ISPARTANIN GELECEĞİ İÇİN STARTEJİ BELGESİ HAZIRLANIYOR

11 Mayıs 2018 15:09

SDÜ ''Isparta Yerel Ekonomik Kalkınma (YEK) Vizyonu'' 'Metal- Makine' ve 'Kent İçi Ulaşım' Çalıştayı ile başladı. SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Ali Dulupçu, bilim insanları ile endüstri yöneticileri- kamu kurumları- mesleki- teknik ve sivil toplum örgütleri- Devlet fonlarını bir araya getiren etkinliğin saha araştırmaları ile devam edeceğini ve ''Strateji Belgesi'' olarak yayınlanacağını açıkladı.

-PROJE BAZLI ÇALIŞMALIYIZ

Prof. Dr. Murat Ali Dulupçu: ''Bizim bir derdimiz var: Isparta. Görevimiz eğitim- öğretim; araştırma- geliştirme; bilgi- bilim üretme. Ama bunun yanı sıra toplumsal fayda sağlamak da var. Dünya Endüstri 4.0'ı hızla adapte oluyor. Isparta'nın da Dünya'ya söz söylemesi gerekiyor.  SDÜ olarak derdimiz o sözü söylemek.'' Prof. Dr. Mehmet Cengiz Kayacan: ''Makine- Metal'de 2 net sorun görüyoruz: 1- Mühendis istihdamı az. 2- Devlet, proje bazlı yatırımlara büyük fonlar aktarıyor. Proje bazlı çalışma kültürüne geçmeliyiz.''

-HEPİMİZ ISPARTA'YI AYDINLATMAK İÇİN BURADAYIZ

SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Saltan: ''SDÜ, çok üst düzey yeterliklere sahip bilim yuvasıdır. Bu yeterliliklerin biri de ulaştırma alanındadır. Isparta'nın kent içi ulaşımdaki sorunlarını, çözüm yollarını ve fırsatlarını güzel bir şekilde değerlendireceğiz. Çok başarılı sonuçlara ulaşacağımızı umut ediyorum.'' Prof. Dr. Serdal Terzi: ''Mum dibine ışıtmaz derler. Hepimiz, şu an bu yargıyı çürütüyoruz. Isparta'yı aydınlatmak için buradayız. Sorunları net teşhis edip, somut önerileri bulacağız. Uzlaşı içerisinde Isparta'nın niteliklerini artıracağız.''

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Isparta Yerel Ekonomik Kalkınma (YEK) Vizyonu Projesi'nin ''6 Tematik Alan Çalıştayı'' süreci 9 Mayıs Çarşamba günü saat 09: 30'da Barida Hotel's'te ''Metal ve Makine'' ilâ ''Kent İçi Ulaşım'' birleşimleri ile başladı.

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Ali Dulupçu, sürecin akademik çalışmalar ve saha araştırmaları ile devam edeceğini söyledi. ''Bizim bir derdimiz var. O da Isparta'' diyen Prof. Dr. Murat Ali Dulupçu, süreç sonunda elde edilen çıktıların bilgi  haline getirileceğini ve karar alma mekanizmalarına sunulacağını; genel perspektifte ise bir ''Strateji Belgesi'' olacağını kaydetti.

-ISPARTA'NIN ''ENDÜSTRİ 4.0''I UYUMU İÇİN

SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Ali Dulupçu, şöyle dedi:

''Süleyman Demirel Üniversitesi  olarak Isparta'da öne çıkan sektörler ile öncü aktörlerin buluşturulacağı bir platforma gereksinim duyulduğunu düşünüyoruz. Bu platformun temel amacı endüstri kuruluşlarının yöneticileri ile biliminsanlarını, kamu kurumlarını, mesleki, teknik ve sivil toplum örgüt temsilcilerini, proje bazlı fon sistemlerini buluşturmayı hedefledik.

Sorun ve fırsatların tartışılmasını arzu ediyoruz. Bugün tüm Dünya ''Endüstri 4.0''ı tartışıyor. Teknolojide çok ciddi bir değişim var. Isparta sanayisinin bu teknolojik değişime hızlı bir şekilde adapte olması gerekiyor. Isparta, bugün sadece Türkiye ile rekabet etmiyor. Dünya ile rekabet etme durumundadır. Dolayısıyla teknolojik gelişmeleri takip etmek ve sektördeki yapısal sorunları tespit etmemiz gerekiyor. SDÜ olarak çözüm arayışında bir rol almayı görev bildik. Çünkü SDÜ akademik olarak ilgili sektörlerde bilgi ve birikime sahiptir. Bu bilgi ve birikimi endüstri temsilcileri ve kamu yöneticileri ile buluşturarak Isparta'nın sorunlarını tartışmayı hedefliyoruz.

