Çevre Şehircilik Müdürlüğü Hazır Beton üreticilerini uyardı..

6 Eylül 2018 16:14

Deprem gerçeğini açıklarken söylenen ‘Deprem öldürmez, bina öldürür’ sözünden yola çıkan İnşaat Mühendisleri Odası Isparta Temsilciliği, geçen ay ‘Beton’ Çalıştayı düzenleyerek çok önemli önerilerde bulundu.

Bu önerileri dikkate alan Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, konu hakkında bir genelge yayınlayarak ilgili tüm kurum ve kuruluşlara gönderdi. İnşaat Mühendisleri Odası Isparta Temsilciliği, insan hayatını yakından ilgilendiren ve son derece önemli bir organizasyona imza atarak Ağustos ayında ‘Beton Çalıştayı’ düzenledi. Sıcak ve soğuk havalarda beton dökümü konulu çalıştayda yapılarda betonun hangi sıcaklık ve soğukluklarda dökülmesi gerektiği önemle vurgulanarak, bu konuda yapılması gerekenler sırayla önerildi.

Isparta Valiliği Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından yayınlanan genelgenin Oda olarak düzenledikleri çalıştayın ne kadar önemli olduğunu ortaya koyduğunu ifade eden İnşaat Mühendisleri Odası Isparta Temsilcisi İnşaat Mühendisi Şeref Korkmaz, böyle bir genelgenin yayımlanarak insanlar için hayati önem taşıyan bir konuya dikkat çekilmesinin ve bu konuda kuralların belirlenerek uygulamaya konulmasının, dolayısıyla böyle iyi bir çalışmaya vesile olmalarının kendilerini son derece mutlu ettiğini söyledi.

“İNSAN HAYATİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR FAKTÖR”

Başkan Korkmaz, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Bir yapıda dökülen betonun durumu ve konumu o yapı için dolayısıyla o yapıda ikamet edecek insanların hayatı için son derece önemli bir unsurdur. Üretilen beton ne kadar iyi ve ne kadar mukavemetli olursa olsun inşaat mahallinde nakli ve işlenmesi uygun yapılmadığı sürece hiçbir önemi yoktur. Dolayısıyla şehrimiz Isparta’nın Türkiye’nin birinci derecede deprem bölgesinde olduğunu hepimizin malumudur. Bu nedenledir ki, yapılardaki beton dökümü de insan hayatını yakından ilgilendiren en önemli faktör niteliğindedir.

İşte bu nedenledir ki, Oda olarak bizler, toplum sağlığı ve güvenliğini mesleki sorumluluklarımızın ayrılmaz bir parçası olarak görüyoruz ve Beton Çalıştayını da bunun için düzenledik. Zira, konutların yapımında uygun beton kullanılmaması durumunda en küçük depremde ölümlerin yaşanabileceği kaçınılmaz bir gerçektir. Bu noktadan yola çıkarak düzenlediğimiz çalıştayda önemli tavsiye ve önerilerde bulunduk” dedi.

İnşaat Mühendisleri Odası Isparta Temsilcisi İnşaat Mühendisi Şeref Korkmaz, Oda olarak bu tür çalıştay, seminer ve konferanslar düzenlemeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

İŞTE O GENELGE

İnşaat Mühendisleri Odası Isparta Temsilciliğinin düzenlediği ‘Beton Çalıştayı’nın ardından Isparta Valiliği Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından yayınlanan ve inşaat şirketleri, hazır beton üretimi yapan şirketler ile yapı denetimi yapan şirketlere gönderilen genelge şöyle; “İlimizin birinci derecede deprem bölgesinde yer almasından dolayı yapı statiğini etkileyen önemli elemanlardan olan betonun güvenli bir şekilde üretilip uygulanması can ve mal güvenliği açısından büyük önem taşımaktadır. Meteoroloji verilere göre, ilimizde Temmuz ve Ağustos aylarında gözlenen ortalama sıcaklıklar artı 30 derece üzerinde Kasım, Aralık, Ocak, Şubat ve Mart aylarında ise ortalama en düşük sıcaklığın artı 5 derecenin altında olduğundan beton döküm standartlarında normal hava koşulu olarak öngörülen hava sıcaklığı sınırlarının dışına çıkmaktadır. Anormal hava şartlarında beton yapım, döküm ve bakım kuralları TS 1248’de madde 5 ve 6’da belirlenmiş olup, söz konusu standartta belirtilen önlemlerin yanında madde 6.2.3’de gece veya gündüz beton dökümünün uygun şartlara göre planlanması gerektiği de belirtilmiştir. Sıcak ve soğuk havalarda önlem alınmadan beton döküm halinde Temmuz, Ağustos gibi sıcaklığın artı 30 derecenin üzerinde olduğu aylarda beton döküm işlerinin hava sıcaklığının artı 30 derecenin üzerine çıktığı öğle saatleri dışında yapılması, soğuk havalarda ise ortalama sıcaklık peş peşe üç gün süre ile artı 5 derecenin altındaki sıcaklıklarda önlem alınmadan beton dökülmemelidir. TS EN 206 ve tamamlayıcı TS 135 15 standartlarının 5.2.9 maddelerinde taze beton sıcaklığı minimum artı 5 derece ve maksimum 35 derece olup, arzu edilen en uygun beton sıcaklığı ise 15 – 20 derece olarak kabul edilmektedir. Yapı Denetim Firmalarının, hazır beton üreticilerinin ve yapı Labaratuvar firmalarının şantiyeye gelen taze beton sıcaklığının bu sınırlar içerisinde kalmasına özen göstermesi ve bu sınırlar dışındaki beton dökülmesine özel tedbirler alınmadan izin vermemesi gerekmektedir. Bu sebeple kamu kurum ve kuruluşları iletim özel ve tüzel kişiler ayrımı yapılmaksızın ilimizde yürütülen bütün inşaatlarda sıcak ve soğuk havalarda TSE 1248 standartlarında belirtilen önlemlerin alınarak beton dökümü yapılması gerekmektedir. Gereğinin yapılmasını önemle arz ve rica ederim.”

 

Bu haber 398 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...