“AMACIMIZ ORMAN KÖYLÜSÜNÜN DAHA FAZLA KAZANÇ ELDE ETMESİDİR”

5 Ekim 2018 17:38

Bazı haber Sitelerinde ve gazetelerde yer verilen "Kekikte Tehlike Çanları” başlıklı haberlerle ile ilgili olarak Orman Bölge Müdürlüğü’nden yazılı bir açıklama yapıldı.

Açıklama şöyle: “02.10.2018 tarihinde bazı İnternet Sitelerinde yer alan "Kekikte Tehlike Çanları” başlıklı haberlerle ilgili olarak Bölge Müdürlüğümüzce aşağıdaki açıklamanın yapılması gerekli görülmüştür.

Söz konusu haberde belirtildiği gibi geçtiğimiz hafta Isparta Orman Bölge Müdürlüğünden herhangi bir bilgi kamuoyuyla paylaşılmamıştır. Yapılan incelemede haberlerin güncel ya da geçmiş çok çeşitli internet sitelerinden alınıp düzenlendiği görülmüştür. Haberde geçen bilgilere itibar edilmemesini önemle belirtiriz.

Haberde bahsedildiği şekilde ihale usulü uygulamasının yeni olduğu hususu gerçekleri yansıtmamaktadır. Genel Müdürlüğümüzün ihale usulü satışın yaygınlaştırılması maksadıyla 2018 yılında gönderilen genel emirleri gereğince Bölge Müdürlüğümüze bağlı diğer İşletme Müdürlüklerimizde kekik, defne, mersin sürgünü, ardıç gibi odun dışı ürünlerin satışı ihaleli olarak yapılmıştır. Aynı uygulama Sütçüler Orman işletme Müdürlüğünde de uygulanmıştır. Haberde geçtiği gibi İş güvenliği ve yasalarda belirtilen diğer giderler tüm sektörlerde olduğu gibi bu sektör için de geçerlidir. Dolayısıyla artan bir maliyet olarak düşünülemez.

Bu uygulamadaki amaçlardan birincisi rekabet oluşturularak orman köylüsünün gelirini arttırmaktır. Zira daha önceki yıllarda uygulanan satış metodunda, her yıl alıcıların aynı kişilerden olması kekiği köylüye daha az parayla toplattırılması sonucunu doğuruyordu. Bunun sonucunda tekelleşmenin yolunu açarak köylünün kazancının azalmasına sebep olmaktaydı. İhaleye daha çok kişinin katılımıyla Sütçüler kekiğinin markalaşması hedeflenmektedir. İkincisi daha önce uygulanan satış metodunda kekiğin kayıt dışı üretim yapılarak usulsüz yollardan satış miktarından fazlası alıcılar tarafından götürülmekteydi. Bu tür olaylara meydan vermemek ve işleri disipline etmek gayesiyle ihale usulü satışı uygulanmaktadır.

2018 yılında Sütçüler Orman İşletme Müdürlüğü yaş kekiğin kg fiyatını 26 kuruştan ihale ile satmıştır. Orman köylüsüne kekiğin kg fiyatını 4 ile 5 lira arasındaki bedelle toplattıran alıcı piyasaya 50 tl den ürün vermektedir. Alıcıların kekiği ihaleden aldığının yaklaşık 200 katı, Orman köylüsünden aldığının 20 katı fazlasına değerlendirdiğinde bölüşümün ne kadar dengesizlik içerisinde olduğu ortaya çıkmaktadır.

Diğer bir husus ise kekikte kalitenin düştüğü, toplama zamanının geçtiğine dair ithamlar ise son derece mesnetsizdir. İlk ihale kekiğin hasat süresinden önce yapılmış olup, ihaleye girecekler bir takım nedenlerle tabir yerindeyse engellenmişlerdir. İkinci ihale sürecinde yine manipüle edilen satış usulü yasa gereği pazarlık aşamasına geldiğinde, alıcılar tarafından satış yaptırılmıştır.

Sütçüler kekiğinin endemik bir tür olduğu ve kontrolsüz olarak toplanması sonucu neslinin tükenmekte olduğu konusunda birçok bilimsel yayın bulunmaktadır. Bu manada dağda çürüdüğünü iddia etmek maksatlı ve anlamsızdır. Münavebeli hasat işleminin yapılması, her sene kesiminin tüm alanda gerçekleştirilmesinin kekiğin geleceği için en büyük tehlike olduğu, yöre insanına sürekli gelirin ancak rotasyonla, belli alanlarda hasatla mümkün olduğu aşikârdır.

Bu maksatla kekik faydalanma planları yapılmış olup bu plana göre bölmelerde bir yıl arayla üretim yapılmaktadır. Yani bu yıl kekik üretimi yapılan bölme gelecek yıl dinlenmeye alınmaktadır.  Bu da ancak ihale ile mümkün olabilmektedir. İhaleyi alan kişi ihale dışı bir bölmede çalışması halinde cezai yaptırım uygulanacağını bildiği için üretim bölmelerinin denetlenmesi daha iyi yapılmaktadır. Haberde bahsi geçen Sütçüler bölgesindeki kekiğin ne kadar geleceği tahmini değil, Envanter faydalanma planlarına göre yapılmış ve ortalama yıllık 550 ton yaş kekik olduğu belirlenmiştir.

Kekik üretiminde ihale metodu üretime engel bir durum değildir. Haberde bahsi geçen kişiler kekik ve şalba ihalesine girerek ihtiyaçları kadarını satın almışlardır. Keza piyasa arz ve talebe göre belirlenir Dolaysıyla 4 milyona yakın zarardan bahsedilmesinin bir dayanağı yoktur.

Kekik hakkında çıkan haberde, bu işten yüksek kazanç elde eden aracı bazı kişilerin doğru olmayan bilgilerinin aksine amacımız orman köylüsünün daha fazla kazanç elde etmesidir. Kekiğin neslinin tükenmesine engel olup devamlılığını yıllar itibariyle sağlanmasıdır.    

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 

Bu haber 405 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...