SDÜ YEK Vizyon Çalıştay olarak başladı. Ama akademik araştırmalarla hep devam edecek. Ardından da bir rapor olarak düzenlenecek. Böylelikle Isparta'nın geleceğine Süleyman Demirel Üniversitesi  olarak bir katkı sağlamayı hedefliyoruz. Isparta ekonomisinin sorunlarını dokümante edeceğiz. Yazacağız. Kayda alacağız. Rapor haline getireceğiz. Bir ''Strateji Belgesi'' olacak. Ve Isparta'ya sunacağız.

Çok faydalı olacağına inancım tamdır. Sizinle örnek bir vakayı paylaşmak istiyorum: Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) için Orman Ürünleri Sektörü özelinde bir çalışma hazırlamıştık SDÜ olarak. O çalışmanın aydınlığında Orman Ürünleri desteklenecek ''Tematik Alan'' olarak belirlendi. Bu da çalışmaların karar alma süreçlerine etkisini anlatıyor. Belge ve bilgi oluyor.

6 Çalıştay sonuçlarını kitap haline getireceğiz. Merkezi Yönetim'e, karar alma mekanizmalarına bilgi ve belge o4larak sunacağız.''

-PROJE BAZLI BİR ÇALIŞMA YAPILIRSA KAMU HİBE FONLARI ÇOK GÜÇLÜ

SDÜ Isparta Yerel Ekonomik Kalkınma (YEK) Vizyon Çalıştayı'nın ilki ''Metal ve Makine Endüstrisi oldu.

Metal ve Makine Çalıştayı Koordinatörü SDÜ Mühendislik Fakültesi Konstrüksiyon- İmalât Anabilim Dalı Başkanlığı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Cengiz Kayacan, hedeflerini şöyle açıkladı:

''Metal ve Makine Sektörü'nde Isparta'nın durumunu tespit ediyoruz. Türkiye, Avrupa ve Dünya ölçeğindeki konumunu belirleyeceğiz.  SDÜ Isparta Yerel Ekonomi Kalkınma (YEK) Vizyonu bağlamında biliminsanları, endüstri kuruluşlarının yöneticileri, kamu kurumları ve mesleki, ticari, sivil toplum örgütleri temsilcileri ile birlikte sıkıntıları belirliyoruz. Çözüm yolları arıyoruz. Temel amacımız Isparta'nın daha iyi bir noktaya gelmesi için alınacak tedbirlerin belirlenmesidir. Alınacak önlemler ve kararlarda üniversite ve kamu yönetiminin katkılarının bir sonuca bağlanması noktasında çalışmalar yapıyoruz. Çözüm bağlamında tüm tarafların katılımı ile bir uzlaşı arıyoruz.

Sanayinin temeli metal sektörüdür. Metali işleyen sanayiyi hâkim oluyor. Şu perspektifi açalım: Otomotiv, iş makineleri, ısıtma- soğutma- iklimlendirme, savunma, uzay- havacılık metal. Bu örnekleri çoğaltabiliriz. Öyleyse sanayinin bel kemiği metal ve dinamik unsuru metaldir. O yüzden metali işleyen ülkeler söz sahibidir. Yerele baktığınız an Isparta bir noktaya ulaşacaksa en büyük motor güçlerden biri metal olmalıdır. Metali işlemelidir. Almanya iki defa Dünya Savaşı'nı kaybetti, yerle bir oldu. Ama metalde Dünya'da tek güçtür. Hep lider ülke konumundadır. Metal ile katma değeri yüksek imalât gerçekleştiriyor. Almanya'yı savaş enkazından çıkaran metal- makinedir.

İşte Isparta'nın da bu alanda gelişmesi için hep birlikte gayret etmemiz gerekiyor. SDÜ'nün tespitlerine göre metal- makine sektörünün biraz daha mühendis çalıştırmasına ihtiyaç var. Saha araştırmalarında mühendisin dokunuşuna gereksinim duyulduğu sonucuna ulaştık. Ayrıca proje bazlı kamu fonlarına ulaşmada daha fazla gayret gerektiğini gördük.  Özellikle Türkiye'de Ar-Ge'ye ayrılan fonlar arttı. Bunun için proje bazlı çalışmalar yapılmalıdır.''

