“MÇK kararları başarılı oldu”

24 Şubat 2013 00:24

BİRSAŞ Kömür Şirket Ortağı İhsan Altıniş, Isparta’da uygulanan kömür denetimlerinin yerinde olduğunu belirtti. Bu denetimler sayesinde Isparta’da hava kirliliğinin gözle görülür şekilde azaldığını belirten Altıniş, Mahalli Çevre Kurulu’nun almış olduğu kararların başka illerde de uygulanması gerektiğini savundu.

Isparta’da hava kirliliğinin asgari düzeye indirilmesi yönünde bir takım çalışmalar yürütülüyor. Doğalgaz kullanımının yaygınlaştırılmasının yanı sıra kömür yakmak isteyen vatandaşlar için de denetimler sıkılaştırıldı. Şu anda İlimize giren tek bir kömür tanesi bile denetleniyor. Bu durumdan oldukça memnu olduklarını belirten BİRSAŞ Kömür Şirket Ortağı İhsan Altıniş, “Bu havayı benim çocuğum da soluyor” dedi. Belediyenin denetimlerini destekleyen Altıniş, Isparta’da uygulanan yasakların başka İllerde de uygulanması gerektiğini bildirdi.

HAVA KİRLİLİĞİ GÖZLE GÖRÜLÜR ORANDA AZALDI

Kömür denetimlerinin artması ve Mahalli Çevre Kurulu’nun (MÇK) almış olduğu kararlar sonrası her geçen yıl Isparta’da hava kirliliğinin azaldığına dikkat çeken Altıniş, eskiden genzi yakan bir havanın bulunduğunu şimdi ise bunun kalmadığını ifade etti.

HAVAYI SADECE KÖMÜR KİRLETMİYOR

Öte yandan hava kirliliğine sadece kömür sebebiyet veriyormuş gibi halk arasında bir algının olduğunu ancak bunun ötesinde birçok etkenin bulunduğunu açıklayan Altıniş, şunları söyledi: “Özellikle sanayi kuruluşlarında yakılan bazı maddeler var. Araba egzozları var. Lastikler, plastikler, açık kömürler yakılıyor. Ben burayı koruyorum tamam. Peki, başka yerler ne olacak? Bu Belediyenin hatası değil. Bu yasayla alakalı bir durum. Diğer taraftan bazı fabrikalarda petrakok yakılıyor. Avrupa’da bu ürünü para verip ülke dışına attırmaya çalışıyorlar, biz burada yakacağız diye uğraşıyoruz. Bu ürün petrol atığıdır. Önemli olan bu maddenin nasıl yakıldığı değil bu maddeye nasıl ulaşıldığı.

MADEM MAKSAT İNSANLARI KORUMAK BAŞKA İLLERDE DE UYGULANSIN

Ortada şöyle bir haksızlık var bizce. Mahalli Çevre Kurulu (MÇK) uygulaması Antalya ve Isparta’nın dışında hiçbir İlde uygulanmıyor. Başka illerde 6200 kalori kömürün girmesine izin veriyor, Isparta’da 7000 kalori kömüre izin verilmiyor. Burada maksat insanları korumaksa, Konya’daki, Afyondaki, Denizli’deki insanlar insan değil mi? Burdur’da solunan havayla bizim havamız bir değil mi? Madem orada da bu yasak uygulansın. Tüm Türkiye’de kaliteli havaya herkes destek versin.

BURADA KAYMAKAMLAR BÜYÜK SUÇLU O ZAMAN

Isparta’ya giren kömür analizden geçemedi diyelim. Tekrar yüklenecek ve bu kömürcüye ek külfet getirecek. Kömürü burada satamadan cebinden binlerce lira çıkacak. Ayrıca bu kömür gidip denize dökülmeyecek. Başka yerde satılacak. Şöyle de bir şey var mücavir alan dışında da bu kömürlerin yakılması serbest. İl merkezinde yasak olan kömür ilçelerde, köylerde serbest. O zaman oradaki Kaymakam büyük suçlu!

HAVA KİRLİLİĞİ DAHA DA AZALACAKTIR

İleride Isparta’da hava kirliliği daha da azalacaktır. Ama bunun sağlanması için sanayi kuruluşlarını da buna katkı sağlaması gerekiyor. Hatta buralara doğalgaz kullanımında teşvikler de veriliyor. Uygulama güzel gidiyor ancak yaygınlaştırılmalı.

Bu haber 1171 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...