“Profesyonel düşünüp, profesyonel sonuçlar alıyoruz”

7 Ağustos 2018 18:37

Rus Bale Eğitmeni Nataliya Gorelova, 10 yıldır Isparta’da bale adına başarılı çalışmalar yaptığını ve öğrencilerin konservatuarları ve bölümleri kazandığını bildirdi.  Gorelova, ayrıca yaşadığı sıkıntıları da dile getirerek,  bu dalda başarılı olunması için neler yapılması gerektiğini anlattı.

Nataliya Gorelova Bale Sanat Merkezi, Isparta’da bu dalı sevdirmek için yoğun bir çaba sarf ediyor. Moskova Devlet Üniversitesi Koreograf Pedagogi Bal Eğitmeni Nataliya Gorelova, Isparta Gazetesi Muhabiri Levent Doğan’a açıklamalarda bulundu.

10 yıldır Isparta ve Akdeniz Bölgesi’ne baleyi sevdiren Gorelova, kreşlerde ve kolejlerde balenin alanında uzman kişiler tarafından verilmesinden dolayı üzgün.

Özel kurslar verenlerin öğrencilerinin sınavları geçemediğini dile getiren Gorelova, velileri de uyararak, “Çocuklarınızı profesyonel ellere teslim edin” dedi.

Çocukları geleceğe en iyi şekilde hazırladığını söyleyen Gorelova, hedefinin yetenekleri bale bölümlerini kazandırmak olduğunu kaydetti. Bale Eğitmeni Nataliya Gorelova, “Şimdi ülkemiz çok kötüye gidiyor biliyorsunuz,  ben de çok üzülüyorum. Eğitim, sanat felaket geride kaldı. Her yerde bazı  kreşler okullar kolejler kurslar, bakkal kadar her yerde. 

Onları işletenler sadece ve sadece ticaret yapıyorlar. Fakat kendi nesilini körletiyorlar. Birşey vermeden 3 kuruş kazanmak için!  Mahvoluyorum zaten.  Sıkıntı şu ki açıkçası bahsedemem ama... Neden buraya gelip şuan resmi iş yeri açıp ve asla herkesin yaptığı ‘kurs’  adı koymadım ve bale sanat merkezi ‘bale  stüdyo’ şekilde resmi faaliyete girdim! Çocukları doğru çalıştırmak hazırlamak ve bale bölümleri kazandırmak için hedefim.

Mesleksel kapı açmak.  O ‘özel kurslardan’  balede kimsi sınav kazanamıyor işte. Onların amacı çocuğu 9 yıl oyalayıp belge vermek. O belge de bir yerde geçmez. En güçlü bale Ankara ve Mimar Sinan bale bölümler şu an. İlk kuşaktan, orijinal  yani benim öğrencim şu an Rusya’da ya Fransa’da yaşasaydı orda bana çalışmalarıma gelseydin aynı öğretebilirim. Çoğu öğrencilerimi sordular Rusya’da mı öğrendin. Hayır burada ama hocam Moskova mezunu dediler. Tek dezavantaj şu ki yurt dışında  çocuklar rakibi görüyorlar, büyük sahneler projeler görüyorlar. Burada bu imkanlar kısıtlı. Ama aynı şekilde yetiştirip internette izletiyorum örnek veriyorum. Yani ben sanat merkezi ‘kurs’ olarak açsaydım MEB’e bağlayıp bana Türkiye bale müfredatı verecek. Bu sene de bu öğrenir, bu sene de bunu.  O zaman asla farkım kalmazdı” dedi.

                Bilinçli ve çocuklarının arkasında duran velilerin çocuklarının iyi yerlerde olduğundan bahseden Bale Eğitmeni Nataliya Gorelova, “Türkiye nerde bale sanatında Rusya ve Fransa  nerde bunu dünya bilir. Her öğrenciye kabul etme şartım olurdu ama ben sadece potansiyeli olan alırım iyilere düşünürüm velilerle baştan konuşurum..  Balerin olmazsa bile bende çalışan çocuk yarın yurt dışında yasasa bir belenzik koluna takıyor. Bale sanat dili Fransızcası,  her gelişmiş ülkede bale  bölüm sınava girip başarılı oluyor çünkü Rusya’daki gibi eğitiyorum. Orda yaşasam aynı şekilde bilgi  aktarırım. Çocuk Türk,  Rus, Çin, Japon fark etmez.

Derler ya önce para sonra medeniyet gelen yerlere  öyle oluyor evet doğru. Kendini sosyal zanneden aileler övünen durumlar çok komik. Aslında ağlanacak durumlar bu tüm gelişmiş ülkelerde benim kızım baleye  gitti, sıkıldı resme gitti, orda sıkıldı boksa  gitti dövüşemedi, orda sıkıldı tiyatroya  gitti. Sonra klasik piyanoya yanı her şey yaptı. Aslında bu çocuk hiç bir şey yapamadı ve yeteneksiz biri olduğunu  göstergesidir bu.

Bir yeri başarmaya yeteneği olmadı demek sıradan biri demek. Bunuyla övünüyorlar aslında çok komik bir durum. Dünya geneli çünkü bir sanat ya spor dalın hoca gerçekten akademikse bir dalda başarılı olmak için çocukluktan beri hayatın büyük parçası  yani yıllar harcamak lazım.  O zaman onu diyebilir bir veli.

Benim kızımın okulda dersler güzel ve ciddi bir şekilde 6’ıncı seviyede ( grade ) mesela piyano çalıyor. Bu onur verici bir durum. Açılan kapanılan yerleri moda halinde görüp  çıkıp koşturan aileler komikler, baştan onlar kendi çocuğunu tanıyamıyorlar ve  'sosyal ‘ olmak yerinde komik oluyorlar. Onlarca öyle kişiler tanıdım, başka dalların hocalarla da görüşüp hiç bir yerde duramadığını  ve onların da dallarda asla başarılı olmadığını öğrendim. Yani önce velilere iş düşer. Arkadaşım oraya gidiyor ben de oraya gideceğim. Arkadaşım ayrıldı ben de bırakacağım. Ne yazık ki büyük yetenekler kaybettim. Başka yerler de kaybediyorlar. Bu da bilinçsizlikten kaynaklanıyor.

  Arkadaşlara uydukları için ve ciddi almadıkları için farkında değiller ki  kendi kızının geleceğiyle oynandığını bu tarz durumlar yaşadım.Her zaman derim 5 tane arkadaş bana çocuklarla gelse bile asla ve asla toplu hareket etmeyiniz, çünkü yeteneksiz çocuk gider 10 tane dal daha değiştirir ve hiç birinde durmaz çünkü yeteneği yok. Ama örneğin diğer kız bale bölümü ya müzik bölümü birincilikle kazanır. Bireysel bilinçli hareket eden velilerin çocukları şu an iyi yerlerde ve  bir öğrencimi daha yolluyorum. Onun açıklamasını önümüzdeki günlerde yapacağım.

 Zaten bir çocuk bir sanatı  sevdiyse başardığı için sever. Çalışma gününü bekler, evde çalışır, araştırır,  hırslı çalışıp pes etmez. Başarılı olup mesleksel bile bakar, ille klasik bale her yerde her ülkede geçerli. Çünkü Rusyada’ki gibi Fransa’daki gibi standartlara göre Isparta’da çalıştırıyorum onları” diyerek sözlerini tamamladı.

 

Bu haber 384 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...