-DIŞ TİCARET AÇIĞININ ÇOK BÜYÜK BİR DİLİMİ MAKİNE İTHALATINDAN KAYNAKLANIYOR

SDÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Cengiz Kayacan, Türkiye'nin şu an 10 milyar dolar değerinde metal ihracatı gerçekleştirdiğini söyledi. 2023 hedefinin ise 100 milyar dolar olarak ortaya konulduğunu kaydeden Kayacan, şöyle dedi:

''Metal ve Makine Endüstrisi'nde İstanbul, Bursa, Kocaeli, İzmir, Eskişehir, Ankara, Konya, Gaziantep ve Çukurova Bölgesi öne çıkıyor. Özellikle Gaziantep'i vurgulamak isterim. Onlar tekstil ve gıda sanayi makinelerinde farklılaştı.

Türkiye'nin dış ticaret açığının önemli bir dilimini makine ithalatı oluşturuyor. 2016 rakamını paylaşıyorum: Makine ithalatından kaynaklı dış ticaret açığı 17.1 milyar dolar.

-KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜN İHRACATIMIZ İYİ DURUMDA DEĞİL

Devlet, son 15 yıldır hibe fonlarda çok dikey bir grafik çiziyor. Büyük bir fırsat sunuyor. Proje bazlı çalışmamız gerektiğini söylemeliyim.

Isparta ve Türkiye'nin en önemli sorunlarından bir tanesi de katma değeri yüksek ürün ihracatını arzu edilen seviyeye taşıyamamasıdır.

Metal ve Makine Endüstrisi'nde bir de şunu görüyoruz: Net bir şekilde mühendis istihdamı yetersiz. Bir soruna dokunacaksak özgüvenle yapmalıyız bunu. Açık ve net söylüyorum: Türkiye'de çok farklı kaynaklardan büyük fonlar var. Bu fonları alabilmek için proje bazlı çalışmak zorundayız. Mühendis istihdamını artırmalıyız.

Lütfen proje bazlı fonları sadece üretim olarak düşünmeyin. ''Verimlilik'' ve ''Kalite İyileştirmesi'' açısından da yapabilirsiniz.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ''Ulusal Yenilikçi Fikirler'' başlığı altında çok özel bir fon da açtı. Bundan faydalanabilirsiniz.''

-İŞTE BEYİN FIRTINASI ŞEKLİNDE GEÇEN TARTIŞMA BAŞLIKLARI

SDÜ Isparta YEK Vizyon Çalıştayı'nda 6 ana başlık endüstri yöneticileri, kamu fonları temsilcileri ve sivil toplum örgütleri SDÜ biliminsanları ile şu başlıkları tartıştı:

1-Üniversite- Sanayi işbirliğinin yeterliliği

2-Kalifiye işgücünün yeterliliği

3-Kamu kaynaklarınca desteklenen proje kazanım yeterliliği

4-İşletmelerin mühendis istihdamı yeterli mi?

5-Sektörde rekabetçi işbirliği yapılabilecek alanlar

6-Özellikle yurtdışı alım yapılan makinelerin imalâtında yerlileştirme risk paylaşımı

-Endüstri temsilcilerinin öne çıkan görüş ve eleştirileri

Metal ve Makine Çalıştayı'na katılan endüstri temsilcileri de SDÜ, kamu fonları ve hayatın farklı alanlarındaki beklentilerini ve eleştirilerini de ana hatlarıyla şöyle sıraladılar:

''En büyük sıkıntı proje yazmaktır. SDÜ özel sektör gibi çalışmalı. Proje yazımı için daha etkin destek vermeli

Yüksek teknolojiyi yakalamak için elektrik- elektronik ve haberleşme mühendisleri ve akademisyenleri ile de daha sık bir araya gelmeliyiz. Akıllı sistemlere geçmek mecburiyetindeyiz

Isparta kalorifer kazanları imalâtında Türkiye'nin en güçlü noktalarından biri. Ama doğalgazın yayılışı nedeniyle ölmek üzeredir. SDÜ bir an evvel bu alana el atmalıdır. Sektörü kurtarmak için bilgi ve bilim üretmelidir.

