“Devlet, üreticilerin BİRLİK’leşmesini TEŞVİK etmeli”

26 Temmuz 2018 19:04

Bu sezon özellikle kirazda yaşanan memnuniyetsizliği değerlendiren Meyvecilik Uzmanı Abdullah Kankaya, “yapısal bir değişiklik yapılmadığı sürece bu problemler gelir-gider, tekrar gelir.  Bu sene kirazda, gelecek sene vişnede, elmada olur” dedi.

-Üretici birlikleri kurulmalı

-Devlet, birlikleşen üreticiye daha çok destek vermeli

-Birlikler yeminli mali müşavir denetimine tabi tutulmalı

BUGÜN ÇÖZÜLSE YARIN TEKRAR GELİR

Her yıl meyvenin farklı ürünlerinde sorunlar yaşandığını ve üreticinin mutsuz olduğunu belirten Meyvecilik Uzmanı Kankaya, şöyle konuştu:

Bakıyoruz meyvede her yıl fiyatlar düşüyor, yükseliyor. Üreticinin mutsuzluğu söz konusu. Şahsi fikrim sunuyorum, yapısal bir değişiklik yapılmadığı sürece bu problemler gelir-gider, tekrar gelir.  Bu sene kiraz, gelecek sene vişne, kayısı veya elma olur.

DESTEK ÇOK FAZLA AMA SIKINTILAR VAR

Hükümetin 16 yılda tarıma yaptığı destekler mazotundan tutun fidanına, sulamasına, gübrelemesine, paketlemesine müthiş destekler var. Son 50 yılda daha önceki hükümetlere göre kat kat fazla destekler olmasına rağmen meyvecilikte bir takım sıkıntılar var. Bunun için yapısal değişikliğe gidilmeli.

PROBLEMLER BELLİ, ÇÖZÜMLENEBİLİR

Benim düşüncemde bazı yapısal değişiklikler var.  Üretici ‘gübre, mazot pahalı’ diyor. ‘Ürün para etmiyor’ diyor. ‘Tüccar bizi kandırıyor’ diyor. ‘Birlik olun’ dediğimiz zaman da ‘getirdiğimiz kooperatif başkanı çalıyor, götürüyor’ diyor. Problemler bunlar. Birlik olunduğu zaman aldığımız ilaç ve gübrenin fiyatları otomatikman %40 azalıyor. Kasa fiyatları, gübre fiyatları düşecek.

ÜRETİCİ GÜCÜNÜN FARKINDA DEĞİL

Diğer taraftan baktığımızda güçlü olan taraf üretici ama şu an da güçsüz olan da üretici. O zaman birlik haline gelinmeli, Bakanlık da bu yöndeki hareketleri desteklemeli. Bu yapısal değişikliklere şu şekilde gidilmeli: Birlik haline gelinen ortamlarda daha fazla teşvikler verilmeli. %50’lik teşvik tek şahsa verilmeli. Birlik haline gelmiş tüzel kişilere %90 oranında destek ve hibe verilmelidir. ‘Çalıyor’ deniliyor, yeminli mali müşavir tarafından her ay denetimlere tabii tutulabilir. Her 3 ayda bir denetimlere tabii tutulabilir.  Devlet, iç ve dış pazarı bilen kişileri bu tip birlikleri kurdurmayı teşvik etmelidir.

BAKANLIK MÜHENDİSLERİ İSTATİSTİKLE UĞRAŞIYOR

Şu anda Tarım Bakanlığı’nın elinde bir çok mühendis var. Hepsi ÇKS istatistikleriyle uğraşıyor. Mühendis dediğin asla bunlarla uğraşmaz, araştırmacı da uğraşmaz. Aynı şekilde ziraat mühendisi de öyle…  Mühendisler, araştırmacılar bu konulara eğilmeli.

ÜRÜN PARA EDER

Bu yapısal değişiklik yapıldığı zaman kesinlikle üründe para eder. Tarım Bakanları da ‘bu sistem böyle devam etmez’ diyor. Domates tarla da 40 kuruş, pazar da 2 TL. Bu sistemin devam etmemesi için yapısal değişiklik olarak mutlaka Domates Üretici Birliği, vişne, kiraz, şeftali Üretici Birliği olması lazım. Ben şahsım adına bunun alt yapısını yapacağım, alt yapısı ile ilgili fikirler sunacağım.  Sorunu sorunun sahibiyle yani üreticiyle çözmek için fikirler üreteceğim.”

Bu haber 302 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...