‘Okula uyum sürecinde bazı problemler yaşanabiliyor’

13 Eylül 2018 16:12

Özel Meddem Hastanesi Psikologu Hale İpekçi, “Okula uyum süreci yaşayan ve bunu devam ettiren çocukların artık aile baş edemiyorsa bir psikologdan destek alınması gerekiyor” dedi.

Minik öğrenciler eğitim hayatına ilk adımı attı. İlkokula yeni başlayanlarla, 5 ve 9'uncu sınıf öğrencileri okul yolunu tuttu, uyum haftası başladı. Uyum sürecini kolaylaştırmak için ebeveynler ne yapmalı? Bu sorunun yanıtını Özel Meddem Hastanesi Psikologu Hale İpekçi yanıtladı.

 Özel  Meddem Hastanesi Psikologu Hale İpekçi, şunları söyledi:

“Okula uyum sürecinde bazı problemler yaşanabiliyor ve bu baktığımız zaman bütün ailelerin başına gelebilen bir süreç ve biz çocukları bu dönemde 4’e ayırıyoruz. 1. Grupta kolay adapte olan ve okula severek giden çocuklar. 2. Grupta ayrılma güçlüğü yaşayıp daha sonrasında adapte olup okulu seven çocuklar. 3. Grupta okula gitmek istemeyen ve bunu sürdüren çocuklar. 4. Grupta ise okula çok isteyerek başlayıp daha sonra uyum problemiyle devam eden çocuklar.  Okula uyum süreci yaşayan ve bunu devam ettiren çocukların artık aile baş edemiyorsa bir psikologdan destek alınması gerekiyor.

 Öfke nöbetleri çok sık görülebiliyor. Ağlama, hırçınlık, tırnak yeme, alt ıslatma, inatlaşma, uyku problemleri ve somatik yakınmalar çok sık görünür. Bunlarda; mide bulantısı, karın ağrısı ve ishal. Bunlar çok sık karşılaşılan yakınmalardır. Nedenleri ise aşırı korumacı veya çocuklarına sınır koymada yetersiz ebeveyninler ve aşırı kaygılı çocukların daha çok problem yaşadıklarını gözlemlemekteyiz. Bunun sebebi ise çocuğun aile dışında kendisini rahat hissetmemesinden kaynaklanmaktadır.”

 

 

Bu haber 457 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...