“Eğirdir Gölü´nün su alınma kapasitesini araştıralım”

4 Eylül 2018 16:08

AK Parti Isparta  Milletvekili Recep Özel, Eğirdir Gölü'nde kerevit av kotasının yıllık 300 ton olarak belirlendiğini, ancak bu kotanın, en azından bu yıl için az olduğunu bildiklerini ve kota harici avlanan kerevitlerin ucuz satılmasının avcıya zarar verdiği gibi, kayıt altına alınmaması nedeniyle ihracatının yapılamadığını dil getirdi.

Toplantıda söz alan su ürünleri avcılarımızın, stok tespitinin Aralık ayında yapılması gerektiğini, Kovada Kanalının yıl boyu açık olması nedeniyle Gölümüzde aşırı su kaybının yaşandığını ve suyun seviyesinin düşmesinin göldeki otlanmayı artırdığını, DSİ pompalarında balıkların telef olduğunu dile getirmeleri üzerine Milletvekili Recep Özel, DSİ pompalarında ve Kovada Kanalından balık kaçaklarının önlenmesi için acil girişimde bulunacaklarını, Gölün korunması yönünde, sadece çevresel etkilerin düşünüldüğünü, bunun için Özel Hükümlerin mutlaka revize edilmesi gerektiğini belirtti.

Ak Parti Isparta Milletvekili Recep Özel, Eğirdir Merkez Su Ürünleri Kooperatifi binasında Eğirdir'li balıkçılarla buluştu.

Kaymakam Abdullah Akdaş, Ak Parti Eğirdir İlçe Başkanı Veli Gök, İl Genel Meclisi Üyesi Mustafa Baş ve partililerle birlikte Eğirdir Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ayhan Küçükköse ile su ürünleri avcılarını dikkatle dinleyen Milletvekili Recep Özel, öncelikle Eğirdir Gölü'nün korunması için, gölün bir sahibinin olması gerektiğini dile getirerek "Gölün korunması konusunda bir eylem planı yapılması gerekiyor. Gölün, 10-20 yıl sonraki geleceği tehlike arzediyor. Eğirdir Gölü, bir Akşehir Gölü gibi olabilir. Bu anlamda kimin ne bilgisi varsa toplanalım, bir eylem planı hazırlayalım..."

Katı atıklar olduğunu vurgulayan Gök, tarımda daha az veya çevreye zararsız ilaç kullananların desteklenebileceğini, zirai ilaç kullanılmayan alternatif ürünlere geçişin göldeki kimyasal kirlenmeyi önleyeceğini belirtti.

 Ak Parti Isparta Milletvekili Recep Özel, toplantının sonunda şöyle konuştu:

"Eğirdir Gölü'ndeki tüm sorunları içeren bir rapor hazırlamamız lazım. Neler yapabiliriz, balık varlığını nasıl artırabiliriz, DSİ pompalarındaki balık teleflerini nasıl önleyebiliriz?... Kaymakamımız önderliğinde önce bir rapor hazırlayalım. Bir süreci başlatalım. Kısa, orta ve uzun vadeli tedbirleri değerlendirelim.

Eğirdir Gölü'nün su alınma kapasitesini araştıralım. Sizlerin görüş ve önerileri mutlaka değerlendirilmeli... Sizlerin en başta akıl alınanlar olmasını sağlayalım..."

Gölün kamusal bir

sahibi olmalıdır

Eğirdir Kaymakamı Abdullah Akdaş, kerevit av kotasının azlığının usulsüz ve kaçak avcılığı teşvik ettiğini, kota konusunun yeniden değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Gölün korunması konusunda bir yetki karmaşası olduğunu dile getiren Kaymakam Akdaş "Eğirdir Gölü'nün yetkilisi sanki Eğirdir'in mülki amiri gibi görülüyor. Kamusal anlamda bir kurumun, bir koordinasyon kurumunun kurulması gerekiyor. Mesela, Barla yakınlarında Göl kenarında bir havzamız var. Burada anaç balıklarla yüz binlerce balık üretebiliriz ama Göl Özel Hükümleri buna bile izin vermiyor..." dedi.

 

 

Bu haber 340 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...