Eğirdir Gölü ile ilgili “Havza Planı yapılmalı”

5 Ekim 2018 17:30

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nden Prof. Dr. Levent Başyiğit, sorunun çözümünü bulmak için uygulanabilir bütüncül bir havza planına ihtiyaç olduğunu söyledi.

Eğirdir Gölü ile ilgili genel görüşmeye Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi adına katılan Prof. Dr. Levent Başayiğit, çözüm için havza planını önerdi. Başayiğit, şöyle konuştu:

“20 yıl önce Eğirdir Göl havzasıyla ilgili doktora çalışması yaptık. Bugün artık önlemlerin alınması gerektiği noktadayız. Dünyada da aynı sorun devam etmekte. Göller iklim değişikliğine bağlı olarak sular azalmakta, kullanım git gide düşmekte. Gelen su var, bir de harcanan su var. Harcanan su artarsa su seviyesi azalacaktır. Harcanan suyu kontrol etmek zorundayız. Verimli olarak suyu kullanmasını bilmemiz lazım. Artık Eğirdir Gölü için komşu havzaları da değerlendirmek zorundayız. Çünkü gölden başka havzalara da su çıkışları var. Tarım için kullanıyoruz, kent için kullanıyoruz, doğal yaşam için kullanıyoruz. Suyu en fazla kullandığımız sektör tarım. Öyleyse biz tarımda su kullanımı ile ilgili ciddi önlemler almak zorundayız.

Uygulanabilir bir Havza Planı hazırlamamız gerekiyor. Isparta olarak Eğirdir gölü ile ilgili biz bu planı tek başımıza yaparız. Konya ile birlikte hareket ederek aynı şeyi Beyşehir Gölü için de yapmalıyız. Uygulanabilir bütüncül bir Havza Planı. Tüm paydaşlar tarafından kabul edilebilir bir plan olmalı. Dünya bu sorunu böyle hallediyor.”

 

Bu haber 305 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...