İl Genel Meclisinde EĞİRDİR GÖLÜ konuşuldu

5 Ekim 2018 17:33

DSİ Bölge Müdürlüğü ve Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Eğirdir Gölü’ndeki buharlaşmanın önünü geçmek için Ar-Ge Projesi başlattı. Göl kenarında havuzlar kurulacak, meteorolojik istasyon kurulacak, istatistiki değerlendirmeler yapılacak.

Devlet Su İşleri 18. Bölge Müdürü Mahmut Berber, İl Genel Meclisi’nde yapılan Eğirdir Gölü genel görüşmesinde önemli bir projeden bahsetti. Eğirdir Gölü’nün buharlaşma sorunu yaşadığını belirten Berber, şöyle konuştu:

“Yılda 500 milyon m3 su buharlaşıyor. Bu buharlaşmanın önüne geçmeliyiz. İşte o zaman gölün seviyesi yükselecektir. Geçen haftalarda Burdur Gölü ile ilgili haberler çıktı. Su Yönetim Genel Müdürlüğü ve DSİ olarak ortak çalışma başladık. İhalesini yaptık. Ar-Ge çalışmamız var. Gölün kenarında 4 tane havuzlar yaptık. Aynı hava, aynı rüzgar ve aynı sıcaklığı yakalayacak havuzlar yaptık. Bu havuzlarla beraber Ar-Ge çalışması yapacağız. Göldeki buharlaşmayı nasıl önleriz diye araştırıyoruz. İstatistiki bilgiler neticesinde değerlendirmeler yapacağız. Sonra bu çalışmayı Burdur Gölü’nde uygulayacağız.

4 tane havuzumuz var. 3,5 metre derinliğinde. Meteorolojik istasyon kuracağız. Birinci havuzda kimyasal bir film tabakası oluşturacağız. Film tabakası ile buharlaşmayı ne kadar önleyebiliriz, maliyeti nedir bunun çalışması olacak. 2. Havuzda ise siyah toplar döküyoruz. Gelen güneş ışınlarının suya temasını keserek buharlaşmayı önleyeceğiz. 3. Havuzumuza güneş enerji panelleri koyarak ne kadar enerji elde edebiliriz. Dalgalanmada güneş panellerinin durumu, dayanımı ne olur bunun çalışmasını yapacağız. Alt tabanlı bilgileri oluşturduktan sonra Bakanlığımız kararı doğrultusunda uygulamaya geçeceğiz. Ciddi bir çalışma. Eğirdir Gölü’nün havzası geniş, kaynakları var. Bu çalışmaya iyimser bakıyoruz.”

ÖZEL HÜKÜMLER DOĞRU İSE KURUMLARDA BİR HATA VAR

İl Genel Meclisi MHP Grup Sözcüsü Kerem Araz, Eğirdir Gölü için belirlenen özel hüküm planına dikkat çekti.

Eğirdir Gölü ile ilgili yapılan genel görüşmede MHP Grubu adına konuşan Grup Sözcüsü Kerem Araz, şöyle dedi:

“Bakanlığın çıkardığı özel hükümler var. İnternetten indirip görebilirsiniz. Bunu biraz okudum. Bir sürü tarifler yapılmış, ne yapılacağı anlatılmış. Ne yapılacağı anlatıldığı gibi bunların hangi kurumlar tarafından yapılacağı belirtilmiş. Özel hükümler çerçevesinde 13 kurum gözüküyor. Özel hükümler 2012’de konulmuş. Burada verilen görevler uygulanmamış mı? Veya ne kadar uygulanmış? Burada yapılması gerekenler yapılmamış. Veya eksik yapılmış. Bu özel hükümlerin gereği yerine getirildi ise özel hükümler yanlış yazılmış. Özel Hükümler doğru ise kurumlarda bir hata var. Burada 3 ana başlık var. 1) Bu salonda bu gölün kirli olmadığını iddia eden var mı? Yok. 2) Göl işe yaramıyor diyen var mı? O da yok. Bu kadar bilim adamı var, bu kadar kurum çalışanı var. Biz de siyasi bir erkiz. EKOBİR şikayetçi. Çözüm önerisi getirmedi. Bu göl çocuklarımıza bırakacağımız emanettir.”

“GÖLÜN DİBİ ÇİM SAHAYA DÖNDÜ”

Gelendost Belediye Başkanı ve EKOBİR Başkanı Mehmet Sezgin, “Su kodu çok düştü. Yarın bu göl için çok geç olabilir” diye konuştu.

İl Genel Meclisi’nde Eğirdir Gölü ile ilgili genel görüşme yapıldı. Eğirdir ve Kovada Gölleri Birliği Başkanı ve Gelendost Belediye Başkanı Mehmet Sezgin, Eğirdir Gölü için manifesto verdi, gölün SOS verdiğini söyledi. Eğirdir Gölü için ‘2. Haliç Vakası’ tanımlamasını kullanan Sezgin, ‘bu bir devlet meselesidir. Tek başına hiçbir kurum çözüm bulamaz’ dedi. Gelendost Belediye Başkanı Sezgin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile Gölbaşı Mogan Gölü’nde başlatılan dip temizliğinin Eğirdir Gölü için de yapılmasının şart olduğunu söyledi. Sezgin, şöyle konuştu:

GÖLÜ BESLEYEN KAYNAK KALMADI

Eğirdir Gölü’nü bilen bir insan olarak halkın görüşlerini dile getireceğim. Aynı zamanda bir biyolog olarak değişim ve gelişmeleri yakından takip ediyorum. Bölgenin can damarı Eğirdir Gölü’dür. 454 bin km2’ye sahip bir alan. Bu kadar büyük bir alana sahip olan gölün tek kaynağı Aksu Çayı. Gelendost Çayı ve Pupa Çayı artık gölü beslemiyor. Kemer Boğazı bölgesindeki su kaynakları göle can veriyor. Biz sadece kirleten sebepleri konuşuyor. Olmayan su kirlense ne olur?

