Tüm Türkiye bizim ekmeğimizi yiyecek

5 Şubat 2013 16:32

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı H. Hüseyin Kaçıkoç, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yayınladığı yeni tebliğe göre tüm Türkiye’nin artık “Isparta ev ekmeği” yiyeceğini bildirdi. Kaçıkoç, ekmeğimiz için Coğrafi İşaret Tescili başvurusunda bulunduklarını ve sırada Kabune Pilavı’nın bulunduğu söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yeni yayınlanan “Ekmek ve ekmek çeşitleri Tebliği’ne” göre kullanılan un çeşidi ve ekmek kalitesi tüm Türkiye’de değiştiriliyor. Buna göre yenilecek ekmek Isparta ev ekmeği kıvamında olacak. Yani “Isparta gülü, Isparta elması, Isparta kirazı” gibi markalarının yanına “Isparta ekmeği” de eklenmiş oldu. Bunu öğrendiklerinde çok sevindiklerini belirten Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Başkanı H. Hüseyin Kaçıkoç, ekmeğimizde birçok ayırt edici özelliğin bulunduğunu açıkladı. Ekmeğimiz için ITSO olarak Coğrafi İşaret Tescili başvurusunda bulunduklarını belirten Kaçıkoç, Isparta’nın geleneksel değeri olan ev ekmeğine sahip çıktıklarını belirterek 1 ay içinde tescil işleminin tamamlanmasını beklediklerini söyledi.

HAVAMIZ VE SUYUMUZ

EKMEĞİ LEZZETLİ YAPIYOR

Ekmeğimizin kalitesinde hava şartlarının büyük etkisinin bulunduğunu ifade eden Kaçıkoç, ayrıca kepek oranı ve dolayısıyla lif oranının yüksek olmasıyla kişilerde tokluk hissi verdiğinden sağlık açısından da faydalı olduğuna değindi.

Öte yandan Isparta’nın, yağış alan Göller Bölgesinde olması ve dağlarla çevrili bir alanda bulunmasından dolayı kullanma suyunun, orta sertliğe yakın yumuşak bir su olduğunu belirten Kaçıkoç, “Bu su Isparta Ev Ekmeğinin lezzetini ve hamur özelliklerini ayrıca artırmaktadır. Hamurda orta sertlikte sular tercih edilmektedir. Bu da Isparta da doğal olarak bulunmaktadır. Pişme süresi ekmeğin büyüklüğüne göre normal ekmelere nazaran oldukça uzundur” dedi.

KABUNE PİLAVI İÇİN DE İŞARET

BAŞVURUSUNDA BULUNULDU

Kaçıkoç ayrıca, Kabune Pilavı için de coğrafi işaret tesciline başvurduklarını belirterek Isparta’nın tüm değerlerine sahip çıktıklarını sözlerine ekledi.

 

Bu haber 742 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...