Haberler
Başdeğirmen’den Yeni Yıl mesajı
“ISPARTA’DA AKTİF 145 MERMER OCAĞI VAR”
7 Eylül 2018 16:03Çevresel Etki Değerlendirme Yönetmeliği ve Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliğinde yapılan değişiklikler ve yaşanan sıkıntılarla ilgili Isparta Ticaret ve Sanayi Odası, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, Orman Bölge Müdürlüğü, Mermerciler ve Madenciler Derneği ile bilgilendirme toplantısı yapıldı.
ITSO’da düzenlenen toplantıda konuşan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Abdullah Borca, maden sektörünün topluma daha net anlatılması gerektiğini söyledi.
Çevresel Etki Değerlendirme Yönetmeliği ve Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliğinde yapılan değişiklikler ve yaşanan sıkıntılarla ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı. ITSO toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya ITSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Tutar, Isparta Madenciler ve Mermerciler Derneği Başkanı Mustafa Küçükyaman, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Abdullah Borca, diğer kurum yetkilileri ve sektör temsilcileri katıldı.
Toplantının açış konuşmasını Isparta Mermerciler ve Madenciler Derneği Başkanı Mustafa Küçükyaman yaptı. Yeni bir dönemde olduklarını söyleyen Küçükyaman, “Yeni bir dönemde yeni sistemle hareket ediyoruz. Bu sistemdeki yönetmelik değişikliklerini yetkililer anlatacaklar. 2014 yılında Isparta Mermerciler ve Madenciler Derneği’ni kurduk. Elimizden geldiğince üyelerimizin sıkıntıları konusunda kurumlarla aralarında köprü görevi görmekteyiz. Kültür Sitesi’nde büromuz var. Derneğimizin tüzüğü gereği madencilik faaliyetinin herhangi bir yerinde olanlar derneğe üye olabiliyor. Örneğin mermer ocağına bir malzeme satan birisi ve mühendis bile üye olabiliyor. Üye olmayanları derneğimize üye olmaya davet ediyoruz. Gittiğimiz her platformda sektörümüzün her sorununu elimizden geldiğince yetkililere aktarıyoruz. Geçen gün yeni Enerji Bakanımızla görüştük. Kendisine sorunlarımızı aktarma fırsatı bulduk. Global dünyada yaşadığımız sıkıntılar ülkemizde özellikle mermer sektöründe her geçen gün artmaktadır. İhracat rakamlarımız düşmektedir” dedi.
“145 MERMER OCAĞI AKTİF”
Isparta Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Tutar da Isparta ve Burdur çevresinde 170’e yakın mermer ocağı bulunduğuna dikkat çekti. Bunlardan 145’inin aktif olduğunu dile getiren Tutar, “173 tane başvurusu yapılmış mermer ocağı var. İlimizin yüzde 26 oranında ihracatı mermerden, madencilikten yapılmaktadır. Geçen sene 265 milyon dolarlık ihracatımızın yüzde 26’sı maden sektöründen karşılanmış, bu yıl ilk 8 ayda da ihracatın yüzde 25’i madenden gerçekleştirilmiştir. Çin Halk Cumhuriyeti, Hindistan, ABD, İtalya ve Almanya olmak üzere İlimizden 5 ülkeye ihracat yapılmaktadır” diye konuştu
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Abdullah Borca ise konuşmasında İlimizdeki 143 tesise göre toplantıya katılımın az olduğuna dikkat çekti. Borca, “Çevre konusu ülkemizin giderek önem kazanan bir başlığı. Bununla ilgili bakanlığımızın genel yaklaşımı koruma ve kullanma dengesini sağlamak. Hem doğal zenginliğimiz olan madenlerimiz başta olmak üzere diğer çalışmaları yürütürken, doğayı da korumak. Madencilik sektörü bu anlamda ilginç. Çevreyle ilgili etkileri tartışılıyor. Mevzuatı başta ÇED süreçleriyle yürütürken, işletme sürecinde de gerekli denetim ve şikayetlerle karşı karşıya geliyoruz. Bir kısım rakamlar var. Şunu baştan söyleyebiliriz; çevreyle ilgili vatandaşımızın giderek artan bilinç ve dikkati var. Bunu şikayet sayılarındaki artıştan izleyebiliyoruz. Bunların hepsi doğru ve birebir hemen giderilmesi gereken diye algılanmayabilir. Bir kısım konular var ki daha duyumsal, daha kişisel tercihler olabilir. Ama bunları da dikkate alacağız.
Yakın bir zamanda bakanlığımızda bir toplantı gerçekleşti. Belki ilimizde böyle büyük bir ölçekli yatırım yok ama toplumun genelini ilgilendiren yatırımlarda halkın konuya yaklaşımını, yatırıma bakışının dikkatle izlenmesi konusunu bakanımız bize aktardı. Sayın bakanımız böyle bir yatırıma halk nasıl bakıyor diye bu konuyu dikkate alın talimatı verdi. Maden sektörünün toplum üzerinde algısı konusunda benim izlediğim kadarıyla biraz daha bilgilendirme eksiği var. Sivil topluma, sosyal taraflara biraz daha konuyu net anlatmakta fayda var. Ülke genelinde bu konuda çalışmalar yapıldığını görüyoruz. Ancak bunun biraz daha halk nezdinde tabana kadar inmesi lazım ki doğru bilgiyle hareket etsin. Bizler konunun denetim tarafındayız ama hepimiz ülkemizin gelişmesi, kaynaklarımızı değerlendirmek ve dünyayla rekabet etmek ama bunları yaparken koruma, kullanma dengesini koruduğumuz zaman herkes memnun olacaktır” dedi.
“BİMER, CİMER VE ALO 181 ÜZERİNDEN 31 ADET ŞİKAYET GELMİŞ”
Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü Mühendisi Ali Güngör de yaptığı sunumda müdürlüğe mermercilik sektörüyle ilgili gelen şikayetler hakkında bilgi verdi. Güngör, şunları söyledi: “Zaman zaman yerel basında mermer ocaklarıyla ilgili şikayet içeren haberleri görebiliyorsunuz. Mermercilikten kaynaklanan şikayetler ve konu dağılımına bakacak olursak il müdürlüğümüze 2017 yılında BİMER, CİMER ve ALO 181 üzerinden 31 adet şikayet gelmiş. Bunun 21 adedi mermer ocağının açılmaması yönündeki şikayetler. Bunların içeriğine bakacak olursak doğanın tahribat edilmesi, içme su kaynaklarının zarar görme olasılığı, mera alanlarının ve biyo çeşitliliğinin yok olması vs yönünde. Ayrıca 9 tane toz ve 1 adet de gürültü şikayeti var. Şikayetlerden yüzde 61 mermer ocağının açılmaması, yüzde 29’u toz, yüzde 3’ü de gürültü şikayetidir. 2018 yılında 58 şikayet gelmiş ve bir yıl içerisinde şikayetler yaklaşık 2 katına çıkmıştır. Bunlardan 35 tanesi mermer ocağının açılmaması, 20’si toz, 4’ü de atık su ve atık şikayeti. Bu şikayetlerin yüzde 59’u mermer ocağının açılmaması, yüzde 34’ü toz, yüzde 7’si ise atık su ve atıklar.”
Sunumun ardından Güngör yönetmelik ve mevzuat hakkında bilgiler verdi. Daha sonra diğer kurum yetkilileri sunum yaptı. Sunumların ardından sektörün sorunları masaya yatırıldı.