Sağman: ´´SDÜ´nün ´Yerel Ekonomik Kalkınma´ Programı Geleceğin Isparta´sını İnşa Edecek´´

7 Mayıs 2018 18:19

Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi, Ekonomist Murat Sağman, SDÜ'nün 6 ana başlıkta başlattığı “Yerel Ekonomik Kalkınma Programı”nın “Ortak Akıl” ilkelerinin en somut örneğini teşkil edeceğini; geleceğe çok değerli bir ''Strateji Belgesi'' koyacağını düşünüyor.

SDÜ'nün Keçiborlu'da inşa edilen Sivil Havacılık Yüksekokulu hamlesini de “yüksek nitelikli bir bilim yuvası ile Isparta'yı farklılaştıracak yatırım” olarak tanımlayan Sağman: “Isparta doğru rota üzerinde ilerliyor. Göller Bölgesi'nin stratejik kenti Isparta Gül Çiçeğinin yanı sıra “Havacılık Kümelenmesi” ve “Öğrenci Kenti” hamleleri ile güzel yarınlar inşa ediyor.”

Sağman, SDÜ'de gerçekleştirilen ''Küresel Piyasalar ve Türkiye Ekonomisi: 2018'' Paneli'nin ardından özel röportaj verdi.

Süleyman Demirel Üniversitesinin 6 ana başlıkta hayata geçireceği 'Yerel Ekonomik Kalkınma Programı'nın Isparta için iz bırakacak bir 'Strateji Belgesi' olduğunu kaydeden Sağman, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Üniversitelerin en temel görevi bilim ve araştırmadır. Bilimsel bilgidir. Bunun yanı sıra çok önemli olarak nitelendirebileceğimiz görevleri de var. Bulunduğu kent, çevre ve bölge için de değerler üretmektir. Bu perspektiften baktığınız an SDÜ'nün Mayıs içerisinde hayata geçireceği ''Yerel Ekonomik Kalkınma'' Projesi çok değerli ve anlamlıdır. 'Kent İçi Ulaşım, Makine- Metal Sanayi, Turizm, Doğal Taş Madeni, Öğrenci- Kent İlişkisi ve Hizmet Sektörü' ana başlıklarında gerçekleştirilecek saha araştırma- incelemeleri ve çalıştaylar, ''Ortak Akıl'' felsefesinin en somut ve hayata geçirilmiş bir örneğidir. Akademik bakış açısı ile Isparta'nın “Yerel Ekonomik Kalkınma” Programı kalıcı eser haline dönüştürülecek; bir “Strateji Belgesi” ortaya çıkacaktır. Bu açıdan SDÜ'nün Isparta'nın en önemli sorunlarına çözüm üretmenin yanı sıra yeni vizyon çizeceğini, ufuklar açacağını düşünüyorum. Zaten bir ülkenin can damarı eğitim sistemidir. Bu tabi ki ilk ve orta dereceli okullar ve üniversitelerden geçiyor. Türkiye'de çok değerli üniversiteler var. SDÜ de bunlardan biridir. Çok önemli çalışmaların yapıldığını biliyorum. SDÜ'nün ulusal ve global çapta biraz daha fazla ifade etmesi gerektiğini söyleyebilirim. Kendini anlatmada daha atak olması gerektiğini düşünüyorum.”

-SİVİL HAVACILIK YÜKSEKOKULU ISPARTA AÇISINDAN

ÖNEMLİ BİR  DESTİNASYONUN GÜÇLÜ BİR AKTÖRÜ OLUR

Isparta'nın “Havacılık Kümelenmesi” bağlamında çok önemli bir altyapıya ve donanımlara sahip olduğunu bildiğini ifade eden Sağman, “Şimdi SDÜ, Keçiborlu'da Sivil Havacılık Yüksekokulu inşa ediyor. Yüksek nitelikli bir bilim yuvası yapılıyor. Çok yakın bir gelecekte Isparta'nın “Havacılık Kümelenmesi” rotasına çok değerli kazanımlar sağlayacaktır. Ayrıca SDÜ, kendini de farklılaştıracak, rekabet ortamı içerisinde önemli bir statü elde edecektir.” dedi.

Türkiye ekonomisini “bir dizi artı ve eksileri olmasına karşın çok sağlam ve dayanıklı” şeklinde nitelendiren Sağman, “İçeride yaşanan ve dışarıdan gelen bunca sıkıntıya rağmen Türkiye ekonomisi direncini korudu. Artı ve eksi yönleri var. Ama şu saptamayı yapabiliriz ki Türkiye ekonomisi çok sağlam ve dayanıklı.” diye konuştu.

Enflasyonun ve faizlerin düşmesi, döviz kurlarının normale dönmesi, yatırımların artması için mutlak surette siyasi istikrar ve uzun vadeli yapısal reformları gerektirdiğini savunan Sağman, şöyle konuştu:

Türkiye'nin en önemli ekonomik sorunu bence yüksek enflasyondur. Enflasyon düşmediği an faiz rakamları gerilemiyor. Faiz düşmediği an yatırımların maliyeti çok ciddi bir şekilde artış gösteriyor. Odağımız önce enflasyonu düşürmek olmalıdır. Ardından faiz rakamlarını aşağıya çekmek için mücadele edilmelidir. Bunun için de yapısal reformlara ihtiyaç var. ''Ortak Akıl'' çerçevesinde bu düzenlemeler yapılmalıdır.”

-ENFLASYON NEDEN ARTIYOR?

Sağman, bu soruya şu yanıtı veriyor: “Enflasyon iki nedenle artıyor: Bir, maliyet enflasyonu… Kurlar yükseldiği için enflasyon artıyor maliyet tarafında. Bir de talep hızlandı. Kredi Garanti Fonu ve Devlet teşvikleri ile talep yükselmesi oldu. Şu an talebin biraz yavaşlayacağını düşünüyorum. Zira bir seçim dönemine girdik. Ama maliyet tarafının hâlâ devam ettiğini düşünüyorum. Bugün üretici fiyatları yüzde 14'ün üzerindedir. Bunun azalması için kurların rahatlaması lazım.  Yılsonuna kadar tek haneli bir enflasyon düşüş beklemiyorum.”

-HAYAT DERSLERİ

Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi, Actus Portföy Yönetimi Yatırım Komitesi Üyesi, Murat Sağman, Strateji Danışmanlık Kurucusu ve Bloomberg TV Yorumcusu Ekonomist Tolga Sağman, gençlere de hayat dersleri verdi. Gençleri umutlu görmek istediğini söyleyen Sağman, şu duygu ve düşüncelerle sözlerini tamamladı:

''Gençlerde umutsuzluk görüyorum. Bu iyi değil. Hepsi geleceklerini düşünüyor, kaygı duyuyor, stres yaşıyor. Anlıyorum ama umutsuzluk iyi değil

Üniversite öğrencilerine şöyle seslenmek isterim: Üniversitesi size düşünmeyi öğretir. Yani üniversite düşünce yapısı verir size

İcraat sizdedir. Yani sahadadır. İşi sahada, reel ekonominin tam kalbinde öğrenirsiniz. Bu açıdan eğitim- öğretim süreciniz devam ederken çok ciddi stajlar yapın. Eğitim- öğretimin olmadığı zamanlarda elbette tatil yapacaksınız. Ama önceliğiniz staj olsun

Ülkeyi yönetenlere, karar alma mercilerine ve bilim insanlarına da şöyle seslenmek isterim: “Ülke olarak hepimiz gençlere umut vermemiz lazım. Onların umutlu olmalarına imkân tanıyacak sistemleri inşa etmemiz şart.''

 

 

Bu haber 495 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...