Bağlar Mahallesinde 3000 sığınmacı yaşıyor

3 Temmuz 2018 18:27

Isparta’nın köklü mahallelerinden Bağlar’da nüfusun yüzde 20’si sığınmacılardan oluşuyor. Mahallede en çok Afganistanlı ve İranlı göçmen misafir bulunuyor. Mahalle Muhtarı, sığınmacılara yardımcı olabilmek adına en çok kullandığı kelimelerin Farsçası’nı öğrendi.

Türkiye’nin Afganistan, İran, Sudan, Somali ve en son Suriyeli’lere kucak açıp, misafirperverliğini ve dost ülke olduğunu ortaya koyması Isparta’yı da etkiledi. Çok sayıda Afgan, İranlı, Sudanlı, Somalili ve Suriyeli vatandaş Isparta’ya yerleşti. Bazı mahallelerde sığınmacı nüfusu toplam nüfusun yüzde 20’sine kadar ulaştı.

Isparta’da sığınmacı nüfusunun en fazla olduğu yerleşim merkezlerinden birisi Bağlar. Isparta’nın en eski ve köklü mahallelerinden Bağlar’da toplam nüfus 8 bin, sığınmacı nüfusu ise 3000. Nüfusun yüzde 207si sığınmacı vatandaşlardan oluşan Bağlar’da en çok Afganlar bulunuyor. Daha sonra sırasıyla İranlı, Sudanlı, Somalili ve Suriyeli vatandaşlar Bağlar Mahallesi’nde ikamet ediyor.

Bağlar Mahallesi Muhtarı Yaşar Aydemir, nüfusunun yüzde 20’sinin sığınmacılardan oluşması nedeniyle yaşadığı dil problemini aşmak için ilginç bir yol buldu. Farsça dilini kullanan Afganistan, İran, Sudan ve Somalili sığınmacılar için dil öğrenmeye karar veren Muhtar Aydemir, kısa zamanda amacına ulaştı. Muhtar, Farsça sözlük ve teknolojik imkanları kullanarak en çok ihtiyaç duyduğu kelimelerin Farsçasını öğrendi. Öğrendiği farsça kelimeler sayesinde mahallesindeki sığınmacı misafirlerin sorunlarına çözüm bulabildiğini belirten Aydemir, “sığınmacı kardeşlerimizin sorunları belli. Bize belli konularda başvuruyorlar. Bebekleri için bez, mama, kömür, odun, gıda yardımı gibi konularda geliyorlar. Ben de bu kelimelerin Farsçasını öğrendim. Şu an rahatlıkla iletişim kurabiliyoruz” diye konuştu.

Bu haber 536 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...