"Muharrem Ayı Ehli Beyti tanımak için bir fırsattır"

11 Eylül 2018 15:30

Bu yıl Muharrem orucu 11 Eylül 2018’de başlayıp  20 Eylül 2018’de sona erecek.

Alevi Bektaşi Dedesi Muharrem Köylü, “Muharrem’in kelimeler ile ifade edemeyeceğimiz kutsal bir değeri vardır” dedi.

 

Oruç tutarak

Kerbela’nın

yasını tutuyorlar

Kerbela olayı İslam tarihinin en trajedik olaylarından biridir. İslam peygamberi Hz. Muhammed'in torunu, cennetle müjdelenmeye nail olan halife Hz. Hüseyin'in ve ailesinin şehit edilmesi Muharrem Ayı'nın 10. gününde gerçekleştiği rivayet edilir. Aşure gününün birçok sevinçli yanı varken Karbela olayı bunların tersine hüzün verici bir olaydır.

 

Yakaören Köyü Aslanbaba Türbesi Dedesi Muharrem Köylü, Mübarek Muharrem Ayı’nın bu yıl 11 Eylül-20 Eylül tarihleri arasında olduğunu söyledi. Muharrem Ayı’nın kutsallığının kelimelerle ifade edilemeyecek kadar değerli olduğunun altını çizen Köylü, bu ayla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“Ey şehid-i Kerbela’ya ağlayan

Ağla, mâtemdir Muharrem'dir bugün

Âteş-i hasretle sine dağlayan

 

Ağla, mâtemdir Muharrem'dir bugün

İnle mâtemdir Muharrem'dir bugün

 

Sinede, serde gerek dağ, dağ ola

Kanlı yaşlar didede ırmağ ola

Ger dilersen menzilin uçmağ ola

 

Ağla, mâtemdir Muharrem'dir bugün

İnle mâtemdir Muharrem'dir bugün

 

Gece gündüz ey Muhammet ümmeti

Edelim cân-ı Yezid’e lâneti

İster isen irgüre hak rahmeti

 

Ağla, mâtemdir Muharrem'dir bugün

İnle, mâtemdir Muharrem’dir bugün

 

Kimdir o şah-ı şehid-i Kerbelâ

Nûru çeşmi Murtezâ, Âl-i Abâ

Cedd-i pakidir Muhammet Mustafâ

 

Ağla, mâtemdir Muharrem'dir bugün

İnle, mâtemdir Muharrem'dir bugün

680 yılı (Hicri 61) 10 Muharrem gününde Kerbelâ’da, Sevgili Peygamberimiz hz. Muhammed (s.a.s)’in,  “dünyanın iki çiçeği”, “cennet çocuklarının efendileri” diye övdüğü, Hz. Ali ile Hz. Fatıma’nın ciğerparelerinden biri olan Hz. Hüseyin ve çoğu Ehl-i Beyt’ten 72 ehlibeytin şehit edilmesi Muharrem ayını bir mateme ve hüzün mevsimine dönüştürmüştür. Bu yıl muharrem orucu 11 Eylül 2018 de başlayıp  20 Eylül 2018’de bitmektedir.

Bu elim olay, Allah’a ve O’nun Rasulü’ne iman eden, yüreğinde Ehl-i Beyt sevgisi taşıyan bütün insanları derinden yaralamış, kalplerimizi incitmiş; o günden bugüne bölgesi, kültürü, mezhebi ve meşrebi ne olursa olsun bütün Müslümanları derin acılara gark etmiştir.

Mübarek bir aydır çünkü yetimlerin, öksüzlerin, yoksulların doyurup giyindirilerek sevindirildiği aydır. Mübarek aydır, çünkü Ehli Beyt’in yas-ı mateminin tutulduğu aydır. Muharrem orucunun başlamasından üç gün evvel de Masum-u paklar yani Müslümler orucu başlar, Bu oruç Küfe’de şehit düşen Müslüm Bin Akıyl ile çocukları İbrahim ve Muhammet için tutulur.

Kerbela vakasıyla özdeşleşen on günlük Muharrem orucu ile Kerbela matemi (yası), öylesine birleşmiştir ki, bu orucu tutarken, Matemi de tuttuğumuz bu oruçla birlikte yaşarız. Muharrem ayının onuncu (aşure) günü kutsal kabul edilen bir ortak değer olmuştur. Tarihler bugünün değerini ve kutsallığı, birçok Peygamberlerin kurtuluşa ve selamete erdikleri gün olarak verirler.. Onun için peygamberimiz Hz. Muhammed’den (s.a.v)evvel gelen Peygamberler de bu kutsal günde, Yüce Allah’a, şükür ve senalarını ifade etmek için oruç tutmuşlar ve Nuh Peygamber’in kurtuluş çorbasından pişirip, fakir, fukarayı doyurmuşlar.

>Adem Peygamber, tövbesinin kabul edildiği gün için

>İbrahim Peygamber, oğlu İsmail’i kurban edilmekten kurtulduğu gün için.

>Nuh Peygamber, gemisinin karayı bulduğu gün için.

>Musa Peygamber, kavmini Firavunun şerrinden kurtardığı gün için

>Yunus Peygamber, balığın karnından kurtulduğu gün için.

>Eyüp Peygamber, dertlerine şifa bulduğu gün için.

>Yakup Peygamber, oğlu Yusuf’a kavuştuğu gün için, Muharrem orucu tutmuşlardır. Bu sebepten Muharrem’in kutsallığı kelimeler ile ifade edemeyeceğimiz bir değeri vardır.

Onun için Muharrem’in birinden onuna kadar matem (yas) günleridir. Kerbela şehitlerin anısına on gün oruç tutulur, bu orucun birinci sebebi de, Kerbela da bütün Ehli-Beyt erkeklerin şehit edilmesidir. Burada sadece Hz. Hüseyin’in oğlu İmam Zeynel Abidin hasta olduğu için, babası tarafından savaş meydanına girmesine izin verilmediğinden, sağ kurtulan tek erkektir. Hz. Peygamberin soyu, bu İmam’la devam etmiştir. Demek oluyor ki,  hem Peygamberlerin kurtuluşu, hem de selamete ermelerine, hem de Hz. Peygamberin soyunun dünyadan kesilmeyip devam ettiğine, Allah’a şükür olarak oruç ibadetini yerine getirip kurbanlarımızı kesip aşure lokmamızı bölüşüyoruz.

Cenabı Hakk oruçlarımızı, niyetlerimizi kabul eylesin, bizleri Ehli Beyt’in katarından, didarından ayırmasın, Mateminiz mübarek olsun.”

Öte yandan Yakaören Köyü Aslanbaba Türbesi’nde asırlardır sürdürülen aşure yemeği geleneği bu yıl 22 Eylül’de gerçekleştirilecek.

 

Bu haber 283 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...