeti getirecek olanın kim olduğuna bakar ve ona göre kararını verir. Ama siyasi partilerin var oluşları gereği çözüm önerileri üretirler ve iktidara talip olurlar. Biz nasıl iktidara talipsek yerelde de bu iktidara talibiz. Ve gideceğiz vatandaşımıza derdimizi anlatacağız. Bir hizmet noktası varsa, bir ihtiyaç varsa, belediye başkanı gelmiştir Ankara’ya. Ve Recep beyle birlikte kendisine elimizden geldiği kadar yardımcı olmuşuzdur. Çünkü benim için Isparta’nın menfaatleri önemlidir. Sandık açılana kadar biz siyasi mücadelemizi yaparız ama sandık açıldıktan sonra da milletin takdirine inanırız. Isparta’ya hizmet etmek için belediye başkanımızla ortak hareket etmemiz gerekiyorsa da ortak hareket ederiz. Ama bu tek taraflı olmaz. Diyalogla olur. Sayın başkanımız projeler üretir gelir, ama başkan bize hiç bu şekilde gelmedi. Seçildi yalan yanlış afişlerle geçmişi karalamaya çalıştı. Bunların hepsi hikâye. Masal anlatıyorlar. Karalayarak hesaplaşma düşüncesiyle hizmet edemezsiniz. O yüzden hizmet edemiyorlar.

KALKINMA BAKANIYLA KAVGA EDİYORUZ

Bu konu çok tartışıldı. Biz 20’nci sırada, tam kırım noktasındayız. Bizden sonra gelen il 3. Bölgede. Tabi 61 parametreli bir sosyal gelişmişlik endeksi var. Yeni parametreler ilave edildi. Eskiden cep telefonu sayısı vardı ama şimdi yok. Afyonla mukayese ettiğimiz zaman; tarımsal üretim girdisi olarak baktığınızda Isparta’nın 19 bin’de, Afyon’un 14 bin’lerin altında olduğunu görüyoruz. Bununla ilgili olarak Isparta olarak tabi ki mücadelemizi sürdürüyoruz. Ben sosyal Gelişmişlik Endeksi parametrelerinin gözden geçirilmesi gerektiğini daha dün akşam bir kez daha Kalkınma Bakanımız Cevdet Yılmaz beyle görüştüm. Daha önce bütçe görüşmeleri sırasında da bir konuşma yaptık. Bunun kavgasını vermeye devam ediyoruz. Ama bir de şu açıdan bakmak lazım. Eğer bu gelişmişlik endeksinin parametreleri eğer Isparta’yı gelişmiş iller içerisinde gösteriyorsa buna üzülmemek lazım. Ancak ikinci bir şey var, yanlış anlaşılan bir şey. Sanki sadece bu teşvik sistemi bölge bazlı teşvik sistemiymiş gibi bir algı var. Hayır. Bu dört bacaklı bir sistem. Burada destek veren özel sektörler var, büyük stratejik yatırımlar ile ilgili farklı uygulamalar var, organize sanayilerde farklı uygulamalar var. Bunun bir sürü faydalı alanları var.

ISPARTA HALA KAYIKÇI KAVGASI YAPIYOR

Mesela 2 – 3 yıl önce bir – iki tane HES özelleştirmesi vardı. Ben şunu söyledim; Ispartalı olarak buna biz talip olalım. Ticaret ve Sanayi Odamız, belediye, ilgili sivil toplum kuruluşları bu işe ön ayak olsunlar ve bir şirketleşmeye gidilsin. Buradan Hidro Elektrik Santrallerin bir –iki tanesini biz alalım, kendi teşvikimizi kendimiz yaratalım dedim. Ne oldu? Önce bir atak yaptılar ama esas sonunu getiremediler. Burada önemli stratejik yatırımlar var. Organize Sanayiyi arzu ettiğimiz gibi dolduramıyoruz. Ortalamada sadece 1944 kişi çalışmış 2012 yılında. Baktığınız zaman üzülüyorsunuz. Bu rakamın Antep’te 70 bin olduğunu görüyorsunuz. Manisa’nın 5’nci organize sanayinin planını yaptığını görüyorsunuz. Ama biz hâlâ kayıkçı kavgası yapıyoruz. Yalvaç OSB ile ilgili Yalvaç Ticaret ve Sanayi Odası ile Isparta Ticaret ve Sanayi Odası arasında çekişmeler yaşandı. Bunların hepsi bizim malumumuz. Ama bizim dışımızda seyrediyor. Bunlar Isparta’nın menfaatleri doğrultusunda. Isparta’nın meselesini kendisi çözmesi lazım.

ITSO’DA KOLTUK PAYLAŞIMINA BAKMAMAK LAZIM

Önümüzde ITSO’nun seçimleri var. Bunu ben son derece önemli görüyorum. Hakikaten dinamik, Isparta’ya önderlik edebilecek, Isparta’nın sanayileşme açısından önünü açabilecek, strateji oluşturabilecek bir yönetime ihtiyacı var ciddi manada. Onun için o koltuklara kimin oturacağı önemli değil. Isparta’ya önderlik edebilecek ve toplumun bütün kesimlerini kucaklayabilecek, genç, dinamik insanların olması lazım. Sadece başkan adayları arasında bir

koltuk paylaşımı gibi bir hadiseye bakmamak lazım. Benim için önemli olan, orada bütün bir yapıyla, ciddi manada güçlü bir yönetimin olduğu, yönetim kurulunun söz sahibi olduğu, alt yapı çalışma gruplarının çok düzgün bir şekilde oturtulduğu, diğer STK’lar ile ciddi bir senkronizasyonun olduğu bir yönetim olması lazım.

BAKAN GELİŞLERİNİ ISPARTA İYİ DEĞERLENDİREMİYOR

Geçtiğimiz ay içerisinde Gümrük Bakanımız Hayati Yazıcı’yı Isparta’ya getirdik. İlk geliş noktasında IGSİAD’ın bir ödül töreni vardı. ITSO Başkanımız Sayın Kaçıkoç’u aradım; burada bir interaktif toplantı yapalım, bütün sivil toplum kuruluşlarımızı buraya davet edelim, Sayın Bakan’la soru cevap şeklinde bir organizasyon yapalım dedim. Neticede Gümrük Ve Ticaret Bakanı geliyor. Gayet güzel bir platform hazırlandı. Ama 70 kişi anca geldi. 200 – 300 kişinin orada olması lazımdı. Bizim Isparta olarak; birlikte hareket etme, ortak akıl oluşturma dürtüsünü iyi korumamız lazım ve bu tarz fırsatları iyi değerlendirmemiz lazım.

Hava Karacılık Okulu diyoruz; hafife alınıyor. Hava Karacılık Okulu geldiğinde burada mutlak surette onun etrafında hizmet edecek olan bir eğitim üssü. Ciddi bir sanayiyi oraya taşımak mümkün. Neden bu Ispartalı sanayicimiz, yatırımcımız olmasın? Bununla igili bir çalışma yapılsın, bunun stratejileri kurulsun. Önümüzde 2,5 sene gibi çok kısa bir süre kaldı. Biz başka bir şeyin peşindeyiz. BAKA GENEL Sekreterimiz Tuncay beyin de önderliğinde dedik ki biz Isparta’yı bir Havacılık Uzay Üssü haline getirebilir miyiz? Aşağı yukarı 7 bin tane uçak var. Yaklaşık 33 milyarlık bir pastadan bahsediyoruz. Yıllık bakım olarak. Isparta neden bunun 1 – 2 milyar dolarına talip olmasın? Bir havaalanımız var. Orada bir hangarımız var. THK’nın bir fakülte açmaları, diğer ilgili kurumlarla, şirketlerle görüşmeleri sürdürüyoruz. Bunların peşinde koşmak lazım. Isparta bu tarz projeleri geliştirmeli ve biz onların önündeki engelleri kaldıralım.

ISPARTA’NIN PROBLEMLERİNİ UNUTMUYORUZ

Biz Ankara’ya gittiğimizde Isparta’nın problemlerini unuttuğumuz doğru değil. Ankara’da bizim çalışma programımız son derece yoğun. Türkiye’deki pek çok önemli yasanın çoğu Plan ve Bütçe Komisyonundan geçiyor. Bu da bizim zaman zaman Isparta’ya gelişlerimizi aksatıyor. Bundan kaynaklanan bir algı olabilir ama ben ve bütün milletvekili arkadaşlarımız da kendi gücümüz ve imkânlarımız doğrultusunda elimizden geleni yapıyoruz. Milletvekilliği rica makamı, bakanlık icra makamı.

BELEDİYELERİMİZİN GELİRLERİNİ ARTIRMAYI HEDEFLİYORUZ

Küçük belediyelerin kapatılmasına ilişkin biliyorsunuz biz daha önce bir adım atmıştık. Sonra da Büyükşehir Yasasında bu tekrar yapıldı. Temel problemler bunlar. Çünkü göndermiş olduğunuz nüfus oranları ile almış olduğunuz paylar, bırakın vatandaşa hizmet etmeyi, personelinizin ücretlerini ödemeye dahi yetmiyor. İnşallah önümüzdeki süreçte bir düzenleme ile de bu belediyelerimizin mutlak suretle kendi öz gelirleri de artacak. Buraları bir işletme gibi göreceksiniz. Bunun da doğru yönetilmesi gerekiyor. Mutlak suretti, işletmelerimizi yaparken son derece ciddi bir işletme modeli almamız gerekiyor. Doğru satın almalar yapmamız gerekiyor, doğru fiyatlamalar yapmamız gerekiyor. Doğru bir stok yönetimi yapmamız gerekiyor. Doğru pir pazarlama yapmamız gerekiyor. Isparta hayvancılıkta çok önemli, gerekli entegre sanayi yok. Türkiye’deki elma üretiminin %25’ini üretiyoruz, ama ihracatını biz yapmıyoruz. Bir elma borsasının peşinde koşuyoruz nasıl olur diye, her platformda katma değeri artırmamız mutlak suretti gerekiyor. Bunu başarmamız gerekiyor, böylece çiftçilikte hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın önünü daha da açmış olacağız.

BÖLGE HASTANESİ İHALESİ SONUÇLANDI HAYIRLI OLSUN

Bugün Isparta Bölge Hastanesinin ihalesi yapıldı. Şu an için AKFEN gurubunda kalmış görülüyor. Ancak firmalar pazartesiden itibaren tekrar pazarlığa çağırılacaklar. Bu süre 1 – 2 gün içerisinde tamamlanmış olacak. Ancak bugün itibariyle 1. Bölüm tamamlandı ve iş AKFEN’de kaldı. Ben hem Ispartamıza, hem bölgemize ve bütün Ispartalı hemşerilerimize hayırlı olmasını diliyorum. Bu uzun yıllardır devam eden, uzun yıllardır beklemiş olduğumuz

bir proje idi Isparta ve bölge adına. Bugün itibariyle sonuçlanmış olmasının mutluluğunu paylaşmak istiyorum.

Bu haber 1073 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...