SDÜ Önemli bir Kongrede ev sahibi

5 Kasım 2018 16:09

“6. Örgütsel Davranış Kongresi” Süleyman Demirel Üniversitesi  ev sahipliğinde başladı. Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. İnce Erdem Artan, “örgütsel davranış” alanında iyi bir ''Türk modeli'' ortaya koyabilmek için fikir ürettiklerini, emek verdiklerini söyledi. Koç Üniversitesinden Zeynep Aycan ise ''liderlik'' kavramı üzerinden hayatın her alanındaki kadın- erkek problemlerini analiz ederek finali bir çağrı ile yaptı: ''Aileler size sesleniyorum. Lütfen kızlarınıza mükemmeliyetçiliği değil cesareti öğretin.''

-KONGREDE 200 BİLİM İNSANI, 98 BİLDİRİ

Yürütme Kurulu Başkanlığı görevini Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı'nın yaptığı ''Örgütsel Davranış Kongresi''nin 6'ncısı başladı. 200 bilim insanının 98 bildiri ile katıldığı kongrenin  açılış konuşmalarında Türkiye'ye özgü modellerin inşa edilmesi gerektiği vurgulandı.

-''ÇOK İYİ BİR ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTESİYİZ''

Rektör Çarıkçı, bilim, eğitim, araştırma ve uygulamaya 21 Şubat 1976'da başlayan SDÜ'nün ilham verecek şekilde yolculuğuna devam ettiğini söyledi.

SDÜ’nün çok iyi bir araştırma üniversitesi olduğunu belirten Çarıkçı,  “Ulusal ve global çapta üniversiteler liginde hep iyi noktadadır. Birçok alanda Türkiye'de ilk 10 içerisinde yer alıyoruz. URAP'ta ise 25- 30 bandındayız. SDÜ ile aynı dönemde kurulan 22 üniversite arasında ise Gebze, İzmir İleri teknoloji ve Osman Gazi'nin ardından 4'üncü sırada yer alıyoruz. Bunu daha üst seviyelere çıkarmanın çabası içerisindeyiz. Çalışıyoruz. Üretiyoruz. Örneğin şu an SDÜ'de Örgütsel Davranış Kongresi dâhil üç ayrı kongre düzenleniyor.'' dedi.

-ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ  ÇOK ÖNEMLİ BİR ALANDIR. ''TÜRK MODELİ'' YARATMALIYIZ

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İnci Erdem Artan, ''Örgütsel Davranış Alanında Yeni/ Yinelenen Tartışmalar'' başlıklı konuşmasında, bilim çevrelerinden iş dünyasına toplumsal hayata kadar genel şemsiyede sorunları ve tartışmaları analiz etti.

Örgütsel Davranış Kongresi'nin bir misyon taşıdığını belirten Prof. Dr. Artan, ''Umut ediyorum ki bu alanda iyi bir ''Türk modeli'' geliştirebiliriz. Bunun için 6'ncı kez SDÜ'nün organizasyonu ve ev sahipliğinde bilimsel bir atmosferde buluşuyoruz.

Burada 200 bilim insanının 98 bildiri ile katılımını önemsiyoruz. Çok değerli bir veridir. Çıktılarının da ana gayemize erişmek için bir veri oluşturacağını düşünüyoruz'' diye konuştu.

Bilim tarafının örgütsel davranış konusunda bir hata yaptığını söyleyen Prof. Dr. İnci Erdem Artan şunları kaydetti: “Araştırmalarımızın büyük bir çoğunluğu iş dünyasını ilgilendiriyor. Ama araştırmalar genellikle öğrenciler ile yapılıyor. Bize yöneltilen bu eleştiri haklıdır.

İkinci eleştiri konusu da birey- grup- örgüt eksenindedir. Galiba biz bu kavramları karıştırıyoruz. Üniversiteler ve bilim insanları olarak bu haklı eleştiriyi de dikkate almalıyız. Bunun bir şekilde çözülmesini sağlamalıyız.

