“Mevcut modelle tarımdan para kazanılmaz, Çözüm birlik oluşturulmasıdır”

13 Eylül 2018 16:11

Elma Tarım Yönetim Kurul Üyesi Dr. Abdullah Kankaya, Isparta tarımının artık kaçınılmazı olan meyve üreticileri biriliklerinin nasıl oluşturulması konusunda rol model oluşturacak proje hazırlığında olduğunu söyledi.    

Elma Tarım Yönetim Kurul üyesi Dr. Abdullah Kankaya, Isparta'nın elma, kiraz ve kayısıda önemli bir üretim merkezi olduğunu söyledi. Isparta'nın tarım kenti olduğunu söyledi.  Bir model oluşturmanın önemine dikkat çeken Kankaya, "Örneğin siz tüccarsınız.  Siz bu ürünü alıyor paketliyor ve yurtdışına satıyorsunuz. O halde Isparta'da ürünümüz var. Bunun muhafaza edileceği soğuk hava depomuz var. Üretici diyor ki ben ürettiğim ürünü yeterli fiyata satamıyorum. Yani yeterince kazanamıyorum. Bakın ABD'ye kiraz görmeye gittim. Orada gördüğüm model aynı,. İtalya''da model aynı, Yunanistan'a gittim orada da model aynı. Girdiler pahalı diyorsunuz.  Eğer biz birlik oluşturursak ama bu birliğin oluşmasında Tarım Bakanlığı en ön saflarda yer almalı. Bu FİSKOBİRLİK gibi bir oluşum değil. Şimdi elmada Eğirdir Gelendost yöresinde kasaya, gübreye ilaca harcanan parayı şahıs düzeyinde ne kadar harcandığını düşünsenize.  Gübrenin hammaddesi Çin'den alınır. Tüccar burada paketler  ve piyasaya sürer. 

Eğer birliğimiz olursa binlerce ton gübreyi Çin'den alır yarı fiyatına mal ederiz. Ben tek başıma 1000 kasaya 135 bin TL  ödüyorsam eğer biz 2000 kasaya ihtiyacımız varsa birlik olursak bizim kasa üretim merkezimiz olur.  Eğirdir çevresinde en kaliteli elma 1 lira 80 kuruşa satıldı. Oysa Eğirdir Meyve Üreticileri Gelendost Elma Üreticileri Birliği gibi birlikler olursa maliyetleri düşürerek  kazanç elde etmek mümkün. Bu birlikler senin benimle değil bu işi bilen üreticilerle, pazarlamacılarla, işin paydaşlarıyla oturularak bir model oluşturarak sağlanabilir. Mutlaka Bakanlığın desteği olmalı. Yoksa başarı sağlanamaz. Siz Eğirdir Elma üreticileri olarak bir araya gelirseniz satıcı tek alıcı 10 olur. Mutlaka birlik olunmalı ve bunun kanunlarla çerçevesinin çizilmesi gerekiyor.  İtalya'da 2 milyon 600 bin ton elma üretiminin 1 milyon 600 binini üç birlik yapıyor. Şimdi marketler üreticilerden toplayıp soğuk hava depolarında satıyor. O zaman devlet şunu demeli; Eğirdir Meyve Üreticiler Birliğine büyükşehir Hal’lerinde yer veririm. Oralarda satıldığı zaman aracı ortadan çıkacaktır. Üretici o zaman elmasını 1 buçuk liraya satacağı yerde 2 liraya satacaktır" dedi.

BİR MODEL SUNACAĞIM

                Eğirdir Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünü Isparta için önemine dikkat çeken  Kankaya, "Bilgi üretme alanında eksiğimiz yok. Çok değerli araştırmacılar var. Yani un yağ şeker var helvayı yapacak adam da var. O halde gelin yapalım. Bir yapısal sorun var. Bu sorunu tüm paydaşlarla çözmek zorundayız " dedi.

 Mevcut modelle tarımsal üretimden para kazanılamayacağını kaydeden Kanyaka, "Çözüm birlik oluşturulmasıdır. Bir model oluşturacağız. Ben bu modeli sunacağım. Kuru Kayısının başkenti Malatya ise Isparta sofralık  kayısıda çok önemli bir yerde ve daha iyi yerde olabilir. Bunu iyi değerlendirmek gerekiyor. Üretimden pazarlamaya kadar olan sıkıntıların çözülmesi gerekiyor.  Ben bir model üzerinde çalışıyorum. Bu modeli sunacağım. Sayın vekilimize söz verdim. Paydaşlarla konuşa konuşa yapacağız." Diye konuştu.

 

Bu haber 370 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...