Türk Yerel medyası AB yolunda

15 Şubat 2013 18:55

Yerel medyanın Avrupa Birliği (AB) konusunda daha fazla bilgi sahibi olması için hazırlanan “Türk Yerel Medyası AB Yolunda” seminerinin ilk ayağı dün tamamlandı. İngiltere Büyükelçiliği Siyasi İşler Uzmanı Loise Taylor Türkiye’de medyanın özgür ve yeterli bilgiye sahip olmasının hükümet ve diğer menfaat grupları arasında denge mekanizması açısından son derece önemli olduğunu iletti.

“Türk Yerel Medyası AB Yolunda” Bilgilendirme Seminerleri'nin üçüncüsü Isparta’da başladı. Barida Otel’de düzenlenen ve 2 gün serecek olan seminere AB Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Fatih Hasdemir, Vali Memduh Oğuz, İngiltere Büyükelçiliği Siyasi İşler Uzmanı Loise Taylor, daire müdürleri ile Isparta, Aksaray, Antalya, Aydın, Burdur, Konya, Denizli, Karaman ve Muğla illerinden gelen yerel medya çalışanları katıldı.

İNGİLTERE TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK DESTEKÇİSİ VE SAVUNUCUSU

İngiltere Büyükelçiliği Siyasi İşler Uzmanı Loise Taylor yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Avrupa’daki en önemli destekçisi ve savunucusu olduklarını belirtti. Taylor, “Türkiye’nin AB üyeliği ekonomik bütünlüğü daha da derinleştirecek ve AB’nin ekonomik ayak izlerini artıracaktır. Bizlere Ortadoğu’da ve ötesinde, stratejik konularda daha lakın çalışma imkânı verecektir. Bu da Türkiye’nin ve AB’nin bölgesindeki etkisini büyük ölçüde artıracaktır” dedi. Türkiye’de medyanın özgür ve yeterli bilgiye sahip olmasının hükümet ve diğer menfaat grupları arasında denge mekanizması açısından son derece önemli olduğunu ileten Taylor, “Türkiye’nin her yerinde medyanın toplumu AB ile ilgili gerçekler konusunda haberdar etme ve muhtemel faydalar yerine sadece sürecin zorluklarını gören kişilerin sorgulanmasını isteme zorunluluğu vardır” diye konuştu.

AB MÜZAKERE SÜRECİ İSTEDİĞİMİZ GİBİ GİTMİYOR

AB Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Fatih Hasdemir ise, Türkiye’de 3500 yerel televizyon, gazete ve radyonun faaliyet gösterdiğini kaydederek, bulunduğu yerlerde kamuoyunu doğru bilgilendirme rolünün yadsınamayacağını söyledi. AB müzakere sürecinin arzulandığı şekilde gitmediğine dikkat çeken Hasdemir, “Bu süreç ne yazık ki bazı AB üyesi ülkelerin iç mülahazalarıyla sekteye uğratılıyor. Fakat tüm bu olumsuzluklara rağmen kararlılıkla bu yolculuğumuz devam ediyor. İlgili kurumların da katkılarını alarak ilk kez kendi ilerleme raporumuzu hazırladık. Bu rapor AB’ne katılım sürecinde reform kararlılığımızın ispatıdır. Bizi bu süreçte kararlı kılan her türlü çifte standarda rağmen AB’nin temsil ettiği değerlere ihtiyacımızdır. Türkiye olarak daha fazla demokrasi diyoruz. Daha çağdaş hukuk normlarına sahip olmak istiyoruz. Tüm bu taleplerimiz karşılayacak ilkelerin AB’nin tam da özünde yer aldığını görüyor ve reformlarımızı sürdürüyoruz. Son 10 yılda AB müktesebatına uygun 2 bin düzenleme hayata geçirildi” ifadelerini kullandı. Hasdemir daha sonra illerde uygulanan AB projeleri hakkında bilgi verdi.

ISPARTA’DA AÇ YATAN KİMSE YOK!

Vali Memduh Oğuz da, Isparta’nın ilim şehri olmaya aday olduğunu kaydetti. Isparta’da tarihte 3 medrese bulunduğunu belirten Vali Oğuz, buralarda sadece din bilimlerinin değil, müspet bilimlerin de öğretildiğini iletti. 1908 yılında ilde 48 medrese bulunduğunu söyleyen Vali Oğuz, Isparta'nın ilmi çalışmalar yönünden öneminin Cumhuriyet döneminde de sürdüğünü ifade etti. 58 bin öğrencili Süleyman Demirel Üniversitesi’nin dünyada 500 üniversite arasında yer aldığını, Isparta’da suç oranlarının çok az olduğunu, toplumsal barışın dünyaya örnek olacak şekilde bulunduğunu kaydeden Vali Oğuz, Isparta’da aç yatan kimsenin de bulunmadığını söyledi.

Türk Yerel Medyası AB Yolunda Bilgilendirme Isparta Semineri yarın sona erecek.

 

 

Bu haber 607 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...