‘Kadınlar bu mesleği yapamaz’ diyenlere en güzel cevabı veriyor

5 Eylül 2018 19:15

4 yıldır Deri OSB’de deri işleyen bir fabrikada çalışan 2 çocuk annesi Gülay Ölçer, “Tabaklık deyince ‘erkek işi’ akla geliyor. Ama isteyen herkes yapabilir. Ben işimi çok seviyorum” dedi.

Seksenli yıllardan günümüze bu kadar gelen Tabaklık eskisi kadar olmasa da esnaflar ve çalışanlar mesleğini ayakta tutmaya çalışıyor.

Geçmişte yaygın olan Tabaklık son dönemlerde yok olmaya yüz tutuyor.

Derinin yüzüldükten sonra mamul deri haline gelinceye kadarki işlemlerin yapıldığı fabrika olan tabakhanelerde mamul deri ayakkabı, giysi, çanta, kemer vs. gibi materyallerin yapılıyor.

Teknolojinin gelişmesiyle tabakhaneler de çağ atlamış ve eski usul üretimlerin yerini otomasyon sistemleri almaya başladı.  Fakat derinin tekstil malzemeleri gibi standart bir materyal olmaması nedeniyle insan faktörü ön planda. Deri teknolojisi emek-yoğun işlemleri kapsıyor.

Tabakhaneler ham derinin mamul deriye zahmetli ve uzun bir süreçle dönüşmesinin gerçekleştirildiği mekanlardır.

            Oldukça meşakkatli bir meslek olan Tabaklık son günlerde unutulmaya yüz tutmasına rağmen çalışanları da mesleklerini icra edebilmek için yoğun çaba sarf ediyor.

Deri İhtisas ve Karma OSB’de bir fabrikanın kadın çalışanlarından Gülay Ölçer de 4 yıldır bu zor mesleği yapıyor. İşini sevdiğini ve bayanların her alanda başarılı olabileceğini savunan Ölçer, “2 çocuğum var. 4 yıldır bu işi yapıyorum. Eşim biraz tabakhanede çalışmıştı. Bende başladım sonra. İlk başlarda biraz yadırgadım ama artık alıştım. Kolay geliyor. Burada deri sulayıp makineye veriyoruz. Ölçümünü yapıyoruz. Sadece deri gergisini yapmıyorum diğer bütün işleri yapıyorum.

Tabakhane deyince erkek işi gibi geliyor ama herkes istese yapabilir. Çalışmak güzel bir şey.  Hiçbir bayan yadırgamasın. İnsan her şeye alışıyor. Şuan işimden memnunum. İşimi severek yapıyorum. Çalışmak isteyen herkese tavsiye ederim. İnsan çalışınca huzur da buluyor. Tabi bu işi herkes yapamıyor. Ağırlığı da var. Mesela deriyi aşağıya indiriyoruz. Arabaya yüklüyoruz. Zorluları da var. Her bayan yapamıyor. Tabakhanede çalışan birkaç bayan daha  var ama benim kadar zor işi yapmıyorlar.” diye konuştu. Levent DOĞAN

 

Bu haber 399 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...