Bir de Örgütsel Davranış Kongresi'nin  alanında çok fazla kavram geliştiriliyor. Kendi cephemizden bu saptamaları yaptıktan sonra iş dünyasına geçmek istiyorum. İş dünyası da Örgütsel Davranış Kongresi  konusunda bilim çevrelerinden kopuk durumdadır.

Örgütsel davranış hayatın her alanında var. Bu konuya  bizim daha fazla katkıda bulunmamız gerekiyor. Bu konuda eleştirel bakış açıları hep olacak. Biz yılmadan çalışmalıyız. Yolumuzu çizmeliyiz ve örgütsel davranış alanında iyi bir ''Türk Modeli'' ortaya koymalıyız''

-DÜNYA'NIN EN ÖNEMLİ 10 SORUNUNDAN BİRİ 'LİDER'LERDİR

Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Aycan da ''Kim Lider Olmak İster? Kim İstemez? Liderliğe Yeni Bakış Açıları'' başlıklı bir konuşma yaptı.

Bu alanda ortaya koyduğu bilimsel verileri paylaşan Prof. Dr. Aycan, Dünya'nın en önemli 10 sorunundan birinin ''liderler'' olduğunu kaydetti.

Dışa dönük insanların lider olarak algılandığını kaydeden Prof. Dr. Aycan buna zekâ ve yaratıcılığın eklendiği an ortaya çok etkili olabilecek bir profilin çıktığını söyledi. Ancak yapılan bilimsel araştırmaların da gösterdiği üzere bu değerlere ''erkeksi  düşmanca tavrı olan ve otoriter'' yaklaşımlar eklendiği an riskli ve tehlikeli bir kombinasyonun ortaya çıktığını ifade etti.

-''PAYLAŞILAN LİDERLİK'' KAVRAMINA ÇOK KAFA YORMAMIZ LAZIM

Düşünülenin tersine yapılan bilimsel çalışmalara katılanların sadece yüzde 34'ünün liderlik konusuna hevesli yaklaştığını paylaşan Prof. Dr. Zeynep Aycan, dünyanın kesinlikle 'paylaşılan liderlik' kavramına kafa yorması gerektiğini söyledi. Kariyerinin önemli bir dilimini liderlik ve yarattığı sorunları araştırmakla geçirdiğini anlatan Aycan, ''O an ne oluyor da lider olarak tanımlanan kişi elini taşın altına koymaktan imtina ediyor? Neden liderlik konusunda kadınlar hep geri kalıyor. Yapılan araştırmalarda neden kadınlar, endişeli varlıklar olarak algılanıyor.

NEDEN LİDERLİK, DÜNYANIN EN BÜYÜK İLK 10 SORUNU İÇERİSİNDE YER ALIYOR?

Dışa dönük, zeki, yaratıcı gibi çok etkili olabilecek profile neden maço- erkeksi- düşmanca tavır ve otoriter maddeleri ekleniyor? Neden riskli, sakınca bir kombinasyon oluşuyor?''

Liderlik kavramı üzerinden hayatın her alanında kadın- erkek problemlerini analiz eden Prof. Dr. Aycan, sunumunun finalini ailelere çağrıda bulunarak yaptı:

''Araştırmada kadınlar endişeli varlıklar olarak algılanıyor. Hoş endişeli olmak liderlik başarısı için olumsuz bir özellik mi?

-Aileler size seslenmek istiyorum: ''Lütfen kızlarımıza mükemmeliyetçiliği değil cesareti öğretin.''

SDÜ'nün ev sahipliğinde gerçekleştirilen 6. Örgütsel Davranış Kongresi'nin açılış konuşmaları nın ardından  SDÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aygen Oksay, Prof. Dr. İnci Erdem Artan ve Prof. Dr. Zeynep Aycan'a çiçek takdim etti.

 

Bu haber 315 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...