Isparta'nın bir ''Sanayi Profili'' yok. SDÜ ivedilikle ''Isparta Sanayi Profili'' çıkarmalı

Sosyal Bilimler alanında da mutlaka staj hakkı verilmeli

-STAJ VE İŞ BAŞI EĞİTİM ÇOK DEĞERLİ

SDÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Çalık sistem hakkında şu görüşlerini paylaştı:

''Biliminsanlarının eğitim- öğretim; araştırma- geliştirme; bilgi- bilim üretimi görevi var. Bunun yanında toplumsal katkı sunma görevi de var. Bunun için buradayız. Isparta'ya katkı sunmak istiyoruz''

SDÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman İpek ise ''Üniversite- Sanayi işbirliği konusunda çarpıcı bir yaklaşım getirdi:

''Net bir şekilde ihtiyaç olarak hissedilmesi gerekiyor. Bir derdimiz var. Bu hepimizin derdi. Bir çözüm arıyoruz. Bu çözüm arayışı iki taraflı olmalı. Birbirimizi suçlamak, itham etmek ile sağlıklı bir yola varamayız.

İki taraf da hatalı olabilir. Bunu tartışmak yerine üniversite- sanayi işbirliğinin önemini ve gerekliliğini hissetmeliyiz. SDÜ'nün vizyonu bulunduğu ile, bölgeye katkı sağlamaktır. Tartışma değil

Bu bağlamda ben sanayicilerimize İşbaşı Eğitim Programı'na çok özenle takip etmelerini öneriyorum. Yine Staj konusunu da öyle''

-MELEK YATIRIMCI SİSTEMİ İLE ÖRNEK BAŞARI HİKÂYESİ

Makine- Metal Sektörü Çalıştayı'na SDÜ Makine Mühendisliği mezunu 4 girişimci de katıldı.

Bulut Güneş, İbrahim Çelik, Gökalp Göksoy ve Aykut Menekşe ''Melek Yatırımcı'' Modeli ile Enorpa Enerji'yi kurduklarını söylediler. Buhar, kızgın su kazanları, endüstriyel ısıtma tesisatları üreticisi olan Enorpa Enerji'nin kurumsal görüş ve eleştirilerini paylaştılar.

Oturumda Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Isparta Müdürü Yurdun Yıldırım hedeflerini ve projelerini anlattı.

Oturuma katılan Termoplast Plastik Enjeksiyon ve Kalıp Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Gündüz de bilim- sanayi işbirliğinin değerine vurgu yaptı.

-ÇÖZÜM AKILLI ULAŞIM SİSTEMLERİ

SDÜ Isparta Yerel Ekonomik Kalkınma (YEK) Vizyon Çalıştayı'nın bir diğer konu başlığı da ''Kent İçi Ulaşım'' oldu

9 Mayıs Çarşamba günü 13: 30- 16: 00 saatleri arasında hayata geçirilen oturumda Isparta'nın ulaşım sorunları ve çözüm yolları tartışıldı.

SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Saltan, üst düzey yetkinliklere sahip olduklarını söyledi. Isparta'nın daha yaşanabilir, değerlerini dış Dünya'ya daha sağlıklı bir şekilde yansıtan, kazanımları yüksek bir yapıya kavuşması için SDÜ olarak görev üstlendiklerini belirten Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Saltan şöyle dedi:

''Bu çalışmalar bütünlüğünde çok güzel sonuçlara ulaşacağımıza inanıyorum. SDÜ üst düzey yeterliklere sahiptir. Ulaştırma başlığında da Isparta'ya büyük faydalar sağlayacağına inancım tamdır.''

SDÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serdal Terzi ise Isparta'yı aydınlatmak gayesiyle bir araya geldiklerini ifade etti.

SDÜ'nün 21 Şubat 1976'daki doğuşuna atıf yapan Prof. Dr. Serdal Terzi, şöyle dedi:

''42 yıllık bir bilgi birikimine sahibiz. Beşeri sermayesi çok güçlüdür. Ulaştırma alanında Türkiye'nin çok önemli yükseköğretim kurumlarından biriyiz.

Nitelik ve nicelik olarak güçlü bir kadroya sahibiz. Burada birlikte sorunları ortaya koyacağız. Birlikte somut çözüm önerilerine ulaşacağız.''

