“Yanlış budama ve aşılama binlerce lira zarara uğratıyor"

19 Şubat 2013 19:20

Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Kelen, meyve üreticilerinin kulaktan dolma bilgilerle yaptıkları yanlış budama ve aşılama teknikleri yüzünden ömür boyu zarar ettiklerini ileri sürdü. Kelen, bunun önüne geçmek için mart ayında önemli bir kurs açacaklarını belirtti. 

Tarım şehri Isparta’da çiftçilerin yanlış uygulamaları yüzünden üründen istenilen verim alınamıyor. Özellikle Isparta’nın lider konumda olduğu meyvecilik alanında yapılan hatalar ise “Eyvah” dedirttiriyor. Bu hataları tespit etmeyi başardıklarını ve çiftçilere doğrusunu göstermek amacıyla mart ayında Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde (TARUM)

Doğru Budama ve Aşılama Kursu açılacağını belirten Prof. Dr. Mustafa Kelen, kursun Isparta için hayati önem taşıdığını ifade etti. Isparta’da meyveciliği doğru yönlendirmek istediklerini ve bunun için bilimin de kullanılması gerektiğini savunan Kelen, şunları söyledi: “TARUM olarak çiftçilere yönelik yapmış olduğumuz eğitim faaliyetlerimiz var. Bu kapsamda 6-8 mart tarihleri arasında çitçilere yönelik Budama ve Aşılama Kursu açacağız. Kursumuz 3 gün sürecektir. Kurs sonunda sınavımız var. Başarılı olan kursiyerlerimize sertifika vermek suretiyle belgelendirmiş olacağız. Bu şekilde TARUM olarak Isparta tarımı için üzerimize düşen görevlerden bir tanesini yerine getirmiş olacağız. Budama konusunda gördüğümüz eksikliklerin ortadan kaldırılması, özellikle meyvecilik alanında yapılan yanlış uygulamaları ortadan kaldırmak için bu kurs önem arzediyor. 

BİR HATA BİNLERCE LİRA ZARAR DEMEK

Budamadaki yapılan hatalar, o senenin üründeki miktar ve kalite kayıplarına sebep olduğu gibi gelecek yılların kalitesini de olumlu ve olumsuz yönde etkileyebilir. Dolayısıyla biz meyvecilikte verim ve kalitenin iyi olmasını istiyorsak, teknik uygulamaları doğru yapmak zorundayız. Bu eğitimler bizzat uygulamalı olarak yapılacaktır. Teorik olarak uygulanması gereken konular anlatıldıktan sonra her kursiyerimizin mutlaka en az birkaç ağacımızda uygulama yapmalarını sağlayacağız. 

KULAKTAN DOLMA BİLİGLER EN TEHLİKELİLERİ

İşini doğru yapanlar olduğu kadar, hatalı uygulamalar yapanlar da olabiliyor. Dışarıdan duyulan görülen bilgilerle yapılan budama hataları, mesela elmada, kirazda 50 yıl ürün alacağını düşünecek olursanız başlangıçta yaptığınız hatanın yansımaları ile uzun yıllar karşılaşıyorsunuz. Dolayısıyla mutlaka budama doğru yapılması gereken en önemli kültürel uygulamalardan bir tanesidir. 

TARIMIN GELİŞMESİ Çİ,FTÇİYE BAĞLI

Şu anda Isparta’da meyveciliğin, birçok ülkeye göre çok iyi durumda olduğunu ifade edebiliriz. Ama biz nasıl daha iyiye gidebiliriz, hatalarımızı asgariye indirerek nasıl verim ve kaliteyi artırabilirizin derdindeyiz. Dolayısıyla günümüzde bilimsel gelişmelerin ışığı altındaki uygulanabilecek tüm teknikleri biz Ispartamıza getirmek ve yaygınlaşmasını istiyoruz. Bu konuda çiftçi eğitimine çok büyük önem vermekteyiz. Çünkü ülkemiz tarımını geliştireceksek, bu işin ayağı çiftçi eğitiminden geçiyor. Bizzat uygulamayı gerçekleştirecek olan çiftçidir. Ülkemiz tarımının gelişmesinin önüne geçen engellerden bir tanesi, tarımsal eğitimin uygulamaya aktarılamamasından kaynaklanmaktadır. Bunu da çiftçilerimizin eğitimden geçirerek gerçekleştirebiliriz. Böylece verim ve kalitede artış sağlayabiliriz ve çiftçilerimizin meyvecilikte elde ettiği geliri de artırmış oluruz. 

İhracatın önündeki en önemli engellerden bir tanesi de kalite ve standardizasyon. Bunu yakalamak doğru budama ve aşılamadan geçiyor. Bu şekilde ihracata da katkı sağlamış olacağız. 

OPTİMUM UYGULAMA OPTİMUM VERİM DEMEK

Meyvecilik yapıyorsanız, bağlıcılık yapıyorsanız veya hangi faaliyette bulunuyorsanız bulunun, başından sonuna kadar yerine getirmeniz gereken teknik ve kültürel uygulamalar var. Siz, bitkinin istemiş olduğu bu teknik ve kültürel uygulamaları optimum olarak bitkiye sağladığınız ölçüde bitkiden optimum ürün alırsınız. Bitkinin istemiş olduğu optimum şartlardan uzaklaştığınız ölçüde de bitkiden elde edeceğiniz ürün miktarı, kalite özellikleri düşmeye başlar. Çiftçilerimiz bu tür araştırma kurumlarıyla üniversite ile sıkı işbirliğinde olmaları, açılacak kurslara gelmeleri, kendini sürekli geliştirme eğiliminde olmaları, yeniliklere açık olmaları, yeni teknik uygulamaları bahçelerinde uyguladıkları zaman ürün miktarında ve kalitesindeki farklılığı kendi gözleriyle görmüş olurlar. 

BİZİMLE İRTİBATA GEÇİN

Bu eğitimden faydalanmak isteyen çiftçilerimiz bizimle en kısa zamanda TARUM 0246 211 48 49’dan irtibata geçsinler. 

Bu haber 1049 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...