2.HALİÇ VAKASI EĞİRDİR GÖLÜ’DÜR

2004’de göreve geldim. 5 yıl ara verdim. Hala görevdeyim. 2014’de Büyük Kabaca’da inceleme gezisi yapmıştık. O zaman dedik ki ‘2.Haliç Vakası’ Şimdi devam ediyor. Bugün geldiğimiz noktada gördüğüm tablo daha da vahim. Miryakefalon Zaferi kutlamaları kapsamında yüzme yarışması düzenledik. Yüzme yarışması için gittiğimiz yerde 300-400 metre yürümek zorunda kaldık. Yüzecek yer bulamadık. Gölün tabanı çim saha haline gelmiş. Göle şu anda gelen su yok ama giden su çok. Bu durum da hala Kovada Gölü’ne su veriliyor. Ana kaynak gittikten sonra Kovada Gölü kalmış çok önemli değil.

ARAL GÖLÜ’NE DÖNMESİN

Dünyanın sayılı 2.gölü Aral Gölü. Marmara Denizi’nin 10 kat büyüklüğünde bir göldü. Bölgede 500 kişi çalışıyordu. Aral Gölü şu anda çöl oldu. Yatırımlar durdu. Aral Gölü’nün bu hale gelmesi, Eğirdir Gölü’nün düşmeyeceği anlamı taşımıyor. EKOBİR olarak gölün taban temizliği konusunda da çalışmalar yaptı. Hayalet av dediğimiz avları topladık. O gün o gölde yaptığımız çalışmalarda tabandan gelen kokudan duramıyorduk. Balçıklamadan kaynaklı bir koku. Yüzeyi çok güzel, 7 renkli göl. Bizim kalbimiz Eğirdir Gölü. Eğirdir, Senirkent, Gelendost, Kabaca, Isparta ovasına hizmet veren, Isparta’ya su veren Eğirdir Gölü’dür. TÜBİTAK’ın yaptığı araştırmada 14,70 sınır kabul edilmiş. Bu kot altına düşülünce gölde ölüm gerçekleşir deniliyor. MTA’nın yaptığı bir araştırma var. Onlar da su kodu 16’nın altına düşünce beslenme olmaz diyorlar.

GÖL KODU MAAALESEF ÇOK DÜŞÜK

Şu anda 9,16 kot olduğu söyleniyor. Halk gözüyle bakıldığı zaman 9,16 kodunda su olduğuna inanmıyoruz. Gelendost bölgesinde Belediyenin bahçeleri var. 2 yıl önce bahçeleri döven su şu anda içerde. Kemer boğazı ve Hoyran tarafında yaptığımız tespit en derin nokta 3,70.  Hoyran tarafından bir yerde 9 ölçtük, bazı yerlerde 7 metre. Büyük Kabaca tarafında ise maalesef 80 cm. Bilimsel veri değil. Görsel olarak vatandaşın kendi görebileceği şeyler. Ama kesinlikle göldeki su hacminin il için ve gelecek için SOS sinyali verdiğini belirtmek istiyorum.

EYLÜL AYINDA İLK KEZ GELENDOST POMPALARINI KAPATTIK

Dünya su tüketimi kişi başına yıllık 700 m3. Bizim insanımız 1400 m3 su tüketiyor. 2030’da içme suyu kıtlığı yaşanacağı belirtiliyor. Yarın bu göl için çok geç olacağını belirtmek istiyorum. Bu yıla kadar bizim sulama sularımızda kesinlikle motorlar istop edilmedi. Bu yıl maalesef eylül başında su pompaları stop edildi. Çünkü göldeki su kodu düştü. Su kodu düşünce motorlara zarar verir. Böyle olurken Kovada Bölgesi’ne halen su aktarımı yapılması bizi düşündürüyor.

DEVLET POLİTİKASI OLMALIDIR

Bu gölün kuramayacağını kimse garanti edemez. Önümüzde bariz örnekler var. Bu gölün korunması ne DSİ’nin ne EKOBİR’in ne de Valilik bünyesinde yapılacak çalışmalarla değil, bir devlet yatırımı olarak değerlendirilmelidir. Çözüm önerilerimiz var. Gölbaşı Mogan Gölü’nde taban temizliği yapılıyor. Mogan Gölü’nde taban kirlenmesi ileri noktaya geldi. Cumhurbaşkanımızın talimatı ile dip temizliği yapılıyor. Aynı çalışmanın Eğirdir Gölü için de yapılmasını temenni ediyoruz.”

 

 

Bu haber 288 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...