SANAYİDE USTA YETİŞMİYOR ARTIK..

28 Ağustos 2018 18:24

Sanayide 20-30’lu yaşlarda usta bulmak artık pek mümkün değil. 50-60 yaş kuşağındaki ustaların da piyasadan elini-ayağını çekmesinden sonra yerine gelecek usta bulunamayacağından endişe ediliyor.

Çocukluk yaşında çırak olarak girdiği Sanayi’de Endüstri Meslek Lisesi’nden mezun olduktan sonra kendi işyerini uçan Oto Kaportacı İsmail Özcan ile 1976’dan bu yana sanayide olan Oto Elektrikçi Ahmet Tulga son ustalar statüsünden değerlendirilebilecek nitelikte. İsmail Özcan, Gül Küçük Sanayi Sitesi’nde oto kaporta üzerine, Ahmet Tulga da aynı yerde oto elektrik üzerine faaliyet gösteriyor. İkisinin de endişesi kendi yerlerine yetiştirebilecekleri usta olmaması…

1976’da çırak olarak başladığı sanayide 1986’da kendi işyerini kurup, oto elektrikçi olarak faaliyet gösteren Ahmet Tulga, çırak gelmemesinden yakındı. Lisenin zorunlu olmasından sonra çıraklık eğitimin bittiğini belirten Tulga, “Çırak gelmiyor. Kendi çocuklarımızla idare ediyoruz.

Lise zorunlu olduğu için çıraklık eğitimi alan yok. 2 gün okul, diğer günler burada olmalıdırlar. Son sınıfta değil. İlk başından itibaren sanayi ile bağlantısı olmalı.

1976’dan bu yana sektördeyim.1986’dan beri kendi işyerim var. Önceden kalfa, usta yetiştiriyorduk. Bizim yetiştirdiğimiz arkadaşlardan dükkan açanlar var. Ama son yıllarda yetiştiremiyoruz. 5 yıldır yetiştiremiyoruz. Oto elektrik başta olmak üzere tüm alanlarda geleceği zor. Şimdiki çocuklar da işi öğrenmek için gelmiyorlar. Özel servisler olmadan yeterli gelmez. Servistekiler her işi 4 4’lük yapamazlar. Biz işin püf noktalarını biliyoruz. Pratik hızlı çözüm bulmaları çok zor” diye konuştu.

Oto Kaportacı İsmail Özcan da Endüstri Meslek Liselerinin sanayi ile irtibatlı olarak faaliyet göstermesi gerektiğini söyledi. Sanayiye gelen çırağın öğrenmek için gelmediğinin altını çizen Özcan, “çırak yaz döneminde gelirse, geliyor. O da öğrencinin durumu okulda sıkıntılı ise baba cezalandırmak için gönderiyor. Yakında usta kalmayacak. 50 ve 60’ın üzerinde ustalarımız var. Onlarda elini-kolunu çekince usta kalmayacak. En genci 40 yaşında. 20-30’lu yaşlarda usta yok. Endüstri Meslek Lisesi sanayi ile bağlantılı olmalı” diye konuştu.

Bu haber 405 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...