Engeller bir bir ortadan kaldırılıyor

20 Şubat 2013 23:15

İşitme engelli vatandaşların hastane hizmetlerinden tam anlamıyla faydalanmaları amacıyla sağlık personeline işaret dili eğitimi verilecek.

Her sağlık kuruluşundan bir personel bundan böyle işaret dilini bilecek. Amaç; sağlık kuruluşuna başvuran engelli bireylerin hizmetten rahatlıkla faydalanabilmesi. Bu anlamda dün Barida Hotel’de işaret dili eğitimiyle ilgili bilgilendirme yapıldı. Halk Sağlığı Müdürü Dr. Meral Kişioğlu, sağlık hizmetinde insan odaklı yaklaşımı temel alarak bedensel, zihinsel, sosyal ya da ekonomik koşulları nedeniyle özel ihtiyacı olan bireylere öncelik verdiklerini belirterek, “Sağlık kurumlarında özürlü bireyler için ulaşılabilirlik, temel bilgileri rehberi doğrultusunda düzenlemekteyiz. Ancak engelli vatandaşlarımızın sağlık kurumlarından kaliteli hizmet alabilmek için fiziksel mekanların düzenlenmesi kadar sağlık personeli ile iletişim kurabilmeleri de oldukça önemlidir. Bu düşünce ile işitme ve konuşma engelli vatandaşlarımız ile sağlık personelinin iletişimini kolaylaştırmak, daha hızlı ve kolay hizmet vermek amacıyla tüm sağlık kurumlarımızda işaret dili kursunun başlatılmasını sağladık” dedi.

120 SAATLİK BİR EĞİTİM

Kurs bünyesinde 67 sağlık personelinin eğitim göreceğini kaydeden Kişioğlu, “İlimizde 391’i işitme engelli olmak üzere, 4581 engelli birey mevcut.  Kursiyerlerimiz 120 saatlik eğitim görecekler. Eğitim sonunda kursiyerler mülakat sınavına tabi tutularak Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika alacaklar” diye konuştu.

ÖZEL İHTİYACI OLAN BİREYLERE ÖNCELİK

Isparta Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak; Sağlık hizmeti sunumunda, insan odaklı yaklaşımı temel alarak; bedensel, zihinsel, sosyal ya da ekonomik koşulları nedeniyle özel ihtiyacı olan bireylere öncelik vermekteyiz.

Kurumlarımızın fiziksel koşullarını; “Sağlık Kurumlarında Özürlü Bireyler İçin Ulaşılabilirlik Temel Bilgiler Rehberi” doğrultusunda düzenlemekteyiz.

Ancak; engelli vatandaşlarımızın sağlık kurumlarında kaliteli hizmet alabilmeleri için; fiziksel mekânların düzenlenmesi kadar, sağlık personeli ile iletişim kurabilmeleri de oldukça önemlidir.

ISPARTA’DA 391 İŞİTME ENGELLİ VAR

Bu düşünceyle; işitme ve konuşma engelli vatandaşlarımız ile sağlık personelinin iletişimini kolaylaştırmak, daha hızlı ve kolay hizmet vermek amaçlı olarak; tüm sağlık kurumlarımızda;

En başta; İl Halk Sağlığı Müdürlüğümüz olmak üzere, İl Sağlık Müdürlüğü, Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliğine bağlı tüm hastaneler ve Tıp Fakültesindeki sağlık personeline yönelik “işaret dili kursunun” başlatılmasını planladık.

Müdürlüğümüz verilerine göre; ilimizde 391 i işitme engelli olmak üzere 4581 engelli bireylerimiz mevcuttur.

YENİ DOĞAN İŞİTME TARAMASI

Yine Müdürlüğümüz bünyesinde yapılan tarama çalışmalarından biri de; her yeni doğan bebeğe yaptırılmak zorunda olan; “Yeni Doğan İşitme Tarama Test Programıdır.”

Böylece tedavi edilebilen anomaliler çok erken tespit edilerek, müdahale edilmektedir.

En başta;

67 SAĞLIK PERSONELİ EĞİTİME KATILACAK

Sayın Valimizin onay ve destekleriyle;  Halk Sağlığı Müdürlüğümüz bünyesinde; Isparta Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen kurs programına, Isparta merkez ve ilçelerden 67 sağlık personelimiz katılmaktadır.

Toplamda 120 saatlik eğitim programına dâhil olan sağlık personelimiz eğitim sonunda mülakat sınavına tabi tutulacak ve Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifikalarını alacaklardır.

Kurs sonunda; İşitme engelli vatandaşlarımızın sağlık kurumlarında karşılaştıkları güçlüklerin ve kendini ifade edememe sorunlarının önüne geçilmesi sağlanacak ve sağlık personelimiz bu bireylere yönelik daha verimli ve kaliteli hizmet sunacaklardır.

BUNU TÜM KURUMLAR UYGULASIN

Vali Memduh Oğuz ise Halk Sağlığı Müdürlüğünün yapmış olduğu çalışmanın pilot uygulama olduğunu belirterek “Bunun yaygınlaşmasını bekliyorum. Diğer kamu kurumları da bunu uygulasın. Bu bir örnek çalışmadır. Burada işaret dili ile konuşan kardeşlerim sadece sağlık teşkilatında değil, Isparta’nın tüm birimlerinde gittiklerinde kendilerine muhatap bulabilsinler. Bunu kamu kurumlarında herkes öğrensin. İşaret dilini valilik olarak tüm Isparta kamu görevlilerine talimat olarak vereceğiz” dedi.

Bu haber 805 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...