Sacit Adalı yeni Anayasa sürecine katkı sağlayacak

15 Şubat 2013 18:50

Anayasa Mahkemesi eski üyesi Eğirdirli hemşerimiz Prof. Dr. Sacit Adalı, Yeni Anayasa Yazılım Komisyonu’nda görev alarak sürece katkı sağlayacak.

Turgut Özal Üniversitesi Hukuk Fakültesi, yeni Anayasa sürecine katkı sağlamak amacıyla hazırladığı Anayasa Tasarısını, Meclis eski Başkanı, AK Parti Milletvekili Mehmet Ali Şahin, CHP Milletvekili Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Süheyl Batum ve MHP Milletvekili Faruk Bal'dan oluşan TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na sundu. Şahin bunun üzerine "İlk kez bir üniversitemiz Anayasal bir çalışmayla TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na geldi" dedi.

DEMOKRATİK BİR ANAYASA OLACAĞINA İNANIYORUZ

Sunumdan önce söz alan Turgut Özal Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı hemşerimiz Prof. Dr. Sacit Adalı, Türkiye'nin yeni Anayasası için oluşturulan Uzlaşma Komisyonu için komisyon üyelerine teşekkür etti. Türkiye'nin, ilk defa kurulan bu Uzlaşma Komisyonuyla kendi arzularını ve temennilerini dile getirebildiğini söyleyen Adalı, bunun demokrasimizin olgunlaştığının bir göstergesi olduğunu belirterek "Türkiye'nin hasret kaldığı bu manzara sayesinde, bu komisyonun ve Meclisin yeni ve demokratik bir anayasa yapacağına inanıyoruz” dedi. İlk etapta Turgut Özal Üniversitesi olarak eski Anayasaları ve Batı Anayasalarını incelediklerini belirten Adalı, tavandan tabana değil tabandan tavana giden bir yolun benimsenmesini memnuniyetle karşıladıklarını ve kendilerinin de elbette bu yöntemi tercih ettiklerini ifade etti. Buna dayanarak eski Anayasaların yapım yöntemlerini bir kenara bırakarak bir tasarı oluşturduklarını söyleyen Adalı, "Devlet ağırlıklı değil insan ağırlıklı, insana ve insan onuruna öncelik veren bir anayasa metni ortaya çıkardık" diye konuştu. Tasarının 15’inci maddesinin gerekçesinde ‘Türk kavramının da diğer kavramlar gibi bir etnisite olarak mı kullanıldı?’ sorusunu cevaplandıran Adalı, Türklüğünde bir etnisite olduğunu ve buna benzer etnik grupların bir araya gelerek millet kavramını oluşturduğunu belirtti.

DİKKATLERİ ÜZERİNE TOPLADI

CHP Milletvekili Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Süheyl Batum ise hazırlanan tasarıyı tekrar ayrıntılı şekilde gözden geçireceğini belirterek, "Turgut Özal Üniversitesi'ne ve değerli hocalarına bu ciddi ve donanımlı çalışmadan dolayı teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Hazırlanan çalışmadan memnuniyetini dile getiren ve değerli akademisyenlere teşekkürlerini sunan MHP Milletvekili Faruk Bal ise, "Turgut Özal Üniversitesi'nin yaptığı Anayasa çalışmasını sunma gayretini gayet anlamlı buluyorum" şeklinde konuştu.

 

Bu haber 717 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...