Ekmek israfını kamu spotlarıyla önleyelim

24 Şubat 2013 00:01

Fırıncılar Odası Başkanı Nuri Erdeğer, Ekmek Sanayi İşverenler Sendikası’nın mutfak masrafını azaltmak amacıyla düzenleyeceği Bayat Ekmeği Getir Tazesini Götür Kampanyası’nın sağlıklı olmayacağını belirtti. Erdeğer, israfı başka yöntemlerle önlemek gerektiğini savundu.

Dün İstanbul’da başlaması beklenen Bayat Ekmeği Getir Tazesini Götür Kampanyası ertelendi. Sebep, diğer kamu kurumları ve un üreticilerinden de kampanyaya katılmak yönünde talep gelmesi. Bu anlamda ileriki bir tarihte kampanya yeniden başlatılacak.

SAĞLIKLI OLACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUM

Fırıncılar, Lokantacılar, Pastacılar ve Kasaplar Odası Başkanı Nuri Erdeğer, başlatılması planlanan ancak ertelenen kampanya için “İsabet olmuş” dedi. Projede bayat ekmekler çöpe atılmak yerine fırınlardan tazesiyle değiştirebilecek. Kampanyanın sağlıklı olmayacağını düşünen Erdeğer, bazı fırıncıların ve vatandaşların hijyen kurallarına uymayacağını ve sağlıksız ürünlerin ortaya çıkacağına inandığını ifade etti. Fırıncının getirilen bayat ekmeği kullanarak tekrar ekmek çıkarmaya kalkışılabileceğini, bildiren Erdeğer, şunları söyledi: “Bayat ekmek yem sanayinde kullanılacak deniliyor. Kötü niyetli olanlar yem de kullanmayıp ekmeğin içinde kullanabilir. Vatandaş tarafından olaya bakarsak hijyen de olmaz. Kişi evinde ekmeği bölüp gelecek.

CUMA HUTBELERİYLE YA DA KAMU

SPOTLARIYLA İSRAFI ÖNLEYELİM

Ekmek israfı bu şekilde değil de farklı yöntemlerle de önlenmeye çalışılabilir. Mesela Cuma hutbeleriyle, kamu spotlarıyla. Buralarda dünyada aç yatan insanların durumu gözler önüne serilirse israfın önüne geçeceğimize inanıyorum. Bu yöntemlere başvurmalıyız. Şunu da iddia ediyorum, bu sistem Türkiye’de her yerde uygulanamaz ama biz Isparta’da uygularız. Bizim halkımız muhafazakâr, dindar ama yine de sağlıksız şartlar oluşabilir diye biz bu kampanyayı desteklemiyoruz.

EKMEKLERİN KÜÇÜLTÜLMESİ DE ÇARE DEĞİL

Öte yandan israfın önüne geçilmesi için ekmeklerin küçültülme fikri ortaya atılıyor. Bence yanlış. Çünkü ekmeklerin küçültülmesi için katkı maddesi kullanılması gerekiyor. Ekmek hata götürmez. Bu hatayı katkı maddeleriyle götürmeye çalışırlar. Ekmeğin büyük olması bence avantajlı.

ATALARIMIZ EKMEK UFAĞINI ELLERİYLE TOPLARDI

Birde hatırlatma yapmak istiyorum, atalarımız ekmek ufaklarını tek tek elleriyle toplardı. Şimdi böyle bir şey yok. Geleneklerle de alakalı bir durum. Bizi ekmek ufağı dökeceğiz diye korkuturlardı. Çocukken bile dökmemek için çalışırdık. Öyle ki biz küçüklüğümüzde fırın ekmeği bulamazdık. Fırın ekmeği gördük mü mutluluktan havalara uçardık. Şimdi buluyoruz üstüne bir de israf ediyoruz. Kampanya hiç başlatılmamalı, bence sıkıntılı bir süreç olur.”

Bu haber 715 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...