Kent İçi Ulaşım Çalıştayı'nda tartışılan başlıklar ise şöyle oldu:

1-Kent İçi Trafik

2-Toplu Taşıma

3-Otopark

4-Bisiklet Yolları

5-Üstyapı

6-Engelli Yaya

7-Engelli Erişimi

Kent İçi Trafik alt başlığında sunum yapan Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Ceylan ana hatları ile şu saptamalarda bulundu:

''Tek ana arter mevcut

Kavşak geometrilerinde ciddi hatalar var

Kavşak yaklaşım kollarında geometrik hatalar mevcut

Şerit disiplinsizliği yaşanıyor

Otobüsler hız, şerit ve durak kurallarına bazı anlarda uymuyor

Sürücülerin trafik kültürü zayıf

Yol kenarında parklanmalar ciddi sorunlar yaratıyor

Şerit sayıları düzensiz şekilde değişiyor''

Prof. Dr. Halim Ceylan, çözümün ise akıllı ulaşım sistemlerinden geçtiğini söyledi.

''Toplu Taşıma'' başlıklı sunum yapan İstanbul Gelişim Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Karaşahin ise şu saptamalarda bulundu:

''Isparta'nın en büyük şansı hiçbir zaman minibüs ve dolmuş taşımacılığını kullanmamış olmasıdır. Isparta toplu taşıma alanında iyi bir yerde.

Toplu taşımada yaşanan sorunların çözüm yolları ise şöyle olabilir:

Bisiklet yoluyla entegre otobüs yolu uygulaması geliştirilebilir.

 Otobüs durakları yeniden incelenebilir.

Toplu taşıma öncelikli sinyalizasyon sistemi geliştirilebilir

''Akıllı Durak'' uygulamasına geçilebilir''

Kent İçi Ulaşım Çalıştayı'na katılan konuklar da Hafif Raylı Sistem, Durak Düzenlemeleri, Otobüse Biniş Ücretlendirmeleri konu başlıklarında soru yönelttiler.

Pamukkale Öğretim Üyesi Prof. Dr. Soner Haldenbilen, ''Türkiye çok hızlı ilerliyor. Otomobil sahipliğinde büyük bir artış var. Bu kadar çok araç sahibinin olduğu kentlerde hayliyle ortaya otopark sorunu çıkıyor. Isparta'da oluşan sorunlara yönelik çözümler ise şu şekilde yapılabilir. Denetimler etkinleştirilmeli. Mahalle otoparkları bir an önce gündeme getirilmeli, etkin bir park politikası uygulanmalı'' dedi.

Katılımcılara bisiklet yolları hakkında bilgi veren Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Volkan Emre Uz, bisiklet alt yapısı denilen yolların aslında sadece bisiklet yolu olmadığını belirterek fiziksel olarak ayrılmış olan yolların motorsiklet kullanıcıları tarafından kullanılmasının tehlike yarattığını; bu nedenle de bu yolların bisiklet kullanıcıları dışında kullanımına izin verilmemesi gerektiğini vurguladı.

Isparta’daki otobüs güzergahlarına entegre güvenli ve uygun bisiklet güzergahı çalışması ve engelliler için kent içi erişilebilirlik haritaları ile veri tabanının oluşturulması konularında değerli bilgilerini katılımcılarla paylaşan SDÜ Mühendislik Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Meltem Saplıoğlu da “Bu çalışmalarda amacımız bisiklet kullanıcılarının tercihlerini gerçekleştirmek. Özellikle yaşlılar ve engellilerin rahat ulaşım sağlayabilmesi, yaşanabilirlik düzeylerinin arttırılabilmesi için kullandıkları kaldırımların ve kavşakların iyileştirilmesi şarttır.” ifadelerini kullandı.

YEK Vizyon programı kapsamında kent içi alt yapı ve üst yapı konusuna da değinilirken düzgün karayollarının yapılmasının çok zor olmadığına fakat planlı ve programlı bir takım çalışmaların yapılması gerektiğine vurgu yapıldı.

Bu çalıştayın yapılan akademik çalışmaların belediye yetkililerine iletilmesinde önemli rol oynadığını söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Şebnem Karahançer, Isparta genelinde yollarda oluşan çatlaktalar ve bunların çözümüne yönelik neler yapılabileceğine değindi.

Çalıştayın ilk gününün kısa bir değerlendirmesini yapan Prof. Dr. Serdal Terzi ''Amacımız burada belediyeyi eleştirmek değil. Sahip olduğumuz akademik bilgiyi paylaşmak ve şehrimiz için daha fazla çalışmalar yapmaktır'' diye konuştu.

 

Bu haber 511 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...