Mahrukatçı esnafından ithal kömür şikayeti

6 Haziran 2018 14:30

AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, seçim çalışmaları kapsamında Mahrukatçı esnafını ziyaret etti. ITSO Meclis Üyesi, Mahrukatçı işadamı Selman Boyacı’nın organizasyonunda gerçekleştirilen buluşmaya ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen de katıldı.

ITSO Meclis Üyesi Selman Boyacı, AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç’ten Isparta’da kömür konusunda yaşanan sıkıntılardan bahsetti. Isparta’da 2010 yılında Merhum Vali Ali Haydar Öner’in döneminde MÇK kararı alındığını ve kükürt sınır değerinin 2’den 1.02’ye çekildiğini anlatan Boyacı, “bu karardan sonra yerli kömür satamaz olduk. Çünkü kükürt değerlerine uyan tek kömür ithal kömür. Yerli kömürler bu kriterlere uymuyor. Kömürcü arkadaşlar olarak ithal kömüre muhtaç kaldık. Dolarla ithal kömür alıyoruz. Elimizde sürekli dolar tutmak zorunda kalıyoruz. Dolarla aldığımız için vatandaşa pahalıya satıyoruz. Taksitle mal satamıyoruz. Sobalı evde yaşayan gariban vatandaşlar pahalıya kömür tüketiyor. Kendi ürettiğimiz devletimizin kömürü daha ucuz. Ama satamıyoruz. Yerli kömürü Isparta’ya sokamıyoruz. Soma kömürümüz 10 numara bir kömür. Ama Isparta merkeze sokamıyoruz. İthal kömürün tonu 1200 TL, yerli kömür 700-800 TL. Vatandaşımız daha pahalıya kömür tüketmek zorunda kalıyor” dedi.

Kömürcü esnafından Osman Gökmen de kükürtün hava kirliliğine neden olmadığını söyledi. Hava kirliliğinde önemli olanın partiküler madde olduğunu belirten Gökmen, “kükürt havada kirlilik yapmaz. Partiküler madde kirliliğe neden olur. Biz partiküler madde konusunda bir düzenleme istemiyoruz. Kükürt sınır değeri yükseltilsin. Bu da kirliliğe neden olmaz” dedi.

Mahrukatçı esnafı Mahalli Çevre Kurulu kararı ile kükürt sınır değerinin 1.02’den 1.5’e çıkarılmasını, böylece yerli ve milli kömür kullanımının önünün açılmasını talep ettiler. Milletvekili Bilgiç de seçimden sonra bu konuyu Vali Şehmus Günaydın ve Mahalli Çevre Kurulu ile değerlendireceklerinin sözünü verdi.

Bu haber 425 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...