“Ekmek bizim için mübarektir, mukaddestir”

24 Şubat 2013 00:14

Toprak Mahsulleri Ofisi Afyonkarahisar Şube Müdürü Ömer Tanrıverdi ve Burdur Şube Müdürü Ömer Ardar Vali Memduh Oğuz’u makamında ziyaret ettiler.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cenk Şölen ve Türkiye Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Prof. Dr. Veysel Ayhan’ında hazır bulunduğu ziyarette; karşılıklı olarak ekmek israfı görüşüldü.

Toprak Mahsulleri Ofisi olarak ekmek israfı konusunda 2012 yılında yapılan raporu Vali Memduh Oğuz’a sunan Afyonkarahisar Şube Müdürü Ömer Tanrıverdi; 2012 yılında 5,9 milyon adet standart ekmeğin israf edildiğini söyledi.

Tanrıverdi konuşmasında, “2012 yılı itibariyle ülkemizde 25,295 ton ekmek üretilmiş olup bu miktar 101 milyon adet 250 gramlık standart ekmeğe denk gelmektedir.  Bu miktarın 95 milyon adedi insan gıdası olarak tüketilmiş olup, 5,9 milyon adedi hayvan yemi veya çöpe atılarak israf edilmiştir.

Sayın Valim ekmek israfı; hanelerde % 3,1; lokanta-otel ve benzeri yerlerde % 3,1; personel yemekhanelerinde % 2,7; öğrenci yemekhanelerinde ise % 7,1 olarak tespit edilmiştir.

Sayın Valim; biz kurum olarak ekmek israfının kötü niyetten ziyade bilgisizlikten kaynaklandığını düşünmekteyiz. Bu tespit ışığında vatandaşlarda farkındalık yaratmak amacıyla bir kampanya başlatmış bulunuyoruz. Sosyal sorumluluk projesi kapsamında sizlerinde destek ve önerileri ile ekmek israfını önleme kampanyasının daha başarılı olacağına inanıyoruz” dedi.

Kampanyaya destek verdiklerini açıklayan Türkiye Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Prof. Dr. Veysel Ayhan; “Günümüzde tarım stratejik bir önem haline geldi. O bakımdan üretilen her gıdanın israfa meydan vermeden en iyi şekilde tüketilmesi büyük önem arz etmektedir. Yaklaşık bir milyar insanın aç olarak güne başladığını düşünürsek, temel gıdamız olan ekmek israfının önemini daha iyi anlaşılır” dedi.

Türkiye genelinde israfa karşı bir bilincin olduğunu belirten Vali Memduh Oğuz ise; millet olarak kültürümüzde israfa karşı bir direncin olduğunu ifade etti.

Ekmeğin mübarek, mukaddes olduğunun altını çizen Vali Oğuz; evde üretilen ekmekte israfın yok denecek kadar az olduğunu, ancak buna mukabil olarak fırın, market veya bakkal gibi yerlerden tedarik edilen ekmekte israfın ön plana çıktığını söyledi.

Vali Oğuz konuşmasında; “Milyonlarca insan ekmeği kendisi üretirken, bir anda ekmeğini dışardan almaya başladı. Böyle olunca da, yarın yetecek mi? Yetmeyecek mi? Diye tereddüt edilen bir satın alma biçimine milletimiz tam olarak alışamadı. İnsanları misafir gelir biraz fala bulunsun gibi sebepler fazla ekmek alımına sevk etmiştir.

Ekmek israfının nedenlerini kolay buluruz, zor olan bu israfı önlemek için ne yapmalı? Esas buna yoğunlaşmalı. Milletin hayat tarzına uygun, milli kültürümüze uygun öneriler getirilmeli, batılı tarzda bir duruş dayatırsanız bunda muvaffak olunmaz. Somut, ayağı yere basan öneriler olmalı” dedi.

Ziyaret karşılıklı iyi dilek ve temennilerle sona erdi.

 

Bu haber 683 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...