Türk Eğitim-Sen 24 Kasım Öğretmenler Günü Anket Sonuçlarını Açıkladı

29 Kasım 2018 16:04

ANKETE KATILAN ÖĞRETMENLERİN YÜZDE 96’SI

SON BİR YIL İÇİNDE ALIM GÜCÜNÜN AZALDIĞINI SÖYLEDİ

Türk Eğitim-Sen, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla öğretmenlerin sosyo-ekonomik durumlarını, mesleki sorunlarını tespit edebilmek amacıyla bir anket çalışması gerçekleştirdi. Türk Eğitim-Sen’in internet sitesi de dahil olmak üzere 9 ayrı sitede yayınlanan anketimize 5-15 Kasım tarihleri arasında toplam 11 bin 454 eğitimci katıldı. Ankete katılanların yüzde 83.1’i öğretmen, yüzde 10.2’si okul müdür yardımcısı, yüzde 6.7’si de okul müdürüdür.

Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 72.3’ünün kredi kartı borcu bulunmaktadır.

Ankete katılanların yüzde 19.4’ü altın ya da döviz borcu olduğunu belirtirken, yüzde 80.6’sı altın ya da döviz borcu olmadığını ifade etmiştir.

ÖĞRETMENLERİ EN ÇOK GIDA ÜRÜNLERİNE YAPILAN ZAM ETKİLEDİ.

Ankete katılan öğretmenlere “Son yapılan zamlardan en çok hangisi bütçenizi etkiledi?” sorusunu yönelttik. Buna göre yüzde 63.7’si gıda ürünleri, yüzde 22’si yakıt (benzin, motorin), yüzde 7.8’i elektrik, su, yüzde 3’ü doğalgaz, yüzde 3’ü giyim ürünleri, yüzde 0.5’i de toplu taşıma cevabını vermiştir.

Ankete katılanların yüzde 96’sı son bir yıl içinde alım gücünün azaldığını, yüzde 3’ü aynı seviyede olduğunu, yüzde 1’i de arttığını söyledi.

Ek iş yapıyor musunuz?” sorusuna ankete katılanların yüzde 26.2’si ek iş yaptığını, 73.8’i ek iş yapmadığını ifade etmiştir.

ÖĞRETMENLER EK ZAM İSTİYOR.

“Döviz artışı nedeniyle başta gıda maddeleri olmak üzere tüm gider kalemlerimizde artış olması ve enflasyonun artması nedeniyle memurlara ek zam yapılmalı mıdır?” sorusuna ankete katılanların yüzde 98.4’ü evet cevabı vermiştir.

ANKETE KATILAN ÖĞRETMENLERİN YÜZDE 29.3’Ü OKULDA/OKUL ÇEVRESİNDE ŞİDDETE MARUZ KALMIŞ.

Ankete katılanların yüzde 29.3’ü okulda/okul çevresinde şiddet gördüğünü ifade etmiştir. Şiddete maruz kalanların yüzde 54’ü sözlü, yüzde 38.7’si psikolojik, yüzde 7’si fiziksel, yüzde 0.3’ü de cinsel şiddete uğradığını söylemiştir.

ANKETE KATILANLAR YÖNETİCİ ATAMA MÜLAKATLARININ KALDIRILMASINI İSTİYOR.

Ankete katılanların yüzde 94.5’i yönetici atamalarında mülakatın kaldırılmasını istiyor. Mülakatın kaldırılmasını isteyenlerin yüzde 87.9’u adil ve şeffaf bir yöntem değil, yandaş kayırmacılığın önünü açıyor; yüzde 5’i mülakat bilgi ve birikimleri, tecrübeyi yok sayan bir yöntemdir; yüzde 3.8’i mülakatta sorulan sorular yönetici ölçme ve değerlendirmeye uygun değil; yüzde 1.8’i mülakat komisyonlarında uygulama birliği yok derken; yüzde 1.5’i de diğer seçeneğini işaretlemiştir.

ANKETE KATILAN ÖĞRETMENLER, “SÖZLEŞMELİ VE ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK KALDIRILSIN” DİYOR.

Ankete katılanların yüzde 83.6’sı sözleşmeli öğretmenlerin görev süresinin 3+1 şeklinde olmasının beklentilerini karşılamayacağını ve sözleşmeli öğretmenliğin tamamen kaldırılmasını istediğini söylerken; yüzde 16.4’ü beklentilerini karşıladığını belirtmiştir.

ANKETE KATILAN ÖĞRETMENLERİN YÜZDE 95.4’Ü ÖĞRETMEN ATAMALARINDA MÜLAKATA KARŞI.

Ankete katılanların yüzde 95.4’ü öğretmen atamalarında uygulanan mülakat yöntemini doğru bulmazken, yüzde 4.6’sı doğru bulduğunu belirtmiştir.

ANKETE KATILANLARIN YÜZDE 97.6’SINA GÖRE ÖĞRETMENLER STATÜ KAYBI YAŞADI.

Ankete katılanların yüzde 97.6’sı öğretmenlerin statü kaybı yaşadığını düşünmektedir. Öğretmenlerin statü kaybı yaşadığını düşünenlere “Bunun en önemli sonucu hangisidir?” sorusunu yönelttik. Buna göre yüzde 81.4’ü toplumda öğretmenlere yönelik küçümseyici ifadelerin artması, yüzde 10.9’u öğrenci/velinin öğretmenlere yönelik şiddet uygulaması, yüzde 6.3’ü diğer, yüzde 1.4’ü öğretmenlik mesleğinin tercih edilmemesi cevabını vermiştir.

“Öğretmen olmanızdaki en önemli neden nedir?” sorusuna ankete katılanların yüzde 41.3’ü idealimdeki meslekti, yüzde 22.4’ü saygınlığı olan bir meslek olduğu için seçtim, yüzde 19.4’ü üniversiteye giriş puanım nedeniyle öğretmenlik mesleğini seçtim, yüzde 11.1’i iş garantisi olduğu için seçtim, yüzde 5.8’i de çevremdekilerin teşvik etmesiyle seçtim demiştir.

ÖĞRETMENLERİN MOTİVASYONLARINI EN ÇOK YANDAŞ KAYIRMACILIK, KADROLAŞMA AZALTIYOR.

Ankete katılanlara motivasyonlarını azaltan en önemli hususu da sorduk. Buna göre yüzde 37.3’ü yandaş kayırmacılık, kadrolaşma, ahbap-çavuş ilişkisi, yüzde 25’i öğrenci/veli tutum ve davranışları, yüzde 16.2’si eğitim politikalarındaki değişiklikler, yüzde 10.3’ü ücretlerin düşük olması, yüzde 5.6’sı yöneticilerin mobbing uygulaması, yüzde 2.6’sı sınıf mevcutlarının fazlalığı/öğretmen açığı derken; yüzde 3’ü de diğer cevabını vermiştir.

ANKETE KATILANLAR ÖZÜR GRUBU MAĞDURLARININ SORUNLARININ ÇÖZÜLMESİNİ İSTİYOR.

“Özür grubu mağdurlarının sorunlarını çözmek için yapılması gereken en öncelikli husus nedir?” sorusuna ankete katılanların yüzde 31.2’si öğretmen tayinlerinde sıra sistemi uygulanması, yüzde 21.6’sı il/ilçe emrinin geri getirilmesi, yüzde 21.1’i tayinlerin yıl içerisinde iki defadan fazla yapılması, yüzde 20.7’si karşılıklı becayiş verilmesi derken; yüzde 5.4’ü mevcut uygulamasının devam etmesi yönünde görüş bildirmiştir.

ANKETE KATILANLARIN YÜZDE 71.4’Ü ÖĞRETMENLERE 3600 EK GÖSTERGE VERİLMESİNİN EMEKLİLİĞİ TEŞVİK EDECEĞİNİ SÖYLÜYOR.

“ ‘Öğretmenlere 3600 ek gösterge verilmesi emekliliği teşvik edecek ve öğretmen atamaları için kadro açılmasını sağlayacaktır’ ifadesine katılıyor musunuz?” sorusuna ankete katılanların yüzde 71.4’ü katılıyorum, yüzde 23.7’si kısmen katılıyorum, yüzde 4.9’u da katılmıyorum cevabını vermiştir.

ANKETE KATILANLAR HİZMET İÇİ EĞİTİMLERİN YETERLİ OLMASI İÇİN EĞİTMENLERİN DAHA BİLGİLİ VE DONANIMLI OLMASI GEREKTİĞİNİ İFADE EDİYOR.

“Hizmet içi eğitimlerin yeterli olması için en çok ne yapılması gerekmektedir?” sorusuna ankete katılanların yüzde 31.2’si eğitmenler daha bilgili ve donanımlı olmalıdır, yüzde 30’u hizmet içi eğitimlerin içeriği yenilenmelidir, yüzde 18’i online hizmet içi eğitim modeli getirilmelidir, yüzde 10’u hizmet içi eğitimlerin sayısı artırılmalıdır, yüzde 8.2’si de hizmet içi eğitimlere katılımın artması sağlanmalıdır cevabı verirken; yüzde 2.6’sı hizmet içi eğitimler mevcut haliyle yeterlidir demiştir.

ANKETE KATILAN ÖĞRETMENLERİN YÜZDE 41.7’Sİ EĞİTİMİN EN ÖNEMLİ SORUNU OLARAK LİYAKATSİZ, EHLİYETSİZ İNSANLARIN İŞ BAŞINDA OLMASINI GÖRÜYOR.

Ankete katılanlara eğitimin en önemli sorununu sorduk. Buna göre yüzde 41.7’si liyakatsiz, ehliyetsiz insanların iş başında olması, yüzde 19.4’ü okullardaki fiziki, alt yapı, donanım eksikliği ve eğitime ayrılan bütçenin yetersizliği, yüzde 14.8’i müfredat, eğitim programları ve ders kitaplarından kaynaklanan sorunlar, yüzde 14.3’ü eğitim ve sınav sisteminde yapılan değişiklikler, yüzde 4’ü ücretlerin yetersizliği, yüzde 3’ü bölgesel farklılıkların giderilememesi, yüzde 1.8’i öğretmen ve derslik açığı, yüzde 1’i de okullaşma oranlarının düşük olması cevabını vermiştir.

ANKETE KATILANLARIN YÜZDE 76.2’Sİ ÖĞRENCİ ANDI’NIN YENİDEN OKULLARDA OKUTULMASI GEREKTİĞİNİ BELİRTİYOR.

Ankete katılanlara, “Öğrenci Andı yeniden okullarda okutulmalı mı?” sorusunu yönelttik. Buna göre ankete katılanların yüzde 76.2’si evet, yüzde 23.8’i hayır cevabı vermiştir.

 

Bu haber 339 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...