“Başbakan’ın 3 çocuk yapma çağrısına kulak verin”

18 Şubat 2013 17:45

Sosyal Güvenlik Reformunun Yansımaları ve Teşvik Uygulamaları konusunda düzenlenen konferansta ülke geleceği için önemli bilgiler paylaşıldı. Programa konuşmacı olarak katılan SGK Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Kuruca, ülkede yaşlı nüfusun çoğaldığını bununla birlikte emekli maaşı ve sağlık harcamalarının da arttığına dikkat çekerek “Ülke nüfusu 85 milyonda sabitlenecek ve geriye gitmeye başlayacak. Böyle giderse yaşlı nüfus yüzde 15’e yükselecek. Ülke ekonomisi itibarsızlaşacak” dedi.

SGK İl Müdürlüğü tarafından, dün Sosyal Güvenlik Reformunun Yansımaları ve Teşvik Uygulamaları konulu konferans düzenlendi. Barida Hotels’de gerçekleştirilen konferansa, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Kuruca konuşmacı olarak katıldı.

VALİ OĞUZ YABANCI UYRUKLU ÖĞRENCİLER

SAĞLIKTAN FAYDALANAMIYOR

Toplantıda ilk olarak konuşan Vali Oğuz, Isparta’nın genel hatları itibariyle kanunlara saygılı, vazifesini bilen, vatandaşlık görevini iyi şekilde yapan bir il olduğunu söyledi. Isparta’nın sosyal güvenlik konusunda da aynı özveriyi gösterdiğini belirten Oğuz, Isparta’nın hatta Türkiye’nin bir sorununu da dile getirmek istediğini bildirdi. Türkiye’ye okumak için gelen yabancı uyruklu öğrencilerin Genel Sağlık Sigortası kapsamına alındığını ve bu öğrencilerin ödeyemediği primlerden dolayı sıkıntı yaşadıklarını aktaran Oğuz, yüksek olan Genel Sağlık Sigortası priminin aşağıya indirilmesine rağmen burs almayan öğrencilerin primlerini ödeyemedikleri için borçlu durumda olduğunu hatırlattı. Bu öğrencilerin sadece borçlu olmadığını ödeyemedikleri primlerden dolayı sağlık hizmetlerinden de faydalanamadıklarını açıklayan Oğuz, “Isparta’da 700’e yakın öğrencimizin bu tür olaylardan dolayı sıkıntısı var. Valilik olarak karşılamak istiyoruz fakat bütçemizi aşan bir durum. Bunun için bende konuyu SGK Başkan Yardımcısı Mustafa Kurucu’ya ilettim. Kendisi bu konu için Ankara’da temaslarla bulunacağını söyledi” dedi.

TOPLUMUN BİLGİ EDİNMESİNİ SAĞLIYORUZ

Öte yandan SGK İl Müdürü Mehmet Bayram, düzenlenen bu toplantının maksadının Sosyal Güvenlik Reformunun Yansımaları ve Teşvik Uygulamaları konusunda insanları geliştirmek, eğitmek ve toplumun bilgi edinmesini sağlamak olduğunu söyledi. Vatandaşların son düzenlemelerle karmaşadan kurtulduğu gibi, sağlık ve sosyal güvenlik alanında kendini güvence altına aldığını ve bu durumun giderek toplum bilincine yerleşmeye başladığını ifade eden Bayram, “Getirilen teşviklerle, istihdam üzerine yükler azaltılarak kayıtlı işçi çalıştırma özendirilmeye çalışılmış ve teşvikle birlikte işverenlerimiz ayakta tutulmuştur. Kayıtlı işçi çalıştırma oranı artmakta fakat yine de henüz istediğimiz seviyelerde değil.

ÜLKEMİZİ İTİBARSIZLAŞTIRMAK İSTEMİYORUZ

SGK Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Kuruca ise SGK’da önemli açıkların bulunduğunu belirtti. Türkiye olarak bölgede ve dünyada söz sahibi olmak istediklerini bu anlamda lider ekonomi olmak istediklerini belirten Kuruca, “Kimse bu hedefimize itiraz etmez sanırım. Ama bunun gerçekleşmesi için gelir ve gider durumumuzun uyması lazım. Ülke ekonomisini bir bireyin ekonomisine benzetelim. Kişi kazandığı miktardan çok harcama yapıyor. Kredi kartına yükleniyor o da olmuyor kredi çekiyor ve sonunda iflas ediyor ve ödeyemez hale geliyor. Biz de böyleyiz. Giderimiz gelirimizden çok. Bu da sizi ne yapar itibarsızlaştırır” dedi.

BAŞBAKAN BOŞUNA 3 ÇOCUK DEMİYOR

Bu arada ülke nüfusunun 75 milyona ulaştığını ve Başbakan Erdoğan’ın her platformda 3 çocuk yapın demesinin bir maksadının bulunduğunu açıklayan Kuruca şöyle devam etti: “Nüfus artış hızımız düşüyor. Böyle giderse ülke nüfusu 85 milyonda sabitlenecek hatta gerilemeye başlayacak. Böyle olunca yaşlı nüfus artacak ve emekli maaşı artacak. Aynı zamanda sağlık harcamaları da beraberinde artacak. 65 yaş üstü pasif nüfusumuz bugün ülkede yüzde 7 iken bu yüzde 15’e çıkacak. Biz çocuk yapmamakla genç nüfusu getiremiyoruz. Ülkenin dinamikleri azalıyor. İyi ki bu sistemi hayata geçirdik. Yoksa ülkemiz çökme tehlikesiyle karşı karşıya kalabilirdi.”

Konuşmaların ardından SGK Sigorta Primleri Genel müdür Vekili Cüneyt Olgaç, SGK Teknoloji ve İş Geliştirme Daire Başkanı Aydın Kurnaz, SGK Başkan Danışmanı Halil İbrahim Deveci, SGK Antalya İl Müdürü Selim Erol’da sunum yaptı.

 

 

Bu haber